• 瀏覽: 7,626
  • 回覆: 69
e....... 又係喎. 有因果的.

引用:
原帖由 helios 於 2009-1-23 11:43 PM 發表

呢個我同意,
至少陳水扁貪污之後唔會不了了之,
對岸嘛,想知邊個唔貪都難......
是否公平就見仁見智,最終結果現在還未知知數,今次亞扁如果判得重綠營又話政治迫害,輕就變成一個壞先例,佢判得咁輕下一個就唔怕貪,況且道高一尺,亞扁判得重都不一定有阻嚇力,只不過就會用第二種方法(或許高明些)去貪而已

引用:
原帖由 trc 於 2009-1-30 12:41 PM 發表

咁都係唯有信民主透明下的司法制度喎
我沒有什麼政治立場,只不過覺得民主制度並不能很有效阻止貪污

引用:
原帖由 trc 於 2009-1-30 12:41 PM 發表

咁都係唯有信民主透明下的司法制度喎
民主同廉潔有咩關係

香港多人貪污定菲律賓多人貪污??

引用:
原帖由 trc 於 2009-1-30 04:14 PM 發表

民主同廉潔冇關係咩?

香港多人貪污定大陸多人貪污??
我咪舉左菲律賓呢個例子lo

可見在民主政權同專制政權都會有貪污同廉潔既政府出現

引用:
原帖由 mk0010553312 於 2009-1-30 04:22 PM 發表

我咪舉左菲律賓呢個例子lo

可見在民主政權同專制政權都會有貪污同廉潔既政府出現
專政政權如果自律,的確唔會貪污

引用:
原帖由 eric_from_1986 於 2009-1-30 04:45 PM 發表

專政政權如果自律,的確唔會貪污
任何政權都要得到有效監管先晤會有貪污

當年係因為icac先冇貪污,晤通你覺得靠港人自律??

原來香港選民咁樣諗, 大開眼界

引用:
原帖由 mk0010553312 於 30-1-2009 17:17 發表

任何政權都要得到有效監管先晤會有貪污

當年係因為icac先冇貪污,晤通你覺得靠港人自律??
you are right

民主不能制止人性的貪婪

不過,民主制度可以幫助建立相對獨立的司法制度

並允許反對團體的合法存在

民主的價值~~僅此而已

引用:
原帖由 suen7299 於 2009-1-30 06:52 PM 發表

you are right

民主不能制止人性的貪婪

不過,民主制度可以幫助建立相對獨立的司法制度

並允許反對團體的合法存在

民主的價值~~僅此而已
以上香港都做到LA,但係點解有人成日話香港晤夠民主??

引用:
原帖由 mk0010553312 於 30-1-2009 19:12 發表

以上香港都做到LA,但係點解有人成日話香港晤夠民主??
政治訴求的目的,不外乎

挾諸侯以令天子但求社稷而已

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]