• 瀏覽: 54,237
  • 回覆: 269
香港政府絕對做得不足!! 亞洲其他國家如日本, 韓國係主動check來自墨西哥來的人, Mexico直航只有一班機到上海, 就是那一班了!! 只要做多少少野, 好容易知道來自墨西哥或轉機的人, 有check都流入無話可講, 但無check就另一回事!!

我覺得HK政府已經做得好好
不過可以再做得更好

我地唔應該只係踩佢地
應該俾番D鼓勵說話等令佢地更加俾心機去做好防疫工作

加油啊!

呢種坐以待斃, 冇堵截外來病源的做法都叫好?
好似呢次, 如果肯果斷隔離來自疫症源頭墨西哥的人, 起碼今晚香港第一宗case的主角唔會走入社區, 有機會傳染其他人.

引用:
原帖由 KarenLittleCat 於 2009-5-2 12:08 AM 發表
不過都係個句,點做都會比人話做得唔夠好...但係冇法...hk係國際城市,點可以話封就封?憑良心講,你係政府,你係咪真係可以做到100分?唔比任何人話,做到唔比人批評?
而且話唔俾人返黎﹐
呢個做法太過份﹐咪即係叫人自生自滅?
而且﹐香港係法治社會﹐唔係你話點就畸

引用:
原帖由 車承俊 於 2009-5-2 12:01 AM 發表
我唔贊成!
我唔明點解入境時唔留意由墨西哥來之航班及加強監察??
及今日在灣仔維景之check Out住客,有無聯絡這些人仕呢?? (到時其他國家就會話香港傳入)
如果他們由酒店 Check Out 後再轉乘其他航班前 ...
有冇睇新聞ga!?
係上海黎!!

引用:
原帖由 xfinely 於 2009-5-2 12:18 AM 發表
好似呢次, 如果肯果斷隔離來自疫症源頭墨西哥的人入境, 起碼今晚香港第一宗case的主角唔會走入社區, 有機會傳染其他人.
如果比你會點樣做???

人傳人跟本好難防禦~~

引用:
原帖由 xfinely 於 2009-5-2 12:18 AM 發表
好似呢次, 如果肯果斷隔離來自疫症源頭墨西哥的人入境, 起碼今晚香港第一宗case的主角唔會走入社區, 有機會傳染其他人.
完全同意!! 如果從其他感染國家入無話可講, 但從源頭墨西哥入就明顯監管不足!!

引用:
原帖由 dbling 於 2009-5-2 12:20 AM 發表

有冇睇新聞ga!?
係上海黎!!
墨西哥到上海只有一班機, 一早監察那班機, 好過宜家響700萬人中搵142人!!

比美國好好多....

引用:
原帖由 gn02396889 於 2009-5-2 12:21 AM 發表

如果比你會點樣做???

人傳人跟本好難防禦~~
問題係有無做!! 有確診係好有可能, 但唔check而傳入就好有問題!! check左可能都無發燒, OK, 但宜家係無check!!

引用:
原帖由 計惑 於 2009-5-2 12:23 AM 發表

墨西哥到上海只有一班機, 一早監察那班機, 好過宜家響700萬人中搵142人!!
而家全世界好多國家都有確診個案
而且條友黎HK時係隱形病人,無病徵
請問你可以點做?

馬後炮從來都係最易

引用:
原帖由 計惑 於 2009-5-2 12:23 AM 發表

點監察?
難道任何一間航空公司有同時飛墨西哥同香港都唔比入?
飛上海個班機既責任在於上海..
香港已經做哂可以做既野

引用:
原帖由 Vin07 於 2009-5-2 12:25 AM 發表

點監察?
難道任何一間航空公司有同時飛墨西哥同香港都唔比入?
飛上海個班機既責任在於上海..
香港已經做哂可以做既野
人地係偉大的先知
知道呢班機上一定有墨西哥人中招,所以未見官先打三十大板,話之你~

引用:
原帖由 jerrychf 於 2009-5-2 00:03 發表

但點解唔直接 black list 墨西哥既人?咁已經幾乎可以斷絕呢種風險。為左一個自由港之名以 700 萬人性命做賭注,值得咩?
引用:
原帖由 dympna 於 2009-5-2 00:05 發表
我唔明香港政府點解仲要俾個四個大學生番黎
萬一佢地真係中招
咁米分左四個唔周區分爆發lor

引用:
原帖由 dbling 於 2009-5-2 12:27 AM 發表

人地係偉大的先知
知道呢班機上一定有墨西哥人中招,所以未見官先打三十大板,話之你~
我只不過懷疑佢冇搭過飛機...完全唔知道"轉機"係乜野一回事姐

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]