• 瀏覽: 31,816
  • 回覆: 652
  • 追帖: 2
取消高亮搜尋字詞
引用:
原帖由 ARHEI 於 2009-4-13 09:37 PM 發表
講d唔岩聽ge言論就要俾人罷免
呢d咪言論自由囉
呢個會長不受支聯會控制, 當然除之而後快
吳志森都有幫手

引用:
原帖由 2008 於 2009-4-13 10:39 PM 發表

呢個會長不受支聯會控制, 當然除之而後快
吳志森都有幫手
只有唔願意香港人睇到更多的64資料的人, 先會唔願意入黎

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=9454631&pid=199075901&page=51&extra=page=1#pid199075901

曖昧更惹人生疑

另一帖就關, 我把一些和民運熱心人士的對話轉過來
引用:
原帖由 don_giovanni 於 2009-4-13 10:32 PM 發表

沒有當時大學生,支聯會再如何又能做什麼?
沒有當時的中央領導,支聯會再如何又能做什麼?

核心的人物不是支聯會。

有些簡單的事情,不用左看右看,看多了反使你不能思考,
我不用否定什麼才知道自 ...
大部份參與的學生領袖和學生都後悔了, 你知道嗎? 你不能反思下點解?

支聯會是慕容博/岳不群
引用:
原帖由 don_giovanni 於 2009-4-13 10:40 PM 發表

你是當時的大學生嗎?

當時有多少大學生參與?死了多少人?有多少後悔?

資料的來源在哪?

他們如何總結他們當日的行為?

死者的家屬現在如何?

今年64,我想帶我的家人到天安門思念一翻,思想 ...
你講 D咁野證明你都唔知國內情況, 不知吾吾和玲玲的近況, 不知大部份參與學生不少做了教師教授教學生, 你乜都唔知就要去幫人出頭, 無大陸人睬你啦 !

王丹有美國和扁扁養, 天安門母親有不知來歷的"人道資金", 你話佢地搞唔搞?

你和家人去到北京向公安申請 ! 你識唔識密宗或法輪功? 識的話, 你可以去長安大街冥思
引用:
原帖由 don_giovanni 於 2009-4-13 10:40 PM 發表

你是當時的大學生嗎?

當時有多少大學生參與?死了多少人?有多少後悔?

資料的來源在哪?

他們如何總結他們當日的行為?

死者的家屬現在如何?

今年64,我想帶我的家人到天安門思念一翻,思想 ...
你講 D咁野證明你都唔知國內情況, 不知吾吾和玲玲的近況, 不知大部份參與學生不少做了教師教授教學生, 你乜都唔知就要去幫人出頭, 無大陸人睬你啦 !

王丹有美國和扁扁養, 天安門母親有不知來歷的"人道資金", 你話佢地搞唔搞?

你和家人去到北京向公安申請 ! 你識唔識密宗或法輪功? 識的話, 你可以去長安大街冥思
引用:
原帖由 don_giovanni 於 2009-4-13 10:48 PM 發表

請原諒我的愚蠢,我想再你再清楚表明一次,你是否同意:

「中共8964當時武力鎮壓是合理的。」?

你是否同意:

「當時犧牲了大學生是難免的。」?

最少,這2點是我不同意的,特別是第2點。
你的認知, 認為大學生死左幾多個? 廣場有幾多大學生死?
你做乜唔提工人? 當時工人就小 9劉曉波, 話工人既命唔係命, 係班大學生、學者既命先係命, 他還說聽了號召, 為了保護廣場, 死了這麼多工人, 到最後原來被當傻仔?
引用:
原帖由 don_giovanni 於 2009-4-13 10:55 PM 發表

你說的是真相嗎?得到了廣泛的社會討論嗎?有學術機構一同處理的學術研究嗎?

支聯會與中共對決?

20年來我也被支聯會欺騙了?

中共擁有絕大部的的權力,他們為什麼要你古靈仔在此提醒我?

你是中共的人嗎?你是核心人物嗎?你知道了真相?
你扮求真, 但最唔真, 死的只有大學生, 發生事只有 64的北京?

支聯會既謠言令不少人在 64或64後走到街上挑戰軍人, 或暴亂, 而範圍又不止北京, 去到其他城市, 呢班死既人你又唔理?

你係邊一種既大仁大義呢?

引用:
原帖由 2008 於 2009-4-13 11:03 PM 發表
你係邊一種既大仁大義呢?
.
講真, 我覺得更惹人生疑囉

有正反意見一d都唔出奇? 有邊d人先會害怕更多64資料比香港人知呢?

我叫左好多次都唔肯入, 又答埋, 我覺得真係可疑囉

又係講煽情野, 講左20年都夠喇, 難道一講理性就詞窮?

引用:
原帖由 古靈仔 於 2009-4-13 11:06 PM 發表

講真, 我覺得更惹人生疑囉

有正反意見一d都唔出奇? 有邊d人先會害怕更多64資料比香港人知呢?

我叫左好多次都唔肯入, 又答埋, 我覺得真係可疑囉

又係講煽情野, 講左20年都夠喇, 難道一講理性就詞窮?
我覺得佢好奇怪囉, 搬晒支聯會既口號, 差在未搬乜三峽逼遷、北京奧運場地建築前逼遷
引用:
原帖由 don_giovanni 於 2009-4-13 11:02 PM 發表

我們辦奧運,射神七;我們等了20年還未能討論64。

每年64我都想看一看天安門的四周,是否有公公婆婆、弟兄妹夫如我,想為死去的大學生親人,放上一支鮮花,可以嗎?

他們,這些大學生犯了什麼大罪?直至今天,也不能為他們放一支花?
你都唔覆我野, 我就逐點覆你, 你都幾唔尊重我

香港夠傾左 20年 64, 傾出 D乜? 一大堆謠言的伸火相傳, 20年的維園鱷魚淚加被騙者的眼淚

你信乜教架? 仲玩路祭? 道教既路祭都唔使年年去嘛?

你成日大學生大學生, 班工人呢? 廣場根本就無學生死, 想玩多次假拜祭, 發動多一次 89學運, 玩煽情? 學李卓人扮喊, 煽其他人再霸多次廣場?

大學生無生事的話, 看回影帶, 除了因做花生友中流彈會死之外, 根本就唔會死

引用:
原帖由 2008 於 2009-4-13 11:14 PM 發表

我覺得佢好奇怪囉, 搬晒支聯會既口號, 差在未搬乜三峽逼遷、北京奧運場地建築前逼遷

你都唔覆我野, 我就逐點覆你, 你都幾唔尊重我

香港夠傾左 20年 64, 傾出 D乜? 一大堆謠言的伸火相傳, 20年的 ...
叫左幾次唔肯入, 就係求真精神?

打死我都唔再信!

成日講煽情做乜? 講左20年咩都夠喇

大聲鬧陳陳一諤論點可恥, 原來係陳一諤求真精神可恥!?

大叫平反理據係乜? 唔係求真咩? 無真相又點支持平反呢? 咁本末倒置都得?!

我都唔再覆煽情野喇

好多時香港的情況就是這樣, 拆皮甩骨睇事話求真相, 其實在瞎子摸象, 然後叫一堆感性言詞
引用:
原帖由 don_giovanni 於 2009-4-13 11:14 PM 發表

我們辦奧運,射神七;我們等了20年還未能討論64。

每年64我都想看一看天安門的四周,是否有公公婆婆、弟兄妹夫如我,想為死去的大學生親人,放上一支鮮花,可以嗎?

他們,這些大學生犯了什麼大罪?直至今天,也不能為他們放一支花?
引用:
原帖由 don_giovanni 於 2009-4-13 11:14 PM 發表

你可以對其他事物有興趣,這表明你處事和做人的方向與我不同,民主社會就是互相尊重。

我以為陳同學身為這一代的中國大學生,以學生會會長為自重,對當時的大學生應有一定的方向與立場,是認同他們?還是只說東說西的表明自己是理性?

理性尋真只是認真生命的過程,為什麼意義價值負上生命才是值得大學生的身份。

你我已成年比他們多活機年,看的比他們多,理應要負的責任應更多,

指出他們的不足,教他們在思想時找著重心,不以花巧的資料使其目盲,這才是我們應有的態度。.
陳同學就是這個態度
當全盤資料未審視真偽, 不少謊言被揭破, 無數真相未出現前, 要跳出過度感性, 加入更多的理性態度, 他的肯定大部份學生的愛國愛民主精神, 就不是正確的態度?

既然六四事件中央政府沒有做錯,為何在國內很難在網內搜尋關於六四真相

各位理性人士應全力支持王丹來港,陳會長在昨晚左右大局中開到聲話想同王丹面對面討論六四,由支聯會付鈔點都好過陳會長自拋腰包去美國.

引用:
原帖由 古靈仔 於 2009-4-13 11:31 PM 發表

叫左幾次唔肯入, 就係求真精神?

打死我都唔再信!

成日講煽情做乜? 講左20年咩都夠喇

大聲鬧陳陳一諤論點可恥, 原來係陳一諤求真精神可恥!?

大叫平反理據係乜? 唔係求真咩? 無真相又點支持平反呢? 咁 ...
嘩.....睇左咁耐你地寫既野,發覺只係見你同二00八係度唱雙黃,佩服....佩服....

引用:
原帖由 door_hk 於 2009-4-14 12:45 AM 發表

王丹 is absolutely not a asshole, but those 5毛左憤 are.
HKSAR is also another asshole who will follow its master instruction and allow 王丹 to visit HK.
你住在 asshole嗎?

我住在 hksar的大腦附近, 西摩道

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]