• 瀏覽: 23,551
  • 回覆: 21
引用:
原帖由 49000pk 於 2008-12-14 06:28 PM 發表

中共整個毛澤東出黎﹐想叫佢落台﹐要佢死鬼左先得。

陳水扁都要伏法。呢點中共做唔到。
趙紫揚不是伏法了

引用:
原帖由 49000pk 於 2008-12-14 06:26 PM 發表

睇你文章﹐如果我無理解錯﹐你好似話我說了算係指﹕
人大無權釋法喎

你有無睇清楚我寫mug 野﹐你唔需要copy and paste 住。雖然我
知道你準備好多材料去copy and paste.

我從無話人大無法理去釋法。你邊度幻想出黎﹖.
唔夠講又要用人身攻擊呢招, 想矮化他人的言論

香港的經濟 11年來一池死水, 下下等阿爺救, 班犯民議員真係要好好反醒佢地究竟應該以香港人利益為依歸, 還是以英、美利益為依歸 !

引用:
原帖由 49000pk 於 2008-12-14 06:37 PM 發表

林彪江青都係﹐不過都係政治失敗的下場﹐
陳台灣總統就係貪污的下場。
兩者分別都幾大。
陳水騙的下場是因政治失敗的下場, 做不成台灣共和國的國父
因台灣政變不成功, 現只能維持以下其一的身份 :

1. 中華民國台灣省
2. 中華人民共和國的台灣省 (未解放, 待解放)

引用:
原帖由 49000pk 於 2008-12-14 06:41 PM 發表

香港經歷咁多風波﹐一回歸就要阿爺打救。
咁真係有點兒奇怪﹐何以97前就唔需要英國佬打救呢﹖﹖
莫非係中國欽點的管治班子出左大問題﹖﹖﹖﹖﹖﹖

唔好咁傻喇﹗﹗成日想問上面LOL政治綜援。
中國大把窮人﹐俾 ...
這是你對歷史和香港進程的不大了解了, 香港的進程大致如下 :

「懶人港」由彭定康年代開始推行

唔係回歸, 彭生點會加快、加多綜援福利給香港人? 係又加, 唔係又加, 仲要來港 1年就可以申請綜援 其後被董建華廢除來港 1年就可以申請綜援

怕中港團聚慢, 又將來港配額由 75人加到 150人一日

臨走, 同香港講唔夠民主, 俾民主你; 唔夠大學, 變夠 7間俾你

陳方安生當時就玩到董殘晒, 法輪功一事, 拒和珠三角融合, 姓曾的就出街放暗箭射老董, 和偽民主黨密斟, 放風出 2個名嘴, 日插夜插老董、錦蟲

97前其實有幾多年係真正好?
計最後 10年好唔好? 咪又係用玩泡沫化資產一招, 大部份香港人為左供樓咪即等同地產商、銀行打工, 個泡幾時爆? 唔好97前爆囉

公務員人工加得最勁就係最尾 7年囉, 香港政府能否長遠承擔這財務重擔, 港英心諗, 關人鬼事

60-80年代都係捱既時期, 唔算得上欣欣向榮, 60,70年代唔使我講啦, 80年代情況就可以睇番 80年代香港電影, 個個o係度為層樓捱。

香港人工、地價在 90年代的瘋狂泡沫後, 注定係會減低世界競爭力, 講大部份人生活較安定, 緊係而家綜援港多人生活安定綜援戶一年遊九次埠、打雀、賭波、飲茶 免費公屋, 保安好過 d人幾千蚊租唐樓, 生活不知幾優質

引用:
原帖由 2008 於 2008-12-14 04:59 PM 發表

[轉貼]                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        http://wongsknathan.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=367224

2001年3月,終審法院解釋《基本法》,決定所有在港出生的中國公民,只要合法入境,取得出生證明書,皆有香港居留權。

記得當年的吳嘉玲案,政府預期會導致有168萬內地人來港定居。當時反對派批評香港政府自以為是,過度高估香港的吸引力。事實上,來港的內地人士不斷上升,引起實際社會問題,當年的反對又顯示了反對派「為反對而反對」的本質。

回顧港英時期,根據《英國國藉法1981》(British NationalityAct1981),要獲得英國屬地公民地位,除了在港出世外,父母其中一方必須為英國屬地公民或於香港定居,這是「出生論」和「國藉論」的結合。不明白對於《基本法》第24條,為何終審法院的解釋會單單採用「出生論」。

人大釋法是有效的解決方法,但又會被反對派譏為「破壞法治」。事實上,根據《基本法》第158條及莊豐源案,即使不在審理案件時,人大常委在法律上絕對有權釋法。反對派通過政治壓力,若令人大常委在法律上有職權的情況下也不願釋法,反對派才是「破壞法治」的真兇。.
判決沒遵從釋法, 也沒按舊例判, 我真係睇唔到犯民幫莊瘋完的理據, 唯一可理解的是要衝擊香港社會和衝擊中國

反對政棍破壞香港經濟及社會繁榮安定,將好事變壞事!議員要為政府及市民服務,不能只為自己個人出位而作出一些破壞社會的事件!  

政棍把事情通通變得政治化, 企圖藉此打擊政府威信, 但卻莽顧大眾利益和有損香港形象  

政棍自己人犯錯就互相包庇、含糊了事,開口埋口反映民意、但所作所為卻與民意相違背,不滿電台及傳媒對政棍的盲目吹噓及包庇

引用:
原帖由 水瓶座天使 於 2009-3-19 08:31 PM 發表

事實上, 反對派不斷製造話題, 亂攻擊政府, 有破壞, 無建設。
因為他們不少都是鬼卒, 沒替香港人著想

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]