• 瀏覽: 49,751
  • 回覆: 758
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 iwyk2 於 2009-3-29 04:32 PM 發表

我真係睇哂兩段片,
真係無睇到有人殘殺解放軍之後燒屍 !

除非~ 將兩段片 merge 埋一齊啦 !
況且第一段片車上 d 人一定係解放軍 ?
車上 d 人條屍呢 ?
佢地又係「共和國衛士」中邊兩位 ?.
你睇哂兩段片, 你話無死過人

我睇哂兩段片, 我話2邊都有死人, 而且笑唔出呀

而且唔係「支聯會」果套話中共單方面走去「屠殺靜坐中的學生」呀, 呢條帖既video, 唔單止天安門廣場無死人, 而且係當時的確有暴徒出現主動生事端、殺軍人、燒軍車呀

64起因亦都唔係胡耀邦悼念起始, 而係更早在大學的大字報開始蘊釀呀!

我唔會再被支聯會洗腦架喇

引用:
原帖由 iwyk2 於 2009-3-29 04:40 PM 發表

西班牙記者條片只係影 6 4 凌晨學生係天安門撤退,
又唔影到 6.3 晚 9 點 既木樨地,
咁又憑咩可以「舉一反三」

又中:......支聯會講大話(但其他人講無問題),六四無死過人(只限天安門廣場),
木樨地的片在支聯會宣傳片有,在TVB片有,在CCTV片有
唔好話木樨地,六四早上的六部口片都有在支聯會宣傳片中,就係見唔到支聯會和民運人士口或文所描述的恐怖景像,但就見好多暴徒

你仲洗咩人地啟發 剩係中國政府塞俾你既資料都夠你無所不知啦

引用:
原帖由 jc3721 於 2009-3-29 04:47 PM 發表
你仲洗咩人地啟發 剩係中國政府塞俾你既資料都夠你無所不知啦
你又啟發下香港人喇, 你將大陸官方資料踢爆下, 比香港人睇下佢邊忽講大話喇, 就好似樓主踢爆支聯會隱瞞部份野咁喇

要說服到人梗係要有理據嘛, 如果無單單話官方唔可信, 點夠呀? 你估個個香港人真係唔會分析既咩, 除非無人提出過嗟

雖然我都認為雙方都有隱瞞的地方

引用:
原帖由 iwyk2 於 2009-3-29 04:50 PM 發表

就算係無「屠殺靜坐中的學生」,咁「屠殺北京的市民」又係咪唔使計數 !

仲有唔好拉開話題,當年壯烈犧牲既軍人都封為:「共和國衛士」,
你第一段片個配音話死o左兩件,無理由「共和國衛士」無佢份,
敢問 ...
我認為稱不上係「屠殺」, 我認同呢個師兄講法:
引用:
anfair發表於 2009-3-29 04:47 AM

[url=viewthread.php?tid=9325133&extra=page%3D3&page=60]http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=9325133&extra=page%3D3&page=60[/url]

是「屠殺」嗎?

說實在, 看過你的網上言論, 確是不遺餘力的煽動香港人反共情緒,  都很有柴玲的風範, 可惜未能見你有精闢的論點提出, 流於口號式的叫囂是沒有多大說服力

見有網友也發現職業煽動反共的台灣人不斷發功, 大陸人也發現了這低下的技倆痛罵呢!

屠殺是指見人就殺, 尤其對手無寸鐵的人進行殺戮, 可惜的是在樓主提供的錄影當中, 有證據顯示軍人徒手進場對被群眾襲擊也不還手, 甚至退軍的情況出現, 因此這場六四稱不上是「屠殺」

其中較震撼的是這劃面, 是2名軍人被群眾以磚頭石塊活活被打死也不還手, 便可知一二

暴徒殘殺兩軍人實況 (六四事件) Tiananmen Square
http://www.youtube.com/watch?v=yHV076ZL4AE&feature=channel_page
...

我唔會自大到以為自己可以啟發香港人 其他地方唔敢講,但中國官方唔可信我就覺得好有歷史根據啦

國人共識: 1989 年殺掉長安街的市民來換取 20 年的安定是值得的

此亦是中國式的價值觀, 我黨只是把人民的聲音老老實實說出來罷了

中國人代表,你好

引用:
原帖由 iwyk2 於 2009-3-29 05:24 PM 發表

國人共識 ?

所謂既國人只限於o個 d 既得利益者 !
大家都是既得利益者
向香港 pump 水的大陸問你: 錢從何來?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]