• 瀏覽: 23,544
  • 回覆: 673
引用:
原帖由 Neo 於 2008-12-14 05:58 PM 發表

錯啦喎, 你唔好影響香港人對司法的信心呀!

正如最近一單案, 李國能都直斥某裁判官失當架, 要保持對司法威信架

我的理據, 在我帖第一頁已有資料, 真有興趣就去看看吧 (這論壇是公開的, 所以我相 ...
你提供一大堆資料都無用。
事實係香港政府輸左﹐即係人地係法理贏左。
咁你話人點點點都無用。因為法庭話你輸喇﹗﹗
即係人地有point喇﹗

至於影響香港﹐只有修改基本法先得。

唔通打官司輸左唔認數咩﹗﹗﹗證明剛寫基本法時
考慮唔符合將來社會現況﹐又或者寫得唔夠詳細。令
到日後有問題。咪改lol﹐唔係好大不了。d憲法隨住社會
改變﹐都要修改下。

唔係輸左就搵人解釋到贏為止﹐d人對法律邊有信心﹖﹖
大陸人對法律失去信心﹐耐唔中暴動﹐正係明證﹗﹗

引用:
原帖由 49000pk 於 2008-12-14 06:08 PM 發表

唔通打官司輸左唔認數咩﹗﹗ ...
法理俾晒, 你睇唔明可能係因為你唔專業, 無法律底

引用:
原帖由 九龍★皇帝 於 2008-12-14 06:03 PM 發表

傳媒監察制在全民公決的情況下已足夠
既然要翻天覆地搞全民公投, 你點可以咁因循守舊呢 !
哈哈﹗﹗世界唔係咁運作。
有公投又可唔可以廢埋行政長官呢﹖﹖
廢埋問責高官呢﹖﹖﹖﹖﹖﹖

呢度好多人對於整個流程﹐以及運作毫無興
趣去理解﹐一見到相反意見﹐就想踩到盡。
可惜﹐唔係個個人都唔了解個流程麻﹗﹗﹗

引用:
原帖由 49000pk 於 2008-12-14 06:11 PM 發表

哈哈﹗﹗世界唔係咁運作。
有公投又可唔可以廢埋行政長官呢﹖﹖
廢埋問責高官呢﹖﹖﹖﹖﹖﹖

呢度好多人對於整個流程﹐以及運作毫無興
趣去理解﹐一見到相反意見﹐就想踩到盡。
可惜﹐唔係個個人都唔了解個 ...
你個人可能唔夠 innovative, 對新事物無法接受, 等於帝制初時期有人提出議會制, 大部份人無法接受, 一些特權人士既得利益者更加無法接受。

引用:
原帖由 九龍★皇帝 於 2008-12-14 06:10 PM 發表

法理俾晒, 你睇唔明係因為你唔專業
你有幾專業﹐當然有目共睹啦﹗﹗﹗
得閒就copy and paste一堆唔係太相關的帖。
相信好多題目都用到。仲之見到可以抽水相反意見的
泛民﹐就可以copy and paste 。

唔好意思﹐我寫得長你copy 得更加長。唔係好多人得閒再
go through.

引用:
原帖由 49000pk 於 2008-12-14 05:50 PM 發表

但美國人二百年前已經民主選舉人制﹐可以
叫做接近普選。

唔通你認為今日香港人低於二百年前的美國人嗎﹖﹖
美國既制度真係得啖笑,贏普選都做唔到總統

引用:
原帖由 49000pk 於 2008-12-14 06:14 PM 發表

唔好意思﹐我寫得長你copy 得更加長。唔係好 ...
唔夠講唔好玩人身攻擊

民主化的確帶來分化內耗, 這是全港唔少人都見既事實!

引用:
原帖由 九龍★皇帝 於 2008-12-14 06:13 PM 發表

你個人可能唔夠 innovative, 對新事物無法接受, 等於帝制初時期有人提出議會制, 大部份人無法接受, 一些特權人士既得利益者更加無法接受。
你要理解公投可以做到咩做唔到咩先得﹗﹗

公投只可以提供市民的選擇。就算其他國家有公投﹐
都唔可以廢除議員。

講innovative,不如你想下有公投可唔可以變做無政府﹐
咪仲innovative!!!

但innovative得黎﹐要有Common Sense 先得架。
唔係就會好似樓主NEO﹐唔理解流程就去想照COPY 而搬個法庭制度去審查
政治對錯。但無論理論實行都唔掂。

結果提出建議衰過目前﹐真係實行﹐香港仲大鑊。

引用:
原帖由 49000pk 於 2008-12-14 06:08 PM 發表

唔通打官司輸左唔認數咩﹗﹗ ...
無睇當時律政司司長講乜? 香港的法律及憲法, 幾時由香港的網友說了算??

即使現在的政黨, 也公然道, 人大有權釋法喎

其中, 香港法律界民選議員余若薇在《華爾街日報》發表評論文章,余若薇的文章也曾承認:『根據基本法158款,承認香港為另一體制的同時,確認人大常委有釋法的權力』

香港的某些選民, 何時變得這麼大權? 可以否定律政司的法律意見?

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=8376274&extra=page=1
引用:
... 要救香港的解決辦法:

梁愛詩提出過: 香港政府可要求終審法院就「莊豐源案」提出翻案、修改《基本法》或再次尋求人大釋法

令父母或其中一方必須為香港居民或香港永久居民的中國公民,其在香港出生的子女才可享有居港權。

引用:
原帖由 wilsonpang 於 2008-12-14 06:18 PM 發表

美國既制度真係得啖笑,贏普選都做唔到總統
但都叫接近普選﹐ 大家50-50。
而一定唔會選出李鵬呢種人出黎。

引用:
原帖由 九龍★皇帝 於 2008-12-14 06:19 PM 發表

唔夠講唔好玩人身攻擊

民主化的確帶來分化內耗, 這是全港唔少人都見既事實!
我唔係人身攻擊。我講事實姐。
你不妨睇下你本身D 帖﹐copy and paste去任何
一個攻擊泛民的題目﹐基本上都用到架。

但有幾多人會go through呢﹖﹖﹖

引用:
原帖由 49000pk 於 2008-12-14 06:21 PM 發表

但都叫接近普選﹐ 大家50-50。
而一定唔會選出李鵬呢種人出黎。
選到陳水扁同他信都夠死

引用:
原帖由 Neo 於 2008-12-14 06:20 PM 發表
無睇當時律政司司長講乜? 香港的法律及憲法, 幾時由香港的網友說了算??
即使現在的政黨, 也公然道, 人大有權釋法喎
其中, 香港法律界民選議員余若薇在《華爾街日報》發表評論文章,余若薇的文章說,『根據 ...
睇你文章﹐如果我無理解錯﹐你好似話我說了算係指﹕
人大無權釋法喎

你有無睇清楚我寫mug 野﹐你唔需要copy and paste 住。雖然我
知道你準備好多材料去copy and paste.

我從無話人大無法理去釋法。你邊度幻想出黎﹖

引用:
原帖由 wilsonpang 於 2008-12-14 06:24 PM 發表

選到陳水扁同他信都夠死
中共整個毛澤東出黎﹐想叫佢落台﹐要佢死鬼左先得。

陳水扁都要伏法。呢點中共做唔到。

引用:
原帖由 49000pk 於 2008-12-14 06:14 PM 發表

唔好意思﹐我寫得長你copy 得更加長。唔係好 ...
閣下知否現時為甚麼出現這麼多與我類似的意見聲音在報章、論壇及部落格?

就是越黎越多香港人, 會用理智去分析事件的事由及尋找更多資料, 作出分析啊

不少香港人極有智慧的呀

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]