• 瀏覽: 8,297
  • 回覆: 173
引用:
原帖由 Rockchan 於 2008-11-29 05:45 PM 發表

那你是否接受稅率加至20-30%及銷售稅先.
如果又要低地價又要低稅率
咁多福利點搞呢

引用:
原帖由 demi 於 2008-12-6 08:49 AM 發表

如果又要低地價又要低稅率
咁多福利點搞呢
要搞到香港成為「福利港」, 加稅係必然的

加稅對香港的後果, 將會是如何??

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=8376274&extra=&authorid=2673742&page=7

一直以黎, 香港賴以成功的, 係「低稅率」、政治環境肅清, 因此吸引眾多外來投資者到香港發展!!

政棍一方面製造「政治混亂」將香港事事政治化, 打擊香港的「法治精神」, 另一方面, 迫政府行「福利社會」,  日後需 加稅以維持退休保障, 係必然的

新加坡利得稅18%, 個人所得稅係0-22%, 但會先扣除20%作強積金供款, 另有消費稅7%

因此稅基比香港大且多, 而且人口比香港少, 所以推行退休保障問題較少

香港稅基窄, 稅率低, 絕對無資格行「福利社會」

大家參考下 政棍其實全方位 整死香港:

1) 最低工資 (公民黨、職工盟、民主黨、社民連、民建聯 極力支持; 只有自由黨不支持最低工資)  (打擊企業)

2) 全民退休保障 (職工盟) (打擊納稅人需多繳稅、加稅下進一步打擊香港的經濟發展)

3) 來港1年人士領綜援 (社民連、民主黨) (打擊納稅人加重負擔)

4) 特權法打擊香港銀行業 (全部黨派)  (在香港金融業踩多一腳)

全部表面甜頭, 實則係破壞「香港成功因素」!

引用:
原帖由 Neo 於 2008-12-7 03:18 PM 發表

要搞到香港成為「福利港」, 加稅係必然的

加稅對香港的後果, 將會是如何??

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=8376274&extra=&authorid=2673742&page=7

一直以黎, 香港賴以成 ...
既得利益者又邊肯將入口的肉吐出來

引用:
原帖由 he2000 於 2008-11-25 03:55 PM 發表
新加坡是李氏家族玩晒!大地在我腳下,推行政策easy執,一聲令下話減就減,無得反對,唔比遊行示威.......

新加坡無社民連
新加坡無民主黨
新加坡無公民黨
新加坡公務員無香港D咁惡
新加坡無白粉報、生果報
更無只會食飯的政棍

一係炒左d冗員, 一係先向d肚滿腸肥既高官開刀, 咁樣反響應該會無咁大, 但係特狗正苦一定唔會做d得罪幫"公僕"既野! 宜家養班"公僕"真係養得好唔gur!!!

引用:
原帖由 kkk2000 於 2008-12-7 08:43 PM 發表
人工跟據基法冇得減, 但基本法冇話唔可以抽庸官稅, 所有D幾以上做唔到野抽庸官稅百份之90, 炒唔到就抽重稅回餽社會.
香港政府只會肥上瘦下,又怎會願意抽所謂庸官稅90%的嗎?

引用:
原帖由 kkk2000 於 2008-12-7 08:43 PM 發表
人工跟據基法冇得減, 但基本法冇話唔可以抽庸官稅, 所有D幾以上做唔到野抽庸官稅百份之90, 炒唔到就抽重稅回餽社會.
2003年減薪酬的資料:

香港自97金融風暴及00年科網股爆破, 連續4年錄得赤字, 為了減少政府的開支, 港府先後在2002年透過立法削減公務員薪酬, 分兩階段把公務員薪酬減至1997年時的薪酬水準,即分別在2004年1月及2005年1月各減百分之三。

其後,政府又在2003至2005年推出「○三三」減薪方案,即在2003年凍薪,2004及05年則每年減薪百分之三;  終審法院亦有裁決指出,政府透過立法削減公務員薪酬的決定,並沒有違反「基本法」的100及103條,即「公務員僱用條件並沒有低於回歸之前的標準」

引用:
原帖由 thunwu 於 2008-12-6 05:01 AM 發表
我已經將你的post,剛剛轉貼到我的xanga中!
隨便啦, 基本上我所有的帖都是歡迎轉載的

引用:
原帖由 BlackList24K 於 2008-12-10 07:01 PM 發表

特衰正苦根本就係死性不改
香港人節哀順變喇
再不改變, 就等著香港人企出來反政府囉

引用:
原帖由 Neo 於 2008-12-10 07:07 PM 發表

再不改變, 就等著香港人企出來反政府囉
chnaged啦, 由老董的減公務員人數、減人工, 變成大加

引用:
原帖由 MI-5 於 2008-12-10 07:37 PM 發表

chnaged啦, 由老董的減公務員人數、減人工, 變成大加
引用:
原帖由 darshanchung 於 2008-12-17 01:45 AM 發表
香港的公共開支也勁
但卻用了在錯的地方如公務員福利
公務員的薪金全世界數一數二
退休又有長俸
為何不把錢花在有需要的人身上?
很多反對福利的人往往列舉一些有人違規的例子"証明"這制度唔work,但永遠不會提 ...
政府最叻扮睇唔到民意!

理性的香港人, 應該要企出黎反對政府浮雲曾, 狂吸香港納稅人的錢, 肥自己友!!

香港的公務員開支達世界級! (03年前全球第一, 今日第二、美國第一), 工作效率 卻是第幾流?????!!!!!!!!!!

多少錯誤政策? 多少卸膊情況出現??

這是甚麼道理??

香港人大家鬥搶的話, 只會切底整死香港!

公務員及食皇糧者狂吸香港人血, 低收入人士又加入吸埋一份, 中產及商家, 最後只會一個個撤離香港!!

香港人再不企出黎的話, 呢個無能浮雲曾, 又點會知道民意??

應該同舟共濟, 減些少啦!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]