• 瀏覽: 8,853
  • 回覆: 186
挑!提出嚟嗰啲人都靠害嘅,稅都冇納過,邊個俾退休金你呀?唔通叫香港政府印俾你?
人哋美國啲人冇納過稅毛都冇條俾你,仲講俾退休金?
就算有納稅都要睇吓做咗耐工,納過幾多稅。

勁喎佢地 ... 全民退休保障以前係大陸共產黨的產物, 但係隨住時代變遷, 大陸依家巳經唔再係用"大水塘"式的退休保障, 而係好似我地mpf咁每人有番自己個戶口 ... 依家佢地唔進步仲要走去搞退步, 博選票都唔係咁架, 離譜~

一早都話班友比共產黨更共產架啦

引用:
原帖由 peeweeking 於 2008-11-17 09:55 AM 發表
勞永樂促設全民退休保障
17/11/2008

【 本 報 訊 】 政 府 明 年 一 月 將 生 果 金 加 至 一 千 元 , 團 體 和 長 者 均 認 為 , 長 遠 有 需 要 設 立 全 民 退 休 保 障 , 才 能 達 到 老 有 所 養 的  ...
點解佢地仲講緊用生果金黎生活???
如果老人家真係生活有問題, 係應該申請綜援

不等咁用生果金黎做比較, 咁加到5千都冇用喇

支持二年後全民大獲飯
五年後全民人工一律四千
取消樓宇買賣
停止進出口
我地要將香港成為第二個古巴
支持長毛成為新卡斯特羅

引用:
原帖由 兵聖 於 2008-11-16 02:45 PM 發表
學美國咁,要交多好多稅
同意,如果香港想好似外國有咁多福利,先要條件係,一定要抽重稅,而且所得福利會根據之前邀納稅款多少而有所不同,才是公道。

引用:
原帖由 阿倫伯 於 2008-11-17 10:16 AM 發表

同意,如果香港想好似外國有咁多福利,先要條件係,一定要抽重稅,而且所得福利會根據之前邀納稅款多少而有所不同,才是公道。
首先是將銀行存款全部公有化

引用:
原帖由 螳螂遇見螅蟀 於 2008-11-17 10:20 AM 發表

首先是將銀行存款全部公有化
或者強迫全民買迷債~~

引用:
原帖由 Evilgrin 於 2008-11-17 08:25 AM 發表

班政棍最叻提出"輸-輸-輸方案".
做得議員點解可以短視到咁?
佢地究竟真係真短視定係自私?
為咗呢幾年可以呃多d選票就推香港去死?!
佢地而家測試緊香港市民既極限,
好多從前不問政事既都已經忍無可 ...
議員不像政府, 他們只是負責噪同拿政治分數.

長毛一句話香港福利不及英美, 罵政府高官無能無能, 其實自己仲無能.

一個高稅制, 一個低稅制, 硬拉兩者作比較, 不知所謂.

泛民/民建聯又成功屈到每人一過70就派$1000, 遲早又會嘈加碼, 目標$1500 -> $2000. 香港提早陷入財困, 像美國負債纍纍!!

黃毓民又掟蕉又叫囂, 差在未拿把刀要脅特首全民每月派$1000.

跟手推過全民退休保障, 有錢派人人happy, 又攞政治分數.

議員職能:
(1) 吹毛求疵, 插得就插
(2) 只懂罵不懂讚 (你又幾可聽過議員會讚下政府?)
(3) 只懂派糖敗家, 不懂開源節流
(4) 講野唔洗負責
(5) 可不斷開空頭支票
(5) 自己推出既方案失敗後, 一手推落政府上, 自己又可消遙快活

這樣"不理對錯罵左先講"的議員, 還說什麼監察政府!!!

引用:
原帖由 peeweeking 於 2008-11-17 09:55 AM 發表
勞永樂促設全民退休保障
17/11/2008

【 本 報 訊 】 政 府 明 年 一 月 將 生 果 金 加 至 一 千 元 , 團 體 和 長 者 均 認 為 , 長 遠 有 需 要 設 立 全 民 退 休 保 障 , 才 能 達 到 老 有 所 養 的  ...
生果金$700唔夠要加到$1000, 加到$1000又話唔夠要全民退休at least $3000.
點解佢地唔使負責自己既退休生活?
無兒無女, 咁後生時應該可以儲到個錢呱?!
有兒有女但唔教, 令仔女日後唔養自己, 咪去攞綜援囉!
自己從來無prepare怪得邊個呀?
社會對佢地既援助係令佢地過到活咋,
唔係provide 5星級優質生活呀!
想要好既退休生活係要靠自己㗎!

勞永樂咁關心那些人, 佢大可以免費幫佢地醫病呀...

要行全民福利政策, 先叫正苦抽重稅, 如果唔係d錢邊度黎?
而且有權利有義務, 係健全的成年人要了正苦援助的要做番按比例的社會服務, 回饋社會!
如果唔係返工的咪好傻仔, 做到死都重要抽重稅, 自己唔多享受到, 但養起埋人地, 俾人地享受,
咪冇人肯做野啦, 個個都伸大手板要錢啦! 咁就等正苦破產都得啦!
行唔通! 政客吹水!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]