• 瀏覽: 4,686
  • 回覆: 83
而且會議記錄同決策相差十萬八千里(不要引我笑=.='),要證明應該是看官方聲明及執行文件,會議是討論,不是執行,你最多可以說中共元老有人曾這樣提出,但不代表行這方案,我們要看是否寬容,當然要睇他們如何對待示威者,學生還好,不少參與示威的工人卻被處死.人們要證明歷史人物想法時不單找對話,更要找對應的行為!(如證明蔣介有意收回香港是參照蔣介石日記外,更對應當時國民黨曾和英國證理力爭,詳見歷史的沉重)這是最基本的分析呀

如果呢 d資料係真的, 又進一步揭開了六四的神秘面紗

引用:
原帖由 小學程度的博士 於 2009-5-15 03:14 AM 發表

鄧小平:「如果我們對這些反革命暴亂不堅定的話-如果我們不努力壓下來的話-誰曉得會發生什麼事?解放軍受害很大,我們欠他們很多,真的欠他們。如果這些人推動暴亂的陰謀真的得逞,我們早就爆發內戰了。如果真有內戰的話-當然我們這邊會獲勝,但想想要死多少人呀!」

(原文摘錄刊於2001.01.07中國時報)
...
鄧生果然是務實派, 不左不右, 只是一個中國人

軍隊驅趕學運分子點會無死人呢!
無一個政府會容許有人係國家領導人嘅前院示威/靜坐
美國如事
一個史料唔可以因出處而遭否定

引用:
原帖由 matthewchung03 於 2009-5-17 09:04 AM 發表
軍隊驅趕學運分子點會無死人呢!
無一個政府會容許有人係國家領導人嘅前院示威/靜坐
美國如事
一個史料唔可以因出處而遭否定
你知唔知有人係白宮門口示威左三十年?

引用:
原帖由 miko1001 於 2009-5-17 09:16 AM 發表

神經病,你覺得一個人抗議同成千上萬人抗議二件事可以用尼比較咩?

我晤知果個美國佬係晤係真理存在,我亦晤知佢示威當返工咁,係晤係有人俾錢佢

我剩係知早幾日有個法國既露宿者團體係羅浮宮外面抗議俾法國當局清場JA

引用:
原帖由 miko1001 於 2009-5-17 09:16 AM 發表

唔知!我就係知一戰過後有班老兵俾tanks活活壓死!
每個國家都有悲痛嘅歷史
最重要係用前事作為借鑑
唔係討論誰對誰錯
而六四問題嘅開放只係遟早嘅事
希望大陸公佈後冇人話佢假

引用:
原帖由 matthewchung03 於 2009-5-17 09:30 AM 發表

唔知!我就係知一戰過後有班老兵俾tanks活活壓死!
每個國家都有悲痛嘅歷史
最重要係用前事作為借鑑
唔係討論誰對誰錯
而六四問題嘅開放只係遟早嘅事
希望大陸公佈後冇人話佢假:smile_ ...
幾十萬人到過百萬人,亂足個幾月,漫延到全國開始有零星小型暴亂,唔64解決,我想中國步了蘇聯後塵了。

引用:
原帖由 trc 於 2009-5-17 09:43 AM 發表

咁即係平反唔平反?
同埋大陸有乜基礎令人信任佢唔造假呢?
平反嘅意義何在呢?政冶籌碼?定係為死去嘅人討回公道?現今平反導至國家不穩定,值得咩?如果當局有檔案証實政府做啱咗又何需平反呢?
分析歷史唔係以基礎來否定!
毎本史書都有個人觀點,難道全部都唔可以信咩?
每個國家都會隱藏一啲嘢,係適當嘅時候先公佈!又唔可以信?
好似美國啲傳媒大部份都親政府,唔通份份報紙都唔信?

引用:
原帖由 明德·格物II 於 2009-5-17 05:26 PM 發表

不是嗎?難道支聯會的記錄才是歷史事實?
我讀歷史咁耐,從來未見過有人用會議記錄證明甚麼,最多是說明當權者有人曾提出某某觀點,要知道官方口徑是看會議記錄嗎?還是新聞發佈會?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]