• 瀏覽: 8,295
  • 回覆: 173
引用:
原帖由 HE6813 於 2008-11-27 06:54 PM 發表
但始終都要搵 $$$$$$$$$...........

呢個短視毒瘤, 係港英刻意製造, 想推高香港的泡沫, 老董有遠見, 停止高地價政策, 想搞返少許工業, 點知比班政棍、弄權官玩殘左!

假如高地價政府不去改變, 不利用今次陣痛去改啦, 香港永遠無得救! 競爭力永遠落後於人前!!

老董時期, 遇到唔少政棍提出議見接納後全部倒戈倒插, 傳媒幫拖造勢, 咁就插死埋老董啦! 另一方面垃圾會遲遲不表決議案拖延搞到好多計劃胎死腹中, 又遇到公務員玩野唔肯好好配合大玩「按章工作」, 因此無法監管計劃好所有方案...

因此就一個個計劃死晒

班政棍、弄權人, 邊個係人邊個係鬼, 大家要細心留意分析

我的帖有分析部份情況
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=8376274

曾蔭權領導下,
道德淪亡,
肥上廋下,
大話連篇,

公務員嚴重腐敗!

引用:
原帖由 HE6813 於 2008-11-27 06:42 PM 發表
但好多老板都係「跟」公務員調薪.........

你又同香港人開玩笑啦, 仲用呢個借口頂薪非常搞笑, 近年公務員薪酬已與市場脫節好耐, 近日的裁員減薪潮中, 企業有無望過政府一眼??

引用:
原帖由 Neo 於 2008-11-27 07:03 PM 發表

你又同香港人開玩笑啦, 仲用呢個借口頂薪非常搞笑, 近年公務員薪酬已與市場脫節好耐, 近日的裁員減薪潮中, 企業有無望過政府一眼??
政府呢兩年既加幅, 出面跟唔到咁高啦

引用:
原帖由 大司馬 於 2008-11-27 07:17 PM 發表

政府呢兩年既加幅, 出面跟唔到咁高啦
甘到底系 私營的錯,定政府的錯呢?
尼兩年公務員都喊加價
甘到底佢地值唔值呢? 唔加的話,質素點保待?

老董想搞數碼港.....

結果整左貝沙灣.........

所以咪俾人口實 lo.........
引用:
原帖由 Neo 於 2008-11-27 07:01 PM 發表
呢個短視毒瘤, 係港英刻意製造, 想推高香港的泡沫, 老董有遠見, 停止高地價政策, 想搞返少許工業, 點知比班政棍、弄權官玩殘左!

假如高地價政府不去改變, 不利用今次陣痛去改啦, 香港永遠無得救! 競爭力永遠落後於人前!!
你覺得香港有咩工業可搞

提起數碼港
睇下深圳南山區個科技園
點解香港追唔上

引用:
原帖由 HE6813 於 2008-11-27 07:21 PM 發表

你覺得香港有咩工業可搞
我之前也有提過, 不過, 香港已經唔可走回舊路, 必需要由政府出資, 帶頭引入高增值高科技合作項目, 而政府要有相應政策落實配合, 才可有成功機會

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=8376274&extra=&page=23
引用:
香港急需要的出路, 係經濟出路, 市民若不得溫鮑下, 任何政制也枉然, 若市民無錢無飯開, 民怨隨之四起, 今日香港人要反的, 不會是如老董時代的舊路, 將矛頭倒戈單向政府, 更是禍港政棍!!

香港需要的, 是一個穩定和諧社會, 令經濟前路得以平穩發展!!

要扭轉香港今日「衰敗」的局面, 必須要做到這原則:

「開源、節流、開發新業務」

1) 立即修改「移民政策」, 從新訂定申請家屬來港的香港人, 必須要「必須證明你無需公共基金的幫助也能承擔他們的生活費用」, 以減輕香港長期不斷加大的負擔 ; 或如1999年政府的做法: 尋求釋法

2) 將現時過於臃腫的公務員架構調整、及減薪 (每年公務員薪酬1000幾億之多! 可說是世界第二大的公務隊伍架構開支!!(
美國第一))

3) 襯今次金融海嘯, 取消高地價政策, 以一陣痛, 將成本減低, 有利日後香港長遠發展及提升競爭力 (預期2009年樓市會多跌2成)

4) 開發高增值、高科技項目,
立即落實培訓科技人才, 由政府帶頭出資, 引入高科技項目, 立即落實培訓科技人才, 充份利用香港人力資源

5) 盡快落實朱三角的發展計劃, cepa必須爭取增加港人內銷權及更多免稅優惠

6) last but not least, 踢走禍港政棍!!

引用:
原帖由 hahahaboy 於 2008-11-27 07:24 PM 發表
提起數碼港
睇下深圳南山區個科技園
點解香港追唔上
浮雲短視非常, 係人係鬼係咪真心為香港人, 大家自己去分析, 佢堅持金融無錯, 但絕對不可以單一以金融支撐整個香港, 否則經濟會死得更快!!

一個無「經濟項目」支撐的地方, 會非常不穩, 會死得很快!!

老董時期, 遇到唔少政棍提出議見接納後全部倒戈倒插, 傳媒幫拖造勢, 咁就插死埋老董啦! 另一方面垃圾會遲遲不表決議案拖延搞到好多計劃胎死腹中, 又遇到公務員玩野唔肯好好配合大玩「按章工作」, 因此無法監管計劃好所有方案...

因此就一個個計劃死晒

班政棍、弄權人, 邊個係人邊個係鬼, 大家要細心留意分析

我的帖有分析部份情況
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=8376274

引用:
原帖由 hahahaboy 於 2008-11-27 07:20 PM 發表

甘到底系 私營的錯,定政府的錯呢?
尼兩年公務員都喊加價
甘到底佢地值唔值呢? 唔加的話,質素點保待?
公務員架構, 必需要如私營機構一樣, 加入「員工表現評估」衡量工作表現, 否則就如現在一樣, 日日吸緊香港人的血汗錢!!

大刀闊斧將不合格者除掉, 今時今日大把香港人爭住做!

「員工表現評估」...........
都係老吹架 je........
引用:
原帖由 Neo 於 2008-11-27 07:40 PM 發表

公務員架構, 必需要如私營機構一樣, 加入「員工表現評估」衡量工作表現, 否則就如現在一樣, 日日吸緊香港人的血汗錢!!

大刀闊斧將不合格者除掉, 今時今日大把香港人爭住做!

頭先睇到新聞話會可能提高官員薪酬, 不過因為金融海潚會考慮遲d 先推行wor.

十分贊同你既講法
香港真係越黎越不知所謂
其實係我眼中香港ge潛在問題仲有好多, 睇幾時會爆出來

第一個就係土地同租金既政策, 呢個都開始睇到la
另一個係教育問題, 好多野雞大學學位或者某某專業程度ge質素都好有問題, 道德上亦有問題
你睇呢排醫生又換錯血就割錯野又盛, 令我覺得而家ge醫生已經無以前咁可靠

引用:
根據推算,李顯龍從去年五月調薪後,年薪從原先的200萬新元(約新台幣4480萬元)調高到310萬新元(約新台幣6944萬元),而明年元月起調降19%後,年薪減為304萬新元
減左都比去年高 50%     

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]