• 瀏覽: 23,549
  • 回覆: 14
引用:
原帖由 miss_sell 於 2008-12-11 10:03 AM 發表

D 議員嚴人寬己, 借題發揮~   
Sing Tao Daily
A18 |  每日雜誌 |  給總編輯的信  2008-12-11

議員應為社會出謀獻策  

致《星島日報》總編輯:

我是一個小市民,看見雷曼事件演變到今天已經變質,個別議員或政黨將之無限政治化,實在心感不安及悲哀。今天再看到有雷曼「苦主」去銀行示威,覺得他們很可憐。他們真的相信,政黨在背後支持他們開始讓人煩厭的街頭行動,真的會讓他們得償所願,令銀行全數賠償給他們嗎?

由一開始,我就不明白議員們及政黨為甚麼要這麼大力煽動雷曼「苦主」,讓他們覺得他們的投資應得到銀行全數賠償。我以為,議員們的職責應為香港的社會政策出謀獻策,以及監督政府,但為甚麼他們現在竟只顧插手商業糾紛?議員們拿的薪津是全香港市民的血汗錢,但現在竟花大量時間去幫助一批有真有假的「苦主」,這可不大對頭吧!

可能有些新貴議員想藉此振振聲威,以街頭抗爭的手法來爭取公眾(雷曼「苦主」)的票,增加曝光率?他們真的認為所有香港市民都同意他們的做法嗎?

應由獨立機構進行調查

到現在為止,議員們都認為銀行有意誤導投資者購買雷曼產品。我相信確實有個別銀行或個別銷售人員在銷售過程中出錯,但不見得銀行會愚蠢到殺雞取卵,明知雷曼有問題或會倒閉都賣其產品。難道他們會不知道這對他們的商譽有莫大影響?以我所聽所見,在銀行銷售這些產品時,雷曼的信貸評級依然屬上佳的評級。誰又會估計到雷曼話倒便倒?正如我去買樓,收樓多年後才發現樓宇有問題,難道我應追討地產經紀不成?

最大的問題是,當這些早已認為所有銀行都在欺騙投資者的議員們,引用《特權法》去調查這次事件的時候,調查的過程及結論又會不會真的公平?難道他們在調查後如果發現銀行的銷售過程沒有系統性問題,他們會如實公布?果若如是,他們又如何面對當初被他們煽動的「苦主」們?我覺得如果要審,就應該由獨立的機構進行,確保調查結果對各方都公平,因為這個結果很有可能成為「苦主」們將來訴訟的有力根據。

這星期又有雷曼「苦主」衝擊銀行,而且愈見暴力及擾民。香港似乎已變成一個「野蠻都市」,只要夠惡、夠大聲就仿似手握真理,再沒有公義及法紀可言。香港本是個講求法治的地方,為甚麼會弄至如斯境況?難道我們真的想要一個如此的香港?一名心感不安的小市民

如以下事係真, 政棍真係好恐怖

唔知係真定假??

原帖由 hoverdamn 於 2008-12-9 02:14 AM 發表

話說老麥返到老深一個秘密架步既時候, 就同與會人士開會, 有長無, 老陶, 文胃(幫盧婆婆阻老領上市果條肥婆社工), 加褲, 同埋幾個不知名又等待出位既契弟同臭西.

一入門口, 食緊煙既長無就問 :

長無問 : 點撚樣呀? 無撚野呀? 俾差佬拉爽唔爽呀? 佢地點對你呀? 告唔撚告你呀?

老麥答 : 佢地都好好, 返到差館都好斯文, 不過仲有d, 佢地依家諗住告我襲警同妨礙公識人員執行職務.

長無講 : 屌你老母, 唔撚係呀? 搞咁撚多野淨係告呢兩條撚罪? 佢地未必敢擺上court, 敢擺都未必告得入, 告得入都係罰1千幾百了事架喎.

老麥話 : 唔係呀? 個差佬又去睇醫生, 又落左成幾個鐘頭口供, 告得入都係罰1千幾百?

長無講 : 唔係你想點呀? 罰萬七呀? 坐十年監好無? 呢兩條罪我由朝衰到黑啦, 你幾撚柒時見我大撚鑊過?

文胃講 : 咪就係囉, 俾鋪好牌你都唔識上, 俾著我呀, 咁既環境, 我有咁大玩咁大, 最驚佢唔告我.

長無講 : 咪就係囉, 帶撚晒人, 帶撚埋cam上去, 咁撚樣你都搞唔出野黎睇下, 你條撚樣………

欲知後事如何, 請看下回分解…..

續前...都是那句..未知真假!

原帖由 hoverdamn 於 2008-12-9 02:33 AM 發表

第2回                                                                                                                                                            老陶話 : 依家唔係話佢既時候, 我聽日會有律師同佢去搞轉擔保同過堂果d野, 不過我想知成件事點解會咁樣, 事前部署左d人同cam,做左咁多野, 會咁平淡了事? 家富, 你聽日可唔可以安排到律師同老麥傾傾點做?(加褲答ok) 老麥, 律師問你咩, 你就答咩, 叫你講咩做咩,你照跟, 有冇問題?

老麥講 : ok, 我會跟住做.

老陶講 : 老麥同大家講講當時既情況, 契弟A, 你攞個OPERATION ORDER出黎俾我地睇下, 影印晒咁多份, 有幾多張紙呀?

契弟A : 3張紙…

長無講 : 用環保紙呀! 或者雙面印呀! 間野唔撚係你老豆開架, 慳D呀!

契弟A : 知道, 梁生.

契弟A影印期間….

長無講 : 屌你老母西, 少少野都做唔到, 平時認屎認屁, 上到場就戇撚鳩鳩咁, 仲話想出黎搵食, 同我含撚都未夠班.

文胃講 : 早知道佢咁唔掂, 呢單野我上啦, 成場野俾佢搞禍晒. 仲有累埋我地阿契弟B同臭西A個樣黃埋, 佢地未出黎依家俾差佬開左FILE, 以後難搞D.

長無講 : 咁呢樣我又唔撚驚呀, 開FILE咪開囉, 你一係唔玩呢一行, 玩得就最驚佢唔開, 契弟B, 臭西A, 你地依家返唔到轉頭架啦, 想唔玩搵份正經既工都好難. 你地自己要有預算, 唔好話我唔撚提醒你.

長無問 : 點撚樣呀? 無撚野呀? 俾差佬拉爽唔爽呀? 佢地點對你呀? 告唔撚告你呀?

老麥答 : 佢地都好好, 返到差館都好斯文, 不過仲有d, 佢地依家諗住告我襲警同妨礙公識人員執行職務.

長無講 : 屌你老母, 唔撚係呀? 搞咁撚多野淨係告呢兩條撚罪? 佢地未必敢擺上court, 敢擺都未必告得入, 告得入都係罰1千幾百了事架喎.

老麥話 : 唔係呀? 個差佬又去睇醫生, 又落左成幾個鐘頭口供, 告得入都係罰1千幾百?

長無講 : 唔係你想點呀? 罰萬七呀? 坐十年監好無? 呢兩條罪我由朝衰到黑啦, 你幾撚柒時見我大撚鑊過?

文胃講 : 咪就係囉, 俾鋪好牌你都唔識上, 俾著我呀, 咁既環境, 我有咁大玩咁大, 最驚佢唔告我.

長無講 : 咪就係囉, 帶撚晒人, 帶撚埋cam上去, 咁撚樣你都搞唔出野黎睇下, 你條撚樣………

還是那句...未定真假....

原帖由 hoverdamn 於 2008-12-9 02:58 AM 發表

第3回
影印完之後…

長無講 : 屌你老母, 呢D紙有用架, 用黎派街架, 講撚完你又做錯.

契弟A : 對唔住呀, 梁生, 我一時睇錯左.

老陶講 : 算啦, 唔印都印左, 講番個ORDER先……..呢度係啦, 差佬黎左之後, 你推開果條吳小姐, 吳小姐如果鬧你, 你要侮辱佢, 連帶侮辱埋D差佬呀麻, 按差佬既做法, 會叫幫辦黎, 之後會趕你走, 你唔走, 仲要不停咁串咀侮辱D差佬, 直至嚴重激怒其中一個, 最好係幫辦, 然後你就大力推個差佬, 最好係幫辦, 推完之後, 我地就即刻開CAM拍呀麻, 你有冇跟住做?

老麻講 : 有呀, 我有推條差佬呀.

老陶講 : 契弟B, 佢當時點做架?

契弟B : 佢無大力推呀, 係咁依推左一下, 個差佬郁左少少, 仲唔係推個幫辦, 推條黑腳之麻, 之後我唔理三七廿一, 即刻開CAM拍囉.

老陶講 : 老麥, 呢度寫要你大力推, 點解你唔用力? 點解你唔推個幫辦?

老麥講 : 首先果度無幫辦, 得個雞仔餅, 當時佢地人多, 又好惡, 我有D驚, 所以唔敢用力推.

長無講 : 屌你老母, 驚你就無撚攬呢單野上身做啦, 你老母西, 你唔撚夠薑, 我俾第二個做囉….

老陶講 : 果度無幫辦, 你咪推個雞仔餅囉, 你做咩唔推呢?

老麥講 : 個雞仔餅離我比較遠, 同埋佢一路都好斯文. 我諗唔到點樣去郁佢.

長無講 : 屌你老母個臭西, 郁佢咪郁佢囉, 使西有理由呀, 依家俾機會你老母西出位呀, 你做乜撚野呀?

欲知後事如何, 請看下回分解….

引用:
原帖由 Neo 於 2008-12-12 05:45 PM 發表

點解越黎越多人唔去投票?

你是否忽略了300幾萬登記選民當中, 無投票的100多萬人?
未登記做選民的無權過問香港政事?

引用:
原帖由 Neo 於 2008-12-13 03:17 PM 發表

如果真的是全民公投, 議員這監察政府的功能就可以取消了

市民既然可直接表達民意, 何需議員監察呢
無錯, 如果下下公投的話, 乾脆就可以廢除立法會, 所有重大議案用全民公投好了!

引用:
原帖由 HE6813 於 2008-12-13 03:34 PM 發表
依家立法會好似係有紀律委員會的東東...........

和議員經常咎病政府和警方一樣, 自己人查自己人, 有什麼用?

引用:
原帖由 HE6813 於 2008-12-13 03:40 PM 發表
直接民主根本係最直接反映民意 ge......

只不代成本太高........(你可以諗下......你要對條例修訂作過千次選擇)

先至要有代議士(→代議政制→間接民主)

yi..... 咁即係話代議士其實做左個類此中轉站的角 ...
政棍已經唔能夠代表民意時, 就可以廢除他們, 直接公投好了!

代議政制已經被政棍騎劫, 為的都是他們的私利, 代議政制係廢的!

引用:
原帖由 49000pk 於 2008-12-13 04:09 PM 發表

你由頭到尾都係假設一個超越團體﹐如明君﹐如上帝﹐如好法官
等等可以去決定香港的前途﹐方向。

如果李世民﹐孔明番生﹔所羅門復活都可以。

但目前無﹐你個機制﹐連多數民意都無﹐一直強調你贊成的少數民意 ...
但你似乎迷信代議政制、迷信現時的政客是明君﹐如上帝﹐如好法官

引用:
原帖由 49000pk 於 2008-12-13 04:09 PM 發表

拿﹗﹗大家照跟遊戲規則﹐你又去FORM 個真正民意政黨﹐到時選舉
睇下贏唔贏。贏左大部份選席﹐到時你實入行政會議﹐就真係有民意
支持喇﹗﹗

而唔係係網度﹐話人地有選票個班正政棍。你個機制先係真正民意﹐為
香港前途。

SORRY﹗﹗要改變目前遊戲規則﹐要有多數民意先得。...
6成民意贊成 05政改方案, 點解政棍反民意而行?

要照跟遊戲規則, 政棍叫乜要全直選? 點解唔跟基本法的遊戲規則 -循序漸進, 做乜要叫囂一步到位?

引用:
原帖由 Neo 於 2008-12-13 03:55 PM 發表

香港係言論自由社會, 我所說並非能不能提, 而是提出政棍所提出的建議, 有否考慮對香港整體利益為出發點

不過我想講..........單程証、來港一年領綜援、人大釋法都係法律容許的....

問題就是當香港政府提出釋法以保障香港人利益時, 就有政棍以顛三倒四的言論煽動民意, 搞到現時香港混亂不堪!!

你真的看不出問題所在??

任何法律, 也有機會存在漏洞, 我所指的就是政棍有否考慮對香港的整體利益著想過呢??

閣下知否這樣的做法, 對香港的財政負擔 將會幾大?? 香港人的血汗錢及負擔, 又將會幾大??

你說的「起法律上無錯」, 亦具有爭議性

例如, 英國的移民政策要求移民者不能申請社會福利, 否則有機會剝削移民資格, 「起法律上無錯」, 但在人權上是否有錯?? 卻實在的保護著國民利益

為何香港的政棍就倒轉, 以「人權」為理據, 要求香港納稅人, 負擔湧來港的大陸人??

這種利用漏洞, 玩殘香港的舉動, 是否正確?

你有無思考問題所在?.
我支持你的言論自由! 提出創新的社會機制引發更多唔同的建議, 這就是前瞻 !

議員一個月有廿幾萬津貼, 請有好多助理的!

引用:
原帖由 49000pk 於 2008-12-13 04:22 PM 發表

05年個6成民意又點計出黎﹖﹖
唔好笑大我把口啦﹗﹗﹗

一係就全民公決﹗

一係就等下次選舉選過哂。
你以為泛民同建制派下次選舉得票﹐會差好遠咩﹗﹗
你和那些政棍很是相似, 05政改方案根據港大民調是有 6成民意支持, 鄭大班在卸任前都後悔跟同泛民的綑綁式討論, 將 05政改方案否決, 令民主進程原地踏步, 無進展 !

ps.- 政棍用港大民調攻擊曾蔭權民望低, 得 51分, 但評分落在自己身上時得 39分, 就攻擊港大民調的準確性, 呢類輸打贏要的人就是我們的民意代表, 和流氓的行為一樣!

引用:
原帖由 Neo 於 2008-12-13 04:27 PM 發表

為何在你眼中, 所有的民意都不可信?

香港市民直接去信投訴的機制, 不可信

港大民調, 不可信

為何政黨的言論, 就可信??
黃毓民和社民連說過港大民調不可信, 但他們用港大民調鬧曾特首民望低企, 選擇性相信港大民調

原帖由 no.1 於 2008-11-2 03:42 PM 發表

教棍張文光、司徒華既同黨李柱銘當年點講

引用:
策發會委員李柱銘認為,內地孕婦來港產子,長遠來說,可補充本港年輕人口的需求,有助紓緩本地人口老化問題,因此不贊成採取嚴厲措施將內地孕婦拒諸門外

這班死仆街張文光、司徒華、李柱銘延續英犬彭定康的炷港大計

彭定康任內主動提出 :

1. 內地來港人數每日由 75人加到150人
2. 來港一年可咬綜援, 後來被董建華廢掉

有 5個客俾學校

另一單 : 有 4個客俾學校 仲有潛質生多 3, 4件

原帖由 Neo 於 2008-11-20 06:27 PM 發表

香港人, 必定要醒醒, 人大釋法, 合憲合法!!

被政棍煽動「反釋法」, 最後要埋單的是香港納稅人!!

1999年政府是維護香港人利益, 才要求釋法, 成功阻止大派大陸人湧來香港!!

今日又有單來港1年人士領 綜援案!!

請問香港人, 至今已有60萬大陸人湧來香港, 你地甘心要以綜援「養起大陸人全家」嗎?

泛民不顧港人大多數聲音, 玩弄政治和法律, 輿論, 極為可恥

引用:
原帖由 大司馬 於 2008-12-13 08:00 PM 發表

有需要時, 你就叫人跟舊制度, 4年一次投票, 唔玩泛民玩開的即時問責制; 另一邊廂, 對泛民不利時, 你又提出跨現時制度的全民公決制, 呢 d係唔係玩政制漏洞? 拒絕受監察的反應?
樓主提出的三權互相制衡的建議好好!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]