• 瀏覽: 8,303
  • 回覆: 173
引用:
原帖由 Neo 於 2008-11-25 05:35 PM 發表

呢樣就係政棍成功轉移視線的地方, 成功引起憤怒民意, 再而利用這民意要脅政府!!

將香港的基建以各項理由, 搞停晒, 間接令香港經濟基建停頓晒, 將香港推向死亡!!

政棍 與 政客 的分別在哪?

可惜 ...
而家加埋民建聯一齊陪插政府, 快速癱瘓政府, 等政府連威信都無埋, 香港全民一齊玩民粹遊戲

引用:
原帖由 Neo 於 2008-11-25 05:35 PM 發表

呢樣就係政棍成功轉移視線的地方, 成功引起憤怒民意, 再而利用這民意要脅政府!!

將香港的基建以各項理由, 搞停晒, 間接令香港經濟基建停頓晒, 將香港推向死亡!!

政棍 與 政客 的分別在哪?

可惜 ...
香港沒有政黨,只有朋黨

為了一黨之利及勢
自已友無論做錯乜都包庇
盡量為親朋掠最多

非我朋黨者,對也是錯!

引用:
原帖由 DavidTKP 於 2008-11-25 01:10 發表
樓主你有本事就入政府做公務員,包你有可觀收入.但係,你only係度9吠.如果你係公務員,你仲會唔會出E個post呀
見人地食肥肉,自己又食唔倒果D人咪好似樓主咁Loo
挑釁-20

唔知香港d"高"官會唔會咁呢?

引用:
原帖由 九龍★皇帝 於 2008-11-25 05:42 PM 發表

而家加埋民建聯一齊陪插政府, 快速癱瘓政府, 等政府連威信都無埋, 香港全民一齊玩民粹遊戲
陪插定隨風草丫.

不過我提議將「肥上瘦下」問題解決, 不贊成向「低層公務員」開刀!

引用:
原帖由 Neo 於 2008-11-25 08:17 PM 發表
不過我提議將「肥上瘦下」問題解決, 不贊成向「低層公務員」開刀!
可惜係上面個班話哂事
佢地再再再自肥

連中央都吹佢地唔漲
何況小市民

我一陣將你post的主題內容,貼在我的xanga中。

引用:
原帖由 Neo 於 2008-11-25 05:32 PM 發表

納稅人口約260萬
係 06-07 課稅年度,超過 2M 打工仔係唔需要交薪俸稅。

引用:
原帖由 九龍★皇帝 於 2008-11-25 05:31 PM 發表

政府添馬艦總部又係搞笑

一係就趁好市賣左去 -- 政府唔決斷
一係就班死議員唔好阻頭阻路 - 議員 pk

好彩呢幾年澳門建築業好景, 養起一班香港建築界朋友, 但黎澳門緊唔係好得:smile_4 ...
其實一個西九都可以創造過萬職位,但家陣全部由政府去策劃興建就真係... 唉...  可以咁講,大大降低可以創造既經濟效益...   起公屋既建築成本都可以拍得住地產商起私樓既價錢可見一班..

引用:
原帖由 大出血 於 2008-11-25 10:56 PM 發表

其實一個西九都可以創造過萬職位,但家陣全部由政府去策劃興建就真係... 唉...  可以咁講,大大降低可以創造既經濟效益...   起公屋既建築成本都可以拍得住地產商起私樓既價錢可見一班..
官僚做野等於效率減半, 這是正常的
引用:
起公屋既建築成本都可以拍得住地產商起私樓既價錢可見一班
如果唔係, 陳裘大邊有佣收

引用:
原帖由 九龍★皇帝 於 2008-11-25 04:31 PM 發表

香港的每8-9名納稅人養1個公務員

轉貼:

香港人每人終年拼手胝足所生產的財富,每100元就有16元用於公務員薪酬,佔了國民總生產量的近20%。

香港財政儲備雖然豐厚,4,000億元,但如此下去,不消幾年便化為烏有,即使未至完全耗盡,在大量減少時,所引至之信心危機、評級降低、投資不前等,已能置香港於死命。

數字統計的鐵一般事實,香港社會上的工資,以同級職位者計算,政府公務員薪酬較諸商界中表現最好者,包括各項津貼在內,薪酬高出一般市場的40%,若與一般表現平平者比較,更高出達60%。

所以,香港公務員在人數比例上既多得不合理,(分工太細,管事太多,高層官員職位開設太多),復以每人薪酬又高出社會百份比太高,便造成了這種世間少有的社會中一小撮人侵蝕社會財富,並使社會陷於崩潰邊緣的現象。.
作者寫得好好, 政府公務員薪酬係高於市場 60%

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]