• 瀏覽: 38,612
  • 回覆: 897
  • 追帖: 3
取消高亮搜尋字詞
引用:
原帖由 wt_hell 於 2009-3-17 11:37 PM 發表
討論歷史事件   係討論反思   事件中係無人絕對岩或絕對錯
因為我地無親身處於該事件中  只係由好多途徑聽返來
那麼我地憑咩資格去話其中一方錯?..
講大話呃全世界人, 就一定係錯

幕後黑手禁止亞視播資料出街, 就一定係錯

引用:
原帖由 明修密㊣暗修羅 於 2009-3-17 05:46 PM 發表
六四戒嚴士兵,譴責六四暴行
http://www1.appledaily.atnext.co ... 336&art_id=12496107

王 丹 新 浪 博 客 被 封 殺
http://www1.appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20090316&sec_id= ...
我當時好憎中共, 今天都是, 但我多了想法, 當時我對學運好支持, 但今天我睇就學生中無計劃甚至自私, 本來可避免流血, 學生和中共到最後要流血收場, 雙輸, 如果, 假如成功會否成為另一個蘇聯, 東歐呢? 不敢想像, 但美國一定會成為某種層次既宗主國

引用:
原帖由 Kelvin80030 於 2009-3-17 11:38 PM 發表

軍人瘋狂開槍?
有冇link 可再睇???
超認真的說!! 當年小弟在無線亞視都見唔到呢d片段~ 如果係影到瘋狂開槍,我諗今日唔會有呢個topic開~ 所以佢自己都識講,咩都唔諗唔理~ 我都想做一個唔用腦同無腦既人

引用:
原帖由 亞洲壞人 於 2009-3-17 11:42 PM 發表

我當時好憎中共, 今天都是, 但我多了想法, 當時我對學運好支持, 但今天我睇就學生中無計劃甚至自私, 本來可避免流血, 學生和中共到最後要流血收場, 雙輸, 如果, 假如成功會否成為另一個蘇聯, 東歐呢? 不敢想像, 但 ...
我地係成熟而且長大左既人,有深究過,有諗過想過咩事~ 可能當年小弟都係一位支持學生的市民~~ 不過今時今日我絕對認同當年自己係錯!!
當年好多學生都被扇動去無左條命, 學生死,軍人死一樣係好窩心!!  當年的所謂英雄可能還關在牢中不見天日, 而活到肥肥白白的仍身在外國食得好住得好~

最起碼見到我地現在成熟左既人,出post講既野點都有論點, 不過為反而反的憤世嫉俗青年,只係愛將d字放到好大隻,之後帶點諷刺, 再唔係就搬返d歷史出黎, 又話今日有64,當年有侵華, 覺得侵華日本有錯,咁64時的中共都係錯!!  呢d根本係包拗頸,咩都搵黎比一餐係現在青少年的準則~ 最好咩都比,考試又比一餐,打機又比下你勁定我勁,溝女都要比下你條女靚定我溝得多, 好多青年真係救返都晒藥費~
佢地覺得中國應該好似前蘇聯咁分裂就最開心

又係 FUCK 能功 D人出黎洗版,無聊

平反六四
追究屠城責任
結束一黨專

引用:
原帖由 鹿島條野 於 2009-3-17 11:43 PM 發表

超認真的說!! 當年小弟在無線亞視都見唔到呢d片段~ 如果係影到瘋狂開槍,我諗今日唔會有呢個topic開~ 所以佢自己都識講,咩都唔諗唔理~ 我都想做一個唔用腦同無腦既人
多年的支聯會宣傳片段都無, 你都幾難搵 !
唔聽旁白, 睇片就間唔中看到有火光向上飛, 還有民眾主動打解放軍、燒軍車
相信當時大部份行動都算克制和多是向天開槍

六四屠城係一個沒不掉的歷史

引用:
原帖由 白山羊 於 2009-3-17 11:54 PM 發表

多年的支聯會宣傳片段都無, 你都幾難搵 !
唔聽旁白, 睇片就間唔中看到有火光向上飛, 還有民眾主動打解放軍、燒軍車
相信當時大部份行動都算克制和多是向天開槍
佢地主要係將字用紅食放大隻跟住叫口號~~ 呢班細路無野叻架喇!!  
不過好明白呢d憤青既,我都試過做細路, 人地講咩就跟住,起碼合群同埋好似型d ~尤其係處於青春期的朋友, 性格反叛, 好似呀媽叫佢去東,佢偏偏去西~ 無論你講得岩唔岩都好,同你鬥拗鬥嘈,嘈贏你就係佢地細路的諗法~所以我地講咩真理都無用@o@ 呢d細路尤他死吧

引用:
原帖由 klose825 於 2009-3-17 11:51 PM 發表
http://www.youtube.com/watch?v=v6QWQpSRdpY

香港64新聞
ht ...
你講呢段? 我節錄番俾你睇 各位判斷真假

http://hk.youtube.com/watch?v=v6QWQpSRdpY&NR=1
    八九民運六四事件 June4 Massacre in Beijing (4-6-1989) 香港電視新聞-7

全都是電話訪問北京錄音, 現在的證據同樣否定該些報導

a) 一目擊者聲稱目睹一幫大概 6-7000人全被槍擊死亡

b) 另一聲稱是清華大學教授說侯德建跟部隊談好撤離廣場, 但 11個清華學生在天安門廣場手連手, 被坦克車前前後後的轆了幾回, 7個被轆死, 這和侯德建的說法完全相反, 也被其後出現的西班牙記者所紀錄最後清場片段有出入, 這人多數是講大話, 所以他所說的部隊將 9歲女孩打到有七個彈窿, 部隊對著救護員、醫生都照開槍, 部隊精神異常, 眼和臉通紅, 一邊開槍, 一邊狂笑, 他懷疑士兵吃了藥, 現在看來多數都係假證。

c) 當場火化屍體

以上的 89年謠言已被這段 94年見天日的西班牙片擊破啦, 段片今天又再重現江湖掃盲

歷史的空白-----六四解放軍清場片段3
http://www.youtube.com/watch?v=oteSZOk87uA&feature=related

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]