[本港新聞評論] 陳巧文獲法援控告警方 (ccwwkk: 好格式)

引用:
原帖由 小學程度的博士 於 2008-11-9 06:42 PM 發表

民進黨粉絲, 你和蔡英文研究民進黨點翻身啦, 香港法例唔係好需要台獨既朋友操心
主題為討論:陳巧文獲法援控告警方

勿離題!
自重!

臺灣共和國

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 古連良 於 2008-11-9 06:43 PM 發表

最討厭就係社民連尼一點
長毛欠政府 160萬唔還, 走去玩每月 4萬蚊 so-called捐贈抗爭基金, 我懷疑又係會計師既陶君行教路走數

奠六四死者 ⊕ 母忘『支聯會』係仆街

回覆 引用 TOP

原帖由 qq92209521 於 2008-8-10 12:35 AM 發表

我有朋友就系捉佢保安

佢好鬼串用(中文)話自己唔識聽中文

我朋友話你唔識聽中文但又講中文

正臭八婆

----------------

原帖由 qq92209521 於 2008-8-10 12:56 AM 發表
佢話唔識中文 ?

邊有人信,佢扮晒野又想玩野

奧馬好多保安都係兼職(好多U仔)

同佢差不多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 美麗島島主 於 2008-11-9 06:46 PM 發表

主題為討論:陳巧文獲法援控告警方

勿離題!
自重!
請清晰表達給大家知道, 你這簽名檔所用的旗幟是何用意?

政棍亂港

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Neo 於 2008-11-9 06:45 PM 發表

錯, 當年葉劉講嘅係23條, 我引用現有香港法例「煽動叛亂」罪

現有法例中:
條文並無規定須激發暴力或公眾騷亂才構成該罪行。

煽動意圖的定義極為廣泛,包括意圖-

o 激起對香港政府或中 ...
玩文字游戲係冇用嘅,事實勝於雄辯,支持閣下去警處舉報!

舉報巧文佢所謂''煽動叛亂''....

閣下自己眼界窄,大驚小怪,胡亂引用法律、法例,這才是濫用司法的好例子....

臺灣共和國

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 美麗島島主 於 2008-11-9 06:56 PM 發表

閣下自己眼界窄,大驚小怪,明亂濫用法律、法例,這才是濫用司法!
這是香港的法例, 何來你所謂的「玩文字游戲」??

那點亂濫用法律?? 你叻既就請指出:
引用:
現有法例中:

o 激起對香港政府或中華人民共和國政府的離叛;
          o 激起對香港司法的離叛;
          o 引起香港居民間的不滿;以及
          o 慫使他人不守法或不服從合法命令。

當日錄影所見,  陳巧文高舉「雪山獅子旗」是代表「支持藏獨」, 並已「引起香港居民間的不滿」, 當時情況「或對香港的公眾安全 或 公共秩序構成真正而嚴重的威脅」!

明未!
引用:
根據基本法, 所有泛指英女皇的已改為中國政府

《刑事罪行條例》(第200章)下的煽動叛亂罪

* 《刑事罪行條例》第10條訂明任何人─
          o 作出、企圖作出、準備作出或與任何人串謀作出具煽動意圖的作為;或
          o 發表煽動文字;或
          o 刊印、發布、出售、要約出售、分發、展示或複製煽動刊物;或
          o 輸入煽動刊物(其本人無理由相信該刊物屬煽動刊物則除外),

即屬犯罪。

* 《刑事罪行條例》第9條列明煽動意圖是指意圖─
          o 引起憎恨或藐視女皇陛下本人、其世襲繼承人或其他繼承人,或香港政府,或女皇陛下的領土其他部分的政府,或依法成立而受女皇陛下保護的領域的政府,或激起對其離叛;
          o 激起女皇陛下子民或香港居民企圖不循合法途徑促致改變其他在香港的依法制定的事項;
          o 引起對香港司法的憎恨、藐視或激起對其離叛;
          o 引起女皇陛下子民間或香港居民間的不滿或離叛;
          o 引起或加深香港不同階層居民間的惡感及敵意;
          o 煽惑他人使用暴力;

政棍亂港

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 美麗島島主 於 2008-11-9 06:56 PM 發表

閣下自己眼界窄,大驚小怪,明亂濫用法律、法例,這才是濫用司法!
你地民進黨亂打人 [張銘清], 亂破壞地方治安[陳雲林]都視作等閒, 你地台灣玩暴力個套唔岩香港法治之區

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Neo 於 2008-11-9 06:58 PM 發表

這是香港的法例, 何來你所謂的「玩文字游戲」??

那點亂濫用法律?? 你叻既就請指出:
引用:
對香港的公眾安全 或 公共秩序構成真正而嚴重的威脅

嘩!咁利害呀!

用唔到所謂''煽動叛亂''去告人.....

就用公共秩序去告....
再唔得......告佢随地吐痰、亂拋垃圾..........總有一條入嘅!

臺灣共和國

回覆 引用 TOP

陳巧文唔好去美國搞事阿,民主國家的利益受損,都唔會同你客氣,一下就將你掉去關他那麼秘密審訊,嚴刑逼供,管你乜民主、司法程序,國安法大晒

美國一年都唔知竊聽幾多電話,監視幾多電腦,監視幾近多人.......

某程度上,佢同"活塞男"無乜分別.
兩者都係係唔適當的場地做唔適當0既嘢. ..

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小學程度的博士 於 2008-11-9 06:59 PM 發表

你地民進黨亂打人 [張銘清], 亂破壞地方治安[陳雲林]都視作等閒, 你地台灣玩暴力個套唔岩香港法治之區

請自重、勿故意離題!

臺灣共和國

回覆 引用 TOP

期間陳巧文不時尖叫,其友人則高呼被打,後排觀眾開始鼓譟,五號參賽馬匹走近南看台時被嚇至「向後彈起」,事件影響觀眾欣賞賽事足足逾廿分鐘,

去英國讀書既錢都係香港納稅人錢, 港大用既錢又係香港納稅人錢,, 出件自私自利, 愛出風頭的港女, 仲要寸到扮唔識聽中文, 玩奧馬的保安 fxxk

回覆 引用 TOP

諗翻轉頭........巧文示威巳有三個月,呢家先有人話佢犯法......

咁呢三個月警方做緊咩呢?

唔通警方真係咁無能?

臺灣共和國

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 美麗島島主 於 2008-11-9 07:06 PM 發表

嘩!咁利害呀!

用唔到所謂''煽動叛亂''去告人.....

就用公共秩序去告....
再唔得......告佢随地吐痰、亂拋垃圾..........總有一條入嘅!

拿, 明顯你玩文字遊戲啦

你黎黎去去都係呢句「用唔到所謂''煽動叛亂''去告人.....」, 比d有point既發言啦唔該

你睇真d香港法例, 先再討論唔該, 無啦啦咩「用唔到」?? 好搞笑喎

我整段文字係::
引用:
現有法例中:

o 激起對香港政府或中華人民共和國政府的離叛;
          o 激起對香港司法的離叛;
          o 引起香港居民間的不滿;以及

當日錄影所見,  陳巧文高舉「雪山獅子旗」是代表「支持藏獨」, 並已「引起香港居民間的不滿」, 當時情況「或對香港的公眾安全 或 公共秩序構成真正而嚴重的威脅」!

明未!
未見你答:

請清晰表達給大家知道, 你這簽名檔所用的旗幟是何用意?

政棍亂港

回覆 引用 TOP

支持你去啦

回覆 引用 TOP

又係時候出下鏡喇.......

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。