• 瀏覽: 8,839
  • 回覆: 186
引用:
原帖由 Improvise 於 2008-11-16 03:06 PM 發表

社團連就梗係想"全民退休保障計劃".

你諗下黃毓民班人係咩背景先啦!

黃毓民 與 新義安黑社會集團
黃毓民自小在九龍城長大,與新義安創辦人,〝向前〞家族關係密切,黃毓民長大後,到台灣讀書,按10月2日Sin ...
黃毓民做特首:
口號: 有我講無你講,掟完蕉再講,聲大夾惡治港
班底: 黑社會新義安元老
政綱:
(A) 支持全民退休保障(社團)計劃等等
(B) 支持賣白粉合法化, 黑社會企業化, 收數合法化等等; &

(C) Disband all the law enforcing forces like police, custom & excise, ICAC, correctional services  and etc. (so that sun 2 on can rule Hong Kong behind scene!)

引用:
原帖由 兵聖 於 2008-11-16 02:45 PM 發表
學美國咁,要交多好多稅
好大鑊架 ~ 唔好學老美呀  

引用:
原帖由 sng850 於 2008-11-16 04:27 PM 發表

黃毓民做特首:
口號: 有我講無你講,掟完蕉再講,聲大夾惡治港
班底: 黑社會新義安元老
政綱:
(A) 支持全民退休保障(社團)計劃等等
(B) 支持賣白粉合法化, 黑社會企業化, 收數合法化等等; &

(C) Disband all the law enforcing forces like police, custom & excise, ICAC, correctional services  and etc. (so that sun 2 on can rule Hong Kong behind scene!)
(D) 釋放獄囚所有社團成員 (新義安優先處理), 全民提供出監退休保障

可以派發養老金,老人家要遷居大陸.

根本好多國家都唔敢搞全民退休金,剩係夠膽推行強積金和公積金,搞親全民退休金嗰個國家一定爆煲!死硬!
明知不可為而為,呢d只係政客宣傳技倆,俾左不可能實現嘅期望d老人家,呢d先係真正嘅無恥。

全民退休保障?? 錢從何來?? D政棍只係9up 再搵幾個老人家做show.........
每個人既退休生活應該為自己做好吾好只叫政府為我做.............................................
強積金需雖然吾好 , 但到老都d有錢

我30年之後先至退休, 請你30年之後 先至好實行全民養老金計劃

有養老金有冇養X金養Y金養.....金

香港政府要有幾多錢先夠派呢

有冇d政黨同政府諗下  

D老人家真係可憐
政棍們利用 可悲

香港人係時候反擊!

不要被政棍禍港

引用:
原帖由 Evilgrin 於 2008-11-16 03:51 PM 發表
我打份工儲埋d錢自己退休後任我使,
點解我而家要先養一班三唔識七既人,
....
依家領綜援六十歲以上有18萬人,領高齡津貼有47萬人,你都係已經有份養,且依個數目只會有增無減

引用:
原帖由 peeweeking 於 16-11-2008 02:15 PM 發表
http://hk.news.yahoo.com/article/081116/4/99hn.html

發表意見之前,大家又清唔清楚究竟所謂既"全民退休保障計劃"係什麼一回事呢?

其實好簡單,對於果d家庭主婦及唔做野既人黎講,全民退休保障計劃係佢地 ...
絕對反對
一. 政府要加銳D人又話唔得, 咁樣政府邊到有財力支持呢個計劃?
二. 毫無意義的計劃
     - 人總應該替自己的未來打算
     - 推出這種計劃豈不是支持人民不再靠自己力量?

如果真係行, 我即刻唔交稅 !!!!!

引用:

二. 毫無意義的計劃
     - 人總應該替自己的未來打算
     - 推出這種計劃豈不是支持人民不再靠自己力量?
現實跟理想係兩回事,現時有約七十至八十萬長者,但已有四十幾萬領高齡津貼,有近1/4領綜援,不排除依家部份人既未打算就係老來加入綜援行列;結果係,你有打算,半點福利也沒有,隔鄰的無打算,將來食綜援你養埋佢,反之,全民退休保障,唔理你有打算無打算,將來都拿同一份老人退休金,至少自己都有點份罷。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]