• 瀏覽: 71,305
  • 回覆: 200
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 朱仔成. 於 2008-11-9 07:51 PM 發表
呢到既人真係十分like將事情化大

之前有人同我講,我post呢份野都當犯法

有無證據見到你係下列是但一樣呀?

煽動意圖的定義極為廣泛,包括意圖-

o 激起對香港政府或中華人民共和國政府的離叛;
          o 激起對香港司法的離叛;
          o 引起香港居民間的不滿;以及
          o 慫使他人不守法或不服從合法命令。

引用:
原帖由 朱仔成. 於 2008-11-9 08:08 PM 發表
有呀

o 引起香港居民間的不滿;以及

因為我狂post出黎,佢地個個話我煩
係咩, post d 證據黎睇下囉

有幾多人不滿呀? 證據呢?

要睇你意圖喎, 咁你意圖係乜呀?

引用:
原帖由 inames 於 2008-11-9 08:12 PM 發表
support her
你support her?

咁請你說出一個理由, 以說服大家:

為何香港人要支持藏獨?  (「雪山獅子旗」是代表「支持藏獨」, 是不爭的事實!)

香港人為何要支持中國在西北接壤處 (西藏), 開個大缺口?  讓西方國家可在該地進駐軍隊、步駐導彈, 隨時可攻擊中國?

點解香港人應該支持外國人隨時攻打中國??

引用:
原帖由 music3 於 2008-11-9 08:14 PM 發表
為何利用納稅人的錢, 去攻擊香港政府????
簡直不知所謂!!  浪費納稅人的錢!!!!!

樓主﹐你唔明白香港法律精神﹐唔係話一定企係當權者一面。
西方法律﹐係作為一個當權者同市民的公契。
所以﹐你所以為“利用納稅人的錢, 去攻擊香港政府﹖﹖簡直不知所謂!! ”

其實不知所謂正係你。因為法援處認為有得打﹐就證明陳巧文所講唔係
無論點。你思維係大陸就十分之合適。社會公契﹐正係制衡當權者唔好亂來。
大家想下為何深圳又要因為城規保安用手電拋出引至電單車手死亡﹐
一件小事會引至暴動呢﹖﹖因為市民失去對當權者的信心。
香港幸好有陳巧文
證明當權者都不能逾越社會公契。
。...
『因為法援處認為有得打? 』...佢係符合申請資格, 又有相關的資料提出, 所以通過法緩申請, 看看大陸人都以法援控告香港政府!!

香港人納稅人的錢, 就是被你呢類思想的人, 以納稅人的錢去攻擊政府!

看看大陸人都以法援控告香港政府, 要求來港1年領綜緩!! 其他利用法緩納稅人的錢的例子, 多不勝數!

居港須滿七年 入稟指牴觸基本法  兩新移民婦挑戰綜援規限
http://www.discuss.com.hk

看來, 是「你思維係大陸就十分之合適。」吧

我同樣會說, 其實不知所謂正係你。閣下對「因為市民失去對當權者的信心。」失去信心, 是閣下的事, 記住, 這並不代表全部香港市民想法!
引用:
請香港政府引用現有的香港法律「煽動叛亂」罪, 控告陳巧文!
圍擾的場面不乏其他市民激動情緒, 若不及時制止, 極有機會引起其他騷動, 嚴重
防礙「公眾安全」!!
圍擾的場面﹐如果陳巧文要拉﹐就先拉左圍住陳巧文的國內同胞先﹐唔該。
國內同胞真係極有機會引起騷動。
以咩法例去拉其他香港市民?  請指出!

你眼中只見「國內同胞」? 我就見到唔少香港人在錄影中啦

話拉就拉?

看來, 是「你思維係大陸就十分之合適。」吧

引用:
原帖由 inames 於 2008-11-9 08:21 PM 發表

我雖唔喜歡她"展示代表支持藏獨的「雪山獅子旗」和橫額"
但唔覺她有浪費納稅人的錢
返 ..

返而認為她係維護緊市民的言論自由.
你的所謂「言論自由」, 是可能隨意煽動其他人支持「西藏獨立」??

如果無這面旗「支持藏獨」旗, 你的論點或許成立及較有說服力吧

我再問閣下, 直接答吧:

你說出一個理由, 以說服大家:

為何香港人要支持藏獨?  (「雪山獅子旗」是代表「支持藏獨」, 是不爭的事實!)

香港人為何要支持中國在西北接壤處 (西藏), 開個大缺口?  讓西方國家可在該地進駐軍隊、步駐導彈, 隨時可攻擊中國?

引用:
原帖由 朱仔成. 於 2008-11-9 08:29 PM 發表

既然我無犯法

咁我可唔可以post出黎呀????

再觀察其他網友對你言論的反應吧

閣下最好明確講出你這帖的意圖

引用:
原帖由 music3 於 2008-11-9 08:24 PM 發表

係大陸﹐法律為當權者服務﹐陳巧文一定犯法。

不過﹐今日香港唔單止唔肯定犯唔犯法﹐仲可以申請法
援去告香港警方。

大家唔服氣﹐可以番國內架。國內城規人員可以隨意用手電
飛出﹐引至電單車司機死亡。市民都會去暴動。因為對國家法
律失去信心。呢個社會可能適合你﹖﹖﹖..
『係大陸﹐法律為當權者服務﹐陳巧文一定犯法。??』

唔該請引出例證

同時請你解釋一下..呢單國內官司, 如何是你所講「法律為當權者服務」?

來源:廣州日報
廣東首個奶粉事件受害嬰兒狀告三鹿索賠90萬
http://chinanews.sina.com/news/2008/1008/13272983777.html

『不過﹐今日香港唔單止唔肯定犯唔犯法﹐仲可以申請法援去告香港警方。??』

無錯呀, 所以你呢類思想的人, 咪吸引唔少國內人士來港申請法援, 去控告香港政府囉

呢單又有無浪費納稅人的錢呀?

唔好雙重標準呀, 難以說服人架

居港須滿七年 入稟指牴觸基本法  兩新移民婦挑戰綜援規限
http://www.discuss.com.hk

我再請問閣下:

你說出一個理由, 以說服大家!!

引用:
原帖由 朱仔成. 於 2008-11-9 08:35 PM 發表

你話無犯法wo~~~

乜都你講哂姐
你再quote返我言論出黎睇清楚?
我邊句如你所講: 「你話無犯法wo~~~」?

拿, 講明, 閣下挑戰法律, 是閣下的事呀, 後果閣下自負架喎

引用:
原帖由 chifung82 於 2008-11-9 08:41 PM 發表

但始終香港有言論自由,人有權反對國家政策, 但以依家嘅急速大陸化,過多今年就唔知仲有冇咁嘅自由喇
假如無煽動「支持藏獨」及代表「支持藏獨」的「雪山獅子旗」旗, 你的言論就較有說服力

引用:
原帖由 小學程度的博士 於 2008-11-9 08:31 PM 發表

藏獨是在美國資金支持下進行, 獨立後, 美軍名正言順像在東歐般設置導彈, 有咩奇?
係囉

唔該, 有無人可以提供證據, 證實呢條新聞係假的? 以說服大家啦
引用:
這次藏 獨緊急申請的50w:
http://news.sina.com.cn/c/2008-03-30/155315256012.shtml
"2月27日,達賴集團“九.十.三運動”還向“美國國家民主基金會”(簡稱NED)緊急申請資金,作為“活動家們應對危險時期的資金”。根據該基金會自身公佈的資料,2002年═2006年該基金會向達賴集團提供了135.77萬美元的專項資金援助。其中,2006年,向“藏婦會”、“九.十.三運動”等組織提供了8.5萬美元資金。"

引用:
原帖由 inames 於 2008-11-9 08:46 PM 發表

我唔喜歡她的行為 亦都覺得中國唔應該分裂
但係我還是認為他有發表意見權利..
唔可以因為大眾的反對就要扼殺他的權利.
假如 我反對你的意見,我可以要求版主唔給你發言嗎?

你咁講係咪認為 警方應該維護法律 保護陳巧文的言論自由?..
閣下支持「言論自由」? 我也支持喎

不過, 請提出意見, 如何可以令一個「支持藏獨」者, 出示「雪山獅子旗」時, 不會煽動到其他人去支持藏獨?

陳巧文做過d乜, 去防止其他受煽動的人, 不去「支持藏獨」?

引用:
原帖由 朱仔成. 於 2008-11-9 08:48 PM 發表

你點解要幫中共講說話

而唔幫番香港人 ???

法律係死既,人係生既,佢咁做係幫緊香港,你地就個個好似法官咁話佢犯呢樣果樣

你是中共網特乎????
我問你的問題又唔答我?

我那句是你所講「幫中共講說話」?

我明確指出:

我不支持藏獨! 更不會支持將中國國土分裂, 明未?

假如陳巧文並無出示呢支旗, 我就會支持佢啦!

陳巧文出示呢支「雪山獅子旗」, 如何幫香港?? 你講黎聽下

又打橫黎, 提出討論就話好似法官? 咁香港討論區咁多網友提出意見, 咪有好多法官?

引用:
原帖由 朱仔成. 於 2008-11-9 08:58 PM 發表

我只係覺香港人變到越來越傾向中共
話你知, 無論今日中國係邊個當權者都好, 我都同樣不會支持西藏獨立, 不會支持分裂中國國土, 明未?

引用:
原帖由 朱仔成. 於 2008-11-9 09:04 PM 發表

佢幫到香港爭取言論自由

佢幫到西藏爭取獨立自由

西藏人咁想獨立,其實好應該俾佢獨立
香港言論自由依然存在, 只要不涉及「煽動叛亂」罪

言下之意, 閣下支持西藏獨立??

香港人都思想獨立, 你又會唔會支持香港獨立?

你有無睇過西藏人民的訪問, 佢地無強烈意願獨立喎, 亦唔見其他西藏人民的訪問, 是強烈要求獨立的錄影出現??

如你有資料的話, 煩請提出

另外, 請你去說服我啦:

請你指出如何可排除下列2點, 以說服大家:

1) 香港人為何要支持中國在西北接壤處 (西藏), 開個大缺口?  讓西方國家可在該地進駐軍隊、步駐導彈, 隨時可攻擊中國?

2) 點解香港人應該支持外國人隨時攻打中國??

引用:
原帖由 inames 於 2008-11-9 09:08 PM 發表

我當她做下戲而已...乜你咁認真受到她煽動?
又有幾多人因她出示「雪山獅子旗」而去支持藏獨?
假如無制止的話, 你話呢? 今日你我都無法預計

當然我也是當看戲

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]