• 瀏覽: 8,852
  • 回覆: 186
引用:
原帖由 geeseasa 於 2008-11-17 02:42 PM 發表

我公司實例
男,四十歲
同家人同住公屋
9K一個月
銀行戶口一皮野都無
(唔係比得多屋企,係自己月月清 )
你估佢支唔支持全民退休保障
第一果個根本養懶人
我估佢唔會支持,依家好多人連強積金都唔想供,如果支持全民退休,容乜易係佢九千蚊人工再扣 d 出黎,咁咪又少左錢去wet ... 反正疊埋心水老來領綜援,有無全民保障對佢都無乜影響

香港無日安寧~罪魁禍首係班政棍  

又擺d公公婆婆上枱~卑鄙  

香港無日安寧 ? 真係咁差嗎 ?

咁邊度好得過香港 ? 大陸、台灣、菲律賓、定係英國、美國、日本 ?

香港真係唔係咁差啫  

引用:
原帖由 游鯤 於 2008-11-17 02:49 PM 發表
全民退休保障
名稱夠曬動聽,
至於錢從何來,
跟本經唔起推敲,
如果走去推行,
香港可以收皮.
新加坡也是行全民退休保障......................

好像各位將全民退休保障和隨付隨支混淆了,
全民退休保障不代表由政府全盤承擔福利開支,當然西歐有部份國家因此出現龐大開支,但這僅僅是全民退休保障中其中一個模式,現在退休保障和工作掛勾,但有一些組別難以參與工作,例如家庭主婦,另外也因為強積金不足令各人未來退休金不足以保障未來生活

你話我歧視我都要講嫁啦
而家有幾多個土生土長的香港人要拎綜援

你話老左無人養果班老人家就可憐
但更大部份的係果d一落來就想飯來張口的新移民
個個來都只係想拎著數
零付出 但就要收足你200%

成個香港真係痴晒線
完全唔明我日日返工咁辛苦做咩
做埋人地果份

引用:
原帖由 BoonBoon 於 2008-11-17 07:16 AM 發表
一般人看來,三十年是很長的日子,但政府要規劃全民退休安排,三十年就不是太長了。上周三,立法會動議辯論生果金,有議員建議政府全面檢討退休保障,我也認為有此必要。

過去四十年,政府不能說沒有留意人口老化 ...
為何主題和下文結尾不同??????

當初我看標題嚇了一跳,周永新反對全民退休保障?我還擔心我的論文不夠update,屈了周大教授,原來文中周永新只是反對社會提交其中一個全民退休保障的方案

如果你有睇開周永新的文章及研究,會發現他並不反對全民退休保障,只是反對現行的政策(如強積金)

不支持!

係香港人的, 就必定要企出黎反對!

ching 係呢度極少數或唯一會睇「全民退休」係乜既人,其實唔講、唔提,唔等於唔存在,我之前不止一次指出,現在有近1/4長者領綜援,有近半領生果金,將來,數字一定會繼續增加,所以前幾年政府開始實行強積金,總算聊勝於無,但都有很大弊害,怨氣甚深;
人口老年化問題無疑係社會負擔,但總要面對,如果繼續好似以前咁,只顧現在不理將來,問題只會愈滾愈大;

無全民養老金,日後老人綜援一樣會有增無減,會愈來愈多人為領綜援,而放棄與家人同住,自己獨立申請另一間長者屋,結果政府又要對之加強照顧,社會付出可能更多,到頭來一樣要市民找數;

錢唔會無端端多出來,無可否認,有能力既人必會多付一點,其實稅制也如是,財富再分配,不是新鮮事;而實行全民養老金之同時,當也要檢討福利政策,一方面用多左錢,另一面就要節省;人口老化係每個社會都要面對既問題,特別係香港人咁長命,就更加係大問題,躲不了。

引用:
原帖由 86台 於 2008-11-17 08:27 PM 發表
香港無日安寧 ? 真係咁差嗎 ?

咁邊度好得過香港 ? 大陸、台灣、菲律賓、定係英國、美國、日本 ?

香港真係唔係咁差啫  
如果班政棍再咁攪,l
再衰d都有呀!!!!!

引用:
原帖由 peeweeking 於 2008-11-17 09:28 PM 發表

又係你,你只係講左計劃既所謂"好處"出黎,但眼見既壞處就隻字不提,好波!
你邊忽睇到我講好處 ?  我都想知有乜好處  

引用:

我話你知香港人就係鐘意自己搵自己食,錢點樣洗就應該係由搵錢果個人決定!
至今天有超過四十萬人領緊綜援,你係咪想話呢四十萬人都唔係香港人 ?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]