• 瀏覽: 7,740
  • 回覆: 119
  • 追帖: 1
"中國在未來達到民主化, 也不會邀請香港的偽民主人士參加選舉的"

你放心
一日有你呢種諗法既人
中國都唔會有真正既民主
因為民主唔係我醒幾多比你就要幾多
唔比你你都無得嘈
無所謂啦
你地但求溫飽o者
引用:
原帖由 睇野唔準 於 2009-4-3 06:08 PM 發表

香港有人自以為是救世主, 要喚醒起中國的「奴隸」門
以前的年代我都可以話內地人欠缺有國際視野的學者, 但現在隨著大學教育普及, 和西方接觸多了, 香港在教育程度和文化, 再唔能夠帶領中國了 :handsha ...

引用:
原帖由 superkid 於 2009-4-3 06:13 PM 發表
你咪去同你個同鄉一齊扮理性囉
第一日睇你地d文呀?
一開口就聞到你地陣除啦
睇到最尾咪又係o個幾句!
連香港對基本自由同人權都唔認同
你仲留晌香港做乜?
唔走盞你自己無癮

你唔只係救世主、民主鬥士, 還有李洪志教主既天眼通

香港人理智, 有理性分析事件嗎?

2007年的批鬥馬力似唔似文化大革命?

香港十年民革 佛洛伊德和尼采都搬埋出黎

http://www.hkfront.org/20070526d.htm

林沛理﹕佛洛伊德與六四平反

從佛洛伊德觀點﹐北京當局只有平反六四(June 4th Massacre)才可向死者交代﹐才能修補與港人的關系。

香港親北京政團民建聯主席馬力﹐日前發表六四不是屠城﹐也未必有燒尸及坦克車壓過人群的情況發生的言論﹐那種邏輯令人想到尼采的一句話﹕無知跟知識一樣有它的結構與組織(Ignorance is as structured as knowledge)。這幾句瘋言瘋語所觸發的社會效應﹐反映了六四至今十八年﹐香港的創傷壓力心理障礙症(post-traumatic stress disorder)仍然未愈。在香港被中國併吞十周年的前夕(on the eve of the 10th anniversary of the Chinese annexation of Hong Kong in 1997)
...

究竟六四對香港人的意義在哪裡﹖它在香港人的集體回憶又扮演什麼角色﹖

在香港人的深層心理當中﹐六四不是純然可以訴諸理性討論和分析的政治事件﹐而是一出在殘酷劇場(theater of cruelty)上演的家庭悲劇﹐它的主題是父權的濫用與父親的罪孽(the sins of the father)。
...

(an abandoned child)而由母親英國(the United Kingdom)撫養至成人﹐香港人與中國人是同父異母兄弟姊妹(siblings sharing the same father)﹔香港人的母親是英國﹐而中國人的母親則是中華人民共和國。六四對香港人來說﹐正是一宗不折不扣的虐兒 (child abuse)及家庭暴力(family violence)刑事罪案﹕窮凶極惡的父親拿著菜刀﹐去斬殺那些從小就跟父親一起生活的中國籍同父異母兄弟姊妹。

從精神分析的角度而言﹐虐兒 (child abuse)及家庭暴力(family violence)帶來的創傷(trauma)﹐遠遠超過佛洛伊德(Freud)所說的﹐孩童第一次目睹父母交配的原初場景(primal scene)所帶來的震撼。...

作為嚴重的創傷後遺症的患者﹐香港人常常被倖存者的罪惡感(survivor's guilt)所折磨。....

....
  在這層意義上﹐批評港人對待中國的態度不理性﹐只是不理解背負著六四虐兒 (child abuse)及家暴(family violence)創傷的香港人的心理背景而已。

可以斷言﹐倘若中國政府仍然拒絕面對六四﹐香港人則繼續哀悼六四﹐雙方的距離只會越來越遠。六四將會沒完沒了地被閱讀﹑詮釋和爭論﹐歷史的新一頁將永遠無法揭開。....

由此觀之﹐平反六四對中國來說﹐不僅是對歷史的交代﹑還死者以公道﹐也是撫平港人創傷﹑修補破裂父子關系的必要手段。

引用:
原帖由 古靈仔 於 2009-4-3 05:09 PM 發表

香港人返唔到轉頭架喇, 支聯會經常去中學將學生洗腦灌輸反共潛意識, 入晒腦喇, 唔係果件張文光點會霸住教育界20幾年呀

要「顏色革命」, 年輕人新血好緊要架嘛, 要玩「偽民主」, 低下層市民的選票好重要喇, 而 ...
反共都唔緊要.....作為一個議員...無論點都好...你都可以解釋為監察政府.....你都可以解釋為幫香港人爭取自由..即使係假都好.....都起碼講得通....
但係你搞藏獨喎....咁點講得通架.........西藏歷史我唔知.....但係我知同中國都幾重要....對中國人民都幾重要.....
而國際社會亦都成認西藏係中國o既一部份.........作為一個中國人.....對中國有利o既事...就應該支持....
你去搞分裂中國....搞對中國人民不利o既事.....但係都可以選得出o黎.....你話係幾咁恐怖......

引用:
原帖由 upcupcupc 於 2009-4-3 06:30 PM 發表

但係你搞藏獨喎....咁點講得通架.........西藏歷史我唔知.....但係我知同中國都幾重要....對中國人民都幾重要.....
而國際社會亦都成認西藏係中國o既一部份.........作為一個中國人.....對中國有利o既事...就應該支持....
你去搞分裂中國....搞對中國人民不利o既事.....但係都可以選得出o黎.....你話係幾咁恐怖.......
去年支聯會搞的橙色運動

支聯會係細契關菊英, 勾結外人, 成日想分家產

引用:
原帖由 superkid 於 2009-4-3 06:13 PM 發表
你咪去同你個同鄉一齊扮理性囉
第一日睇你地d文呀?
一開口就聞到你地陣除啦
睇到最尾咪又係o個幾句!
連香港對基本自由同人權都唔認同
你仲留晌香港做乜?
唔走盞你自己無癮

「基本」自由同人權都唔認同? 爬完文先再講喇, 我係講緊「過晒火位」!

用自由、人權, 就可以違法事都咬返直? 例如64事, 刻意埋伏殺軍人都可以變成岩? 一講民主, 支聯會講大話玩謠言煽動都變成神? 傻既先會信呢套真理!

你繼續過火下去喇, 你的後代、香港人的後代, 會多謝今日的香港人呀

我就認同呢個師兄睇法喇:
引用:
原帖由 水族藍 於 2009-3-30 03:34 PM 發表
所謂人權、公民抗命, 並不能凌駕於一國/地的法制之上, 也不能凌駕於一國/地的國家/地方安全之上

即使在香港, 也是一個法治社會, 一切人權, 也不能凌駕法治

六四運動中, 有幾點值得研究:

1) 中國政府有證據顯示帶領學生運動的學生領袖組織「高自聯」是有「顛覆政權」的意圖

http://www.youtube.com/watch?v=IaQmy5YUDOY
3'20" 高自聯開會決定是用民主方法, 還是用暴力方法推翻政府, 組織新政府, 說到民主的方法是不可能達到目的

2) 在中國政府接見會談及答允學生不作追究與讓步後, 在實施「戒嚴令」後至半個月也不肯散去, 學生、群眾依然在天安門廣場盤據不去, 已是違反國家法律

3) 當時在天安門廣場以外的地方, 同時出現不少衝突流血事件, 甚至有證據顯示 a) 學生組織成員分發菜刀、磚頭、搶軍器、搶軍車  ; b) 更甚有證據證明有平民/學生主動埋伏襲擊軍人、殺軍人情況出現

後者是一個暴政濫殺自己的人民?
去查查其他國家的資料, 當一地的軍人被大量殺害的話, 會是如何處理的吧

上述種種, 已嚴重影響北京市(及間接波及其他省市)的正常運作及地方安全引用:
六四前傳 -『打、砸、燒』
http://www.youtube.com/watch?v=L5FRpzBjm2A&feature=channel

中央電視台節目(3-7/6/89)_NEWS023-01 (第4分鐘開始)
http://www.youtube.com/watch?v=r0LCBR_ecLI

暴徒主動襲擊軍人
http://www.youtube.com/watch?v=rv3Qmamsv84&feature=related

即使在香港, 假若「公民權利」是違反法律, 香港的警方也是有權採取一切措施以維持一地的安全, 法庭也會根據香港法律進行審判

口中、心中高呼愛國(不否認或是事實), 可是行為上出現違反法律的行動, 這樣已難以理直氣壯地說整場運動是「愛國行動」, 不懂尊重法治精神的行動、與崇高的心中愛國理念並不一致成了反比

香港人被長毛之流的人士, 將「民主、自由、人權」掛在最高地, 漠視一地之法紀, 可堪稱將「暴民政治」深深影響著香港人! 正是違反香港一向奉行的「法治精神」理念!

參考香港的案例法, 是否容許有人以「公民權利」為由, 進行影響社會安全的行為?引用:
「吳恭劭案」案例中, 以及支聯會常委伍國雄因在「十.一」國慶日升國旗儀式進行期間,焚燒一幅類似五星國旗的旗幟,被控侮辱國旗罪,結果罪名成立,被判入獄三個月,但緩刑兩年。

法官指國旗是代表中國、中國人民和民族的尊嚴,而被告利用燒國旗來表達不滿,是不當和無知的行為。因此,公然焚燒或破壞國旗有可能會引起社會騷動,故此必須把侮辱國旗和區旗行為予以刑事懲罰。

法官進一步指出,雖然市民享有言論自由的權利,但這種權利並不是絕對的,而將毀壞國旗列為刑事罪,只限制了這種特殊的發表方式,市民仍可繼續以其他合法的方式批評中國政府和特區政府。

法官均基於公共秩序的理由,認為被告焚燒或破壞國旗或區旗的行為  可能會引起社會騷動  而予以刑事懲罰。

2)一群不知民主為何物的學生領袖, 自己先不懂尊重民意,不以民主行動實淺民主理念,任你遞上1000條民主的大道理、建議也是惶然,又怎能說服人這運動是民主?  可憐的是其他學生平民也被蒙在鼓裡,為了要保衛天安門的學生以自己生命犧牲掉了(錄影片段中的暴民除外),可悲不可悲?

香港的大學生, 若要對六四進行判斷, 或思考「平反六四」的想法是否正確, 必須先多了解六四的起源事由、過程、結果, 香港支聯會及傳媒將部份資料隱瞞不報, 是嚴重影響香港人對六四的判斷及評價

這就是香港人的悲哀、墮落, 一群被支聯會資料洗腦的所謂大學生、年輕人, 對六四一知半解, 竟然高呼「平反六四」

缺乏深入研究、缺乏尋求更多資料精神下, 更有香港人大聲說是「我口說我心」, 香港的將來怎會不墮落?

一個以支聯會謊言、隱瞞的言論, 竟可成為主流思想主導香港?  可恥可卑鄙的政棍充斥整個香港, 影響著整個香港社會及文化, 香港的將來怎會不墮落?

香港大學生對六四的認識就是這樣:

http://www.youtube.com/watch?v=BzTPnosCt-o&feature=related
香港年青人看六四...

引用:
原帖由 upcupcupc 於 2009-4-3 06:30 PM 發表

反共都唔緊要.....作為一個議員...無論點都好...你都可以解釋為監察政府.....你都可以解釋為幫香港人爭取自由..即使係假都好.....都起碼講得通....
你去搞分裂中國....搞對中國人民不利o既事.....但係都可以選得出o黎.....你話係幾咁恐怖....... ...
咪就係囉, 支聯會用「爭取中國民主口號」幾咁堂而皇之?

除此之外, 用「偽民主」搞到香港死晒亂晒, 作為香港人唔出聲小9佢地班仆街, 仲要自命清高? 簡直痴lun晒線

討論「粗口」開幾堂立鴨會, 嚴重浪費時間金錢, 香港仲唔等死?

香港人幾時先識醒?

大陸人務實去做事, 保護香港利益, 香港人你地在做甚麼? 立鴨會討論「粗口」呀, 香港仲唔仆街, 香港班高貴香港人識咩叫感恩?

開口有云, 反轉豬肚就係屎,
高貴香港人就係「豬肚未反轉就已經係屎」!

港 澳 沒 列 入 避 稅 天 堂 黑 名 單   中 法 領 袖 激 烈 爭 論
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=9401861&highlight=%C1%D7%B5+%B4%E4
引用:
http://www.rthk.org.hk/rthk/news/expressnews/news.htm?expressnews&20090403&55&571462

在 打 擊 避 稅 天 堂 問 題 上 , 國 家 主 席 胡 錦 濤 與 法 國 總 統 薩 爾 科 齊 激 烈 爭 拗 , 最 後 由 美 國 總 統 奧 巴 馬 調 停 , 促 成 雙 方 達 成 折 衷 協 議 。  

經 濟 合 作 暨 發 展 組 織 公 布 避 稅 天 堂 黑 名 單 , 沒 有 把 澳 地 區 列 入 。  

根 據 與 會 領 袖 共 識 , 國 際 貨 幣 基 金 組 織 將 得 到 5 千 億 美 元 注 資 ,亦 會 將 特 別 提 款 權 擴 大 2500 億 美 元 , 令 基 金 組 織 有 更 多 錢 協 助 財 困 國 家 , 中 國 承擔 當 中 400 億 美 元 。  在 金 融 監 管 方 面 , 20 國 集 團 同 意 設 立 金 融 穩 定 委 員 會 取 代 金融 穩 定 論 壇 , 以 及 監 察 對 沖 基 金 。

引用:
原帖由 Artemis@ET 於 2009-4-3 05:58 PM 發表

希望別人證明民主內耗 = 支持民主不內耗?

我只是想看看論証, 看看民主內耗論有甚麼根據
想不到得來的回應是叫我去證明民主不內耗

想一想, 這個也可以叫內耗吧
你夠唔夠薑話呢類立鴨會把戲「唔係分化內耗」?

http://hk.news.yahoo.com/article/090327/4/be09.html

范太:講粗口無助制衡政府
(明報)3月27日 星期五 15:15

引用:
原帖由 古靈仔 於 2009-4-3 07:00 PM 發表

你夠唔夠薑話呢類立鴨會把戲「唔係分化內耗」?

http://hk.news.yahoo.com/article/090327/4/be09.html

范太:講粗口無助制衡政府
(明報)3月27日 星期五 15:15
個個都在討論「仆街」係唔係粗口, 最後無人討論小班教學

社會群眾就見一班社團聯暴眾和其他黨的支持者或無政治取向的父母在爭吵

如果牛力個d貨仔都叫批鬥
90年代個班日日炳彭定康既大陸官叫做乜?
佢自己做過乜好事, 自己搞番掂, 天經地義
你咁叫扮英雄幫佢出頭?
理性分析? 你未夠班! 你只不過係其中一個一邊匿晌香港享受自由保障, 一邊仇恨西式自由制度既遊客者
你點唔同意篇文既psycho分析, 自己用番psycho既方法小番個作者
我得閒理你地大陸人點做人!
引用:
原帖由 睇野唔準 於 2009-4-3 06:23 PM 發表
你唔只係救世主、民主鬥士, 還有李洪志教主既天眼通

香港人理智, 有理性分析事件嗎?

2007年的批鬥馬力似唔似文化大革命?

香港十年民革 連佛洛伊德和尼采都搬埋出黎:smile ...

謝主隆恩啦
皇帝而家幫你地出頭呀
你仲唔跪?

你同另外o個個同胞一樣
最中意將幾十樣九唔搭八既野撈埋一碟黎互相論證
不過我只會當你地笑話咁睇
因為夏蟲不可以語冰
正如你地只睇到聽到仆街
而睇唔到行政立法之間既質變
不過有乜關係
你地心繫膠國
最好睇到香港點樣解體添啦
引用:
原帖由 古靈仔 於 2009-4-3 06:50 PM 發表
香港人幾時先識醒?

大陸人務實去做事, 保護香港利益, 香港人你地在做甚麼? 立鴨會討論「粗口」呀, 香港仲唔仆街, 香港班高貴香港人識咩叫感恩?

開口有云, 反轉豬肚就係屎, 高貴香港人就係「豬肚未反轉就已經係 ...

引用:
原帖由 古靈仔 於 2009-4-3 07:00 PM 發表 你夠唔夠薑話呢類立鴨會把戲「唔係分化內耗」?http://hk.news.yahoo.com/article/090327/4/be09.html范太:講粗口無助制衡政府(明報)3月27日 星期五 15:15
范太立論很好

不過好像不見有人因說粗言穢語而拖死政府動議, 除了給傳媒炒作機會外, 耗了甚麼?

佢除左將d瑣碎野炒埋一碟煮雜碎之外
仲識d乜?
引用:
原帖由 Artemis@ET 於 2009-4-3 07:23 PM 發表

范太立論很好

不過好像不見有人因說粗言穢語而拖死政府動議, 除了給傳媒炒作機會外, 耗了甚麼?

9唔撚搭7

引用:
原帖由 superkid 於 2009-4-3 07:27 PM 發表 佢除左將d瑣碎野炒埋一碟煮雜碎之外仲識d乜?  
其實都唔係
大家都覺得香港陷入困局
這方面全個 board 觀點一致, 非常團結

問題出在大家在找責任的時間, 對象非常不同, 由於政治立場兩極化, 矛頭不是指向政府建制派, 就是指向泛民

要知道政策的制定主要來自政府, 我見很多朋友的錯誤在於沒有抓住政府政策失誤, 而把情勢發洩在那些只能 make noise 的反對派身上

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]