• 瀏覽: 81,395
  • 回覆: 715
  • 追帖: 13
+33
引用:
原帖由 6165 於 2008-10-26 11:38 PM 發表

仲有班教師、社工、醫生、護士, 同工同酬埋去, 一年再使多 30億啦, 綜援金水平不足, 加夠 30%, 一年用多 45億啦
政棍遲d會攪啦 ~ 派香港納稅人錢最醒

看移民潮都會出現
香港四面楚歌
大家有否想起97金句:車毀人亡
最成日在腦出現車毀人亡金句

引用:
原帖由 kk83432 於 2008-10-27 06:24 PM 發表
看移民潮都會出現
香港四面楚歌
大家有否想起97金句:車毀人亡
最成日在腦出現車毀人亡金句
今日政棍走緊既路, 同當日彭定康的路好相似

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=8317121&page=1&authorid=2673742

當年英佬, 臨尾幾年, 設局要香港年年負擔巨大財政包袱, 就係上邊叫停放水呀! 大叫「車毀人忘、千古罪人」

忽然定立公務員唔炒得, 忽然大幅加薪, 令政府年年背負「巨大財政包袱」(唔好睇少呀, 年年成千萬架)
忽然大搞多間大學
忽然行「福利主義」要政府財政包袱更大
忽然民主, 設定局有人可以定時玩政府
忽然狂炒地價, 令高地價政策無得返轉頭, 間接令通漲急速加劇
忽然大幅加單程証人數, 留下一個具大的「隱形包袱」

大家自己睇返分析返, 今日狗官、政棍行緊條路, 係咪同當日好相似?

引用:
原帖由 Neo 於 28/10/2008 09:23 發表

今日政棍走緊既路, 同當日彭定康的路好相似

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=8317121&page=1&authorid=2673742

當年英佬, 臨尾幾年, 設局要香港年年負擔巨大財政包袱, 就係上邊叫停放水呀!  ...
行o既路的確好似, 但彭定康有的是後路返老家.

我反而好想知呢班政棍有咩後路咁把炮...可以搞起一堆咁o既爛攤子之後全身而退....唔係諗住靠阿爺呀嗎?....

我地taxpayer辛苦搵錢盡義務交稅, 但係呢班政棍只係不斷潑出去接濟d不事生產o既人...."為人民服務"?...呸, 幾時有見過佢地為中產爭取過任何野?......大陸落黎冇飯食o既就係人, 咁夾$請佢地o既納稅人唔通唔係人? 唔通只係選擇"q"埋雙手唔做野o既人先可以有福利, 日日ot做到隻積咁仲要憂心搵夠$交租食飯搭車未o既中產人士就唔應該有福利?

這單內地人綜緩案件, 到底是誰埋下的炸彈?

當日
<莊豐源>案, 到底是誰煽動香港市民 反對釋法?

不單導致香港孕婦無床位生仔之餘
,
更令這麼多內地人湧來香港, 搶奪香港人資糧?

到底是誰在出賣港人利益?

這單案件, 只要運用「釋法」, 就可輕易解決問題!

基本法起草委員會成員譚惠珠在節目中指出當年起草《基本法》的建議書明確指出如果父母雙方都不是香港居民或香港永久居民、或不是在香港居住和工作的中國公民,其在香港出生的子女都沒有居港權。

而前保安局長葉劉淑儀在節目亦指出回歸後政府曾修改《入境條例》,並套用基本法起草委員會的原意,規定父母或其中一方必須為香港居民或香港永久居民的中國公民,在香港出生的子女才可享有居港權。

此舉令香港政府有效控制人口和避免有太多人湧來香港。

可是,2001年終審法院在「莊豐源案」中的裁定卻打破了這個堡壘,任何中國公民在香港出生的子女,不論父母雙方是否香港居民或香港永久居民,都可以根據《基本法》第24條成為香港永久居民。

大家緊記, 舉世的 「憲法」、「成文法」, 是時常有條文不清楚、立法環境與現實不一樣、時移世易,所以由法官司法審理個案, 而成文法立法也是為了改變普通法所定立的準則,以便更適合環境。

普通法的其中一個重要原則﹐就是「遵循先例」(Stare Decisis)原則
引用:
香港終審法院在1999年12月3日<劉港榕對入境事務處處長>([1999]2HKCFAR300)一案的判詞(Judgement)中﹐已明確指出<基本法>是「全國性法律(nationallaw)」﹐裁定「常委會根據《中國憲法》第六十七條第(四)項及《基本法》第一百五十八條有權解釋《基本法》。」

判詞在人大釋法問題上﹐指出常委會的法律解權是「全面的權力」(generalpower)﹐法院在<基本法>第158條第一款的問題上﹐更裁定「常委會根據第一百五十八條第一款的規定對《基本法》作出解釋的權力是源自《中國憲法》,而這項權力是『全面而不受限制的』(ingeneraland unqualified terms)。

資料更顯示<劉港榕案>已成了案例﹐成了判例法﹐亦即是普通法的一部份

就更應該恪守「遵循先例」原則﹐尊重終審法院這兩個案例是不可推翻的終局判決﹐承認全國人大常委的法律解釋權

中共要餓死港人, 何其容易?

今日我反問一眾政棍, 既然暗地裡假設中共會陷害香港人....

請問為何97金融風暴時, 朱熔基叫一句: 「中央無限量支持香港, 擊
退大鱷」, 嚇退大鱷?

請問為何要有「自由行」、「直通車」的構思?

請問為何今日08金融海嘯, 溫家寶會說:

溫 家 寶 在 莫 斯 科 被 記 者 問 及 金 融 海 嘯 對 香 港 的 影 響 時 表 示 :

「 內 地 , 特 別 是 中 央政府 , 十 分 關 心 香 港 , 香 港 也 有 相 當 的 經 濟 基 礎 和 管 理 能 力 , 我 相 信 香 港 特 區 政 府和香 港 人 民 也 一 定 能 夠 度 過 這 個 難 關 。 至 於 在 這 個 過 程 中 有 甚 麼 困 難 , 中 央 政 府 會鼎力 支 持 。 這 個 訊 息 , 你 可 以 告 訴 香 港 的 人 民 。 」

政棍以「玩弄政治手段」, 出賣港人利益, 請問你地良心好過嗎?

到底是誰出賣香港人利益?

引用:
原帖由 MissIveniv 於 2008-10-29 11:31 AM 發表

我反而好想知呢班政棍有咩後路咁把炮...可以搞起一堆咁o既爛攤子之後全身而退....唔係諗住靠阿爺呀嗎?....

我地taxpayer辛苦搵錢盡義務交稅, 但係呢班政棍只係不斷潑出去接濟d不事生產o既人...."為人民服務"?...呸, 幾時有見過佢地為中產爭取過任何野?......大陸落黎冇飯食o既就係人,咁夾$請佢地o既納稅人唔通唔係人? 唔通只係選擇"q"埋雙手唔做野o既人先可以有福利,日日ot做到隻積咁仲要憂心搵夠$交租食飯搭車未o既中產人士就唔應該有福利?.
岩, 原來政棍以「民主」為名, 「共產」為實!

忽然覺得, 香港政棍, 好識利用低下層的貪婪心, 不用交稅的一群, 去搞政治

企圖將港人理性的一面蓋過

d政棍亂搞, 負了香港700萬人, 香港人都會搵佢地算舊脹, 我好想見佢地步達賴後塵, 四處流亡無家可歸的一天

普選後的政棍上台, 實會傾向於派錢, 點解? 因為香港低下層選票佔大多數, 梗係最渴望政府派錢果班

佢地都搞亂香港成11年啦, 搞到香港經濟/基建停頓晒, 金融海嘯, 又加速政府駛錢, 進入大衰退, 香港金融又玩完

佢地另一邊廂, 要諗計要散盡政府財政, 睇個勢依然都唔會諗香港前途架啦, 我估唔駛10年就可以駛晒d前啦

我等緊香港財政, 比政棍洗晒d錢, 宣佈破產的一天

香港經濟死晒, 大多數香港人都失業無錢無野做, 又有咩所謂?

中產? 就因為中產夠沉默、啞忍, 政棍咪為所欲為囉

引用:
原帖由 MissIveniv 於 2008-10-29 11:31 AM 發表

我地taxpayer辛苦搵錢盡義務交稅, 但係呢班政棍 ...
而家真正既香港人就係要防極左和極右人士

依家o個 d大陸孕婦逼爆產房 香港人有錢無地方生仔

個 bb一出世就拿綜援, 5年後就申請埋一家另外 4口來港 3代同堂齊齊食綜援, 享受免費醫療 遲 d香港醫院乜科都爆棚, cancer要排期 5年先有得睇症

個 bb既阿爺又申請埋其餘 4個仔女來港團聚, 蝗蟲數字就會幾何級數上升

引用:
原帖由 Neo 於 29/10/2008 11:45 發表

岩, 原來政棍以「民主」為名, 「共產」為實!

忽然覺得, 香港政棍, 好識利用低下層的貪婪心, 不用交稅的一群, 去搞政治

企圖將港人理性的一面蓋過

d政棍亂搞, 負了香港700萬人, 香港人都會搵佢地算舊脹, 我好想見佢地步達賴後塵, 四處流亡無家可歸的一天

普選後的政棍上台, 實會傾向於派錢, 點解? 因為香港低下層選票佔大多數, 梗係最渴望政府派錢果班
每年budget都會有學者話要擴闊稅基, 梗係啦, 駛$駛到倒水咁....

而納稅人只佔work force o既少數 (我唔記得百分比係幾多, 不過一定低於50%)...交稅同唔駛交稅o既人數目相差咁大, 以效益來看當然係target唔駛交稅o個班多d....

負了香港700萬人?....我諗政棍們沒有負到那班唔駛交稅而又通過班政棍響納稅人身上攞到著數o既人囉 (成功幫佢地"爭取權益"嘛!).....我認為佢地負左自己o既老板....不過佢地會堂而皇之咁話/諗老板只係"少數人口", 唔夠票令佢地當選連任同保住高薪厚祿...

達賴四處流亡, 背後或多或少有財源支持....呢班廢物政棍, 咪駛旨意d商家肯開水喉照住佢地.

引用:
原帖由 MissIveniv 於 2008-10-29 12:11 PM 發表

每年budget都會有學者話要擴闊稅基, 梗係啦, 駛$駛到倒水咁....

而納稅人只佔work force o既少數 (我唔記得百分比係幾多, 不過一定低於50%)...交稅同唔駛交稅o既人數目相差咁大, 以效益來看當然係target唔駛交稅o個班多d....

負了香港700萬人?....我諗政棍們沒有負到那班唔駛交稅而又通過班政棍響納稅人身上攞到著數o既人囉(成功幫佢地"爭取權益"嘛!).....我認為佢地負左自己o既老板....不過佢地會堂而皇之咁話/諗老板只係"少數人口",唔夠票令佢地當選連任同保住高薪厚祿...

達賴四處流亡, 背後或多或少有財源支持....呢班廢物政棍, 咪駛旨意d商家肯開水喉照住佢地.
香港打工仔人口共270萬人, 其中36萬係公務員, 比例上, 不用交稅的一群必會比需交稅的人為多

政棍就是看中這缺口, 因此極力鼓吹、迫政府「派錢」

庸官又明益自己友、公務員

可憐的是一群做到無停手的香港納稅人, 辛苦的「血汗錢」, 就要被迫間接養起一群社會蝗蟲、庸官的自己友、及一班政棍!

我本支持「民主」, 今日再看香港的境況....

以「民主」為名, 「共產」為實的「虛偽民主」,  試問點支持得落?

試問一班中產, 點會不氣憤?

引用:
原帖由 Neo 於 29/10/2008 12:48 發表

香港打工仔人口共270萬人, 其中36萬係公務員, 比例上, 不用交稅的一群必會比需交稅的人為多

政棍就是看中這缺口, 因此極力鼓吹、迫政府「派錢」

庸官又明益自己友、公務員

可憐的是一群做到無停手的香港納稅人, 辛苦的「血汗錢」, 就要被迫間接養起一群社會蝗蟲、庸官的自己友、及一班政棍!
最唔順氣係the fact that 蝗蟲們選班人(政棍)出黎, 冇份夾$養佢地, 就迫納稅人養....唔係要優化中產...但係成日都話"no money no talk" .....中產有份夾$但就係最少say o既.....極無奈.

(謝謝樓上提供人口資料)

保皇黨最鍾意抹黑泛民為政棍, 製造政治冷感, 從中最利!!!

引用:
原帖由 Neo 於 2008-10-24 06:44 PM 發表

我的立場, 既不反共, 亦不挺共

只希望一切以理性角度分析, 包括對於香港任何一個政棍、庸官, 都係一樣

無論那方出問題都照批評

對於香港現狀, 已非常失望, 所以有呢個帖出現
好耐無見過呢一類咁有heart嘅post,

閣下觀點與本人一致,

可惜現在大部份人只會冒目附和,失去自己嘅思考能力,

甚至連討論嘅應有態度都無!

引用:
原帖由 sherming 於 2008-10-29 01:44 PM 發表
保皇黨最鍾意抹黑泛民為政棍, 製造政治冷感, 從中最利!!!
親建制派都一樣係政棍,本質上無分別,

分別只在於一個要向建制負責,一個唔使

引用:
原帖由 !!M 於 2008-10-24 08:53 PM 發表

佢地成日大大聲聲話特首民望低
其實搏人唔留意佢地民望其實咪得果25%...
特首民望有五十幾,其實唔算低,

馬英九係四十幾,布殊唔夠三十,

日本前首相福田康夫落台時係二十八!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]