• 瀏覽: 7,742
  • 回覆: 119
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 superkid 於 2009-4-3 07:22 PM 發表
謝主隆恩啦
皇帝而家幫你地出頭呀
你仲唔跪?

你同另外o個個同胞一樣
最中意將幾十樣九唔搭八既野撈埋一碟黎互相論證
不過我只會當你地笑話咁睇
因為夏蟲不可以語冰
正如你地只睇到聽到仆街
而睇唔到行政立 ...
正好相反, 當我睇到中共日益發展, 又睇到反共人士日益痛苦, 我只會搖頭偷笑、心涼

引用:
原帖由 Artemis@ET 於 2009-4-3 07:23 PM 發表

不過好像不見有人因說粗言穢語而拖死政府動議, 除了給傳媒炒作機會外, 耗了甚麼?
立鴨會開會傾「粗口」唔駛錢時間既, 你係得既

社會被轉移視線去講「粗口」, 重點議題變成次要, 你鼓勵呢種風氣? 好! 請繼續, 香港的下一代一定會多謝你

引用:
原帖由 Artemis@ET 於 2009-4-3 07:40 PM 發表

其實都唔係
大家都覺得香港陷入困局
這方面全個 board 觀點一致, 非常團結

問題出在大家在找責任的時間, 對象非常不同, 由於政治立場兩極化, 矛頭不是指向政府建制派, 就是指向泛民

要知道政策的制定主要來 ...
問題你識講到, 仲敢話「無分化內耗」?

成個社會變成你鬧佢、佢鬧你, 高貴香港人識得咩叫團結? 團結是力量、社會穩定, 呢個道理唔識? 無架喇, 高貴香港人點會明?

成個帖都有指明外狗官有份玩殘香港, d外狗官不知幾咁多謝仆街政棍, 你嘈到夠, 越嘈得耐越好, 外狗官咩都唔駛做, 係你地嘈唔關我事, 最多比人踢落台嗟

引用:
原帖由 古靈仔 於 2009-4-3 07:52 PM 發表 立鴨會開會傾「粗口」唔駛錢時間既, 你係得既社會被轉移視線去講「粗口」, 重點議題變成次要, 你鼓勵呢種風氣? 好! 請繼續, 香港的下一代一定會多謝你

開左幾耐會討論粗口?  加埋有冇 10 分鐘? 我計過連 5 分鐘都冇

把事情放大到好似要開好耐會去討論粗口, 除了挑起仇恨之後, 還有甚麼作用?

引用:
原帖由 古靈仔 於 2009-4-3 07:55 PM 發表
問題你識講到, 仲敢話「無分化內耗」?

成個社會變成你鬧佢、佢鬧你, 高貴香港人識得咩叫團結? 團結是力量、社會穩定, 呢個道理唔識? 無架喇, 高貴香港人點會明?

成個帖都有指明外狗官有份玩殘 ...
連歐美人士剝削非洲黑人的事實他都要替白人護短,他的觀點都無乜大參考價值,玩下手,他和劉曉波一樣,是希特勒的信徒

引用:
原帖由 A380 於 2009-4-3 08:01 PM 發表

連歐美人士剝削非洲黑人的事實他都要替白人護短,他的觀點都無乜大參考價值,玩下手,他和劉曉波一樣,是希特勒的信徒
超, 白人放個屁都係香d既!
我個帖又唔係只佢睇, 係比其他香港人睇(有緣的話), 香港又唔係佢一個人既思想做主導, 駛鬼理

個帖係叫香港人醒下, 一味「反共反中國政府」玩「偽民主」對香港一d好處都無

叻既香港人就應該諗下務實既事去做! 對香港有貢獻, 先會不枉此生!

樓主的邏輯,跟毛澤東於1964年7月10日會見日本社會黨國會議員佐佐木更三、黑田壽男和細追兼光時,說出感謝日本皇軍侵華,中共才可奪得政權,有異曲同工之妙,繼而領到日本侵華跟六四事件變得首尾呼應。      

歷史是不可驗證的,如硬要將中國近年成就歸功於六四鎮壓,如此推論中國人民最後應要感謝日本皇軍。

引用:
原帖由 ariontang 於 2009-4-3 08:21 PM 發表
樓主的邏輯,跟毛澤東於1964年7月10日會見日本社會黨國會議員佐佐木更三、黑田壽男和細追兼光時,說出感謝日本皇軍侵華,中共才可奪得政權,有異曲同工之妙,繼而領到日本侵華跟六四事件變得首尾呼應。      

...
仲玩毛澤東對日本人說的反諷句當成肯定語,  out 左 d啦

引用:
原帖由 ariontang 於 2009-4-3 08:21 PM 發表

...
錯晒, 中共發展成點係中共範圍能力, 無人提過64對中國咩貢獻, 我邊句邊段有講過? 指出黎睇下?

我重點要指出係:「如果不把個人放在歷史和具體社會來了解, 一味追求個人絕對自由,是很容易造成很大的害處的。」

香港人繼續追求「極端個人、自由、人權主義」將經濟前途全斷送, 唔識醒覺, 好得很, 請繼續!

你重點都未分清就斷章取義? 技巧差了一點點啊!

引用:
原帖由 古靈仔 於 2009-4-3 08:33 PM 發表

錯晒, 中共發展成點係中共範圍能力, 無人提過64對中國咩貢獻, 我邊句邊段有講過? 指出黎睇下?

我重點要指出係:「如果不把個人放在歷史和具體社會來了解, 一味追求個人絕對自由,是很容易造成很大的害處的。」 ...
this is universial truth, not only apply to CCP.

引用:
原帖由 A380 於 2009-4-3 08:28 PM 發表

仲玩毛澤東對日本人說的反諷句當成肯定語,  out 左 d啦
無論係咪反諷,共產黨借抗日而擴大係事實,冇抗日戰爭共產黨早就要亡。

引用:
原帖由 ariontang 於 2009-4-3 08:40 PM 發表

無論係咪反諷,共產黨借抗日而擴大係事實,冇抗日戰爭共產黨早就要亡。
我會答你我唔知冇抗日戰爭共產黨早就要亡!
共產黨因抗日而得到擴大係事實, 唔少中國人對國民黨經常不戰而敗感到對當權政府的不滿, 令當時更多中國人投向共軍的懷抱

香港人另一個問題是身份認知出現問題!

教育令到香港人認知國父是孫中山, 情感偏向台灣和國民黨, 沒多了解國民黨既衰野, 和孫中山為何在位這麼短! 只以為是不戀棧權力, 不知是因政治妥協要讓位

對於共產黨的認識, 普遍中學生是教了大躍進、文革十年、八九六四屠城

引用:
原帖由 大夢想家 於 2009-4-4 12:16 AM 發表

國民黨點仆街都無攪大躍進同文革
國民黨同共產黨, 還有美國、英國政府都係仆街

排名不分先後

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]