• 瀏覽: 25,573
  • 回覆: 357
引用:
原帖由 CB1668(2) 於 2008-10-27 05:38 PM 發表

你係唔係搞錯左唔同的post??

我明明係第二條thread 答左你,

即係俾乜法律你, 你都唔會尊重啦!
咁和你談法源問題都無用, 因為你想香港獨立, 或你本身想跟英國

引用:
原帖由 CB1668(2) 於 2008-10-27 06:07 PM 發表

三權分立的制度下, 釋法權在法院,
而不在立法機構.
(就算你舉歐洲例子, 釋法權都係在法院.)
立法機構只可改例, 但新法無追溯權.
(即係, 如果今日先改為住滿7年才為香港居民.
就只對今日或之後成為非永久居民的人有影響.)

中國大陸行的民主集中制, 所以釋法權在立法機構.

因此, 我說可一不可再.

真係要走了, 拜拜..
你知唔知你自己講緊乜? 相信你對香港法律很不熟悉

我再提提你:

請緊記, 人大常委會的釋法權載於基本法第158條,是憲制安排的一部分,也是基本法的重要內容! 主動權並不在於你

「香港特別行政區擁有獨立司法權」是全國人大常委根據憲法第31條和<基本法>所賦予的, 全國人大擁有最終釋法權

請你提供合理理據, 為何「可一不可再」?

亦即你要求, 從此香港納稅人, 要養大批湧來香港1年的大陸人及其家人?
引用:
原帖由 超黑白羊 於 2008-10-27 06:03 PM 發表 [url=redirect.php?goto=findpost&pid=177614331&ptid=8376105]
[/url]

即係俾乜法律你, 你都唔會尊重啦!
咁和你談法源問題都無用, 因為你想香港獨立, 或你本身想跟英國
佢到依家都係話「可一不可再」, 但講唔出合理理據

引用:
原帖由 大司馬 於 2008-10-24 04:23 PM 發表
政棍亂港 而家仲要加多隻癲狗玩文革式民主

香港得四千幾億財政儲備, 從今年開始要財赤, 頂得幾多年?

呢幾年都唔使旨意有乜賣地收入、物業厘印收入、股票交易厘印收入:smile_ ...
咁..... 我地咪要多謝斑垃圾議員囉
全部只識去搵我地 d 納稅人笨
多謝晒你班垃圾呀........

加單程證來港人士的係彭定康 75人/day --> 150人/day

中國政府渣緊審批唔用盡每日名額, 鬧中國政府唔人道, 唔俾中港家庭團聚的又係泛民

泛民和人權組織說不讓內地人士有居港權會令他們無法家庭團聚,是違反人權的表現,你同意嗎?

引用:
原帖由 hkD新牌仔 於 2008-10-28 01:29 AM 發表
加單程證來港人士的係彭定康 75人/day --> 150人/day

中國政府渣緊審批唔用盡每日名額, 鬧中國政府唔人道, 唔俾中港家庭團聚的又係泛民

泛民和人權組織說不讓內地人士有居港權會令他們無法 ...
對有利己見, 就用「人權」做擋箭牌?

香港源用英國法律, 都表面尊重人權, 試下去英國, 睇下會唔會被平等對待?
引用:
原帖由 CB1668(2) 於 2008-10-28 09:58 AM 發表

你誤會了, 由於我個人假定你大約廿歲~三十歲,
所以, 我以為你會贊成,
對於我, 係無可無不可.

因為, 香港的嬰兒潮係在195x ~ 196x 年,
當年每年有10萬個小朋友出世,
而家佢地4x ~5x 歲, 再過十幾廿年就要退休等人養,
而家香港婦女每年只生4萬幾個小朋友, 十幾廿年出黎做野養人,
即係有一個6萬人的缺口, 記住, 係每年.

呢6萬幾人每交開的稅, 到時就要麻煩你頂埋佢,
佢地要的醫療, 福利等, 到時都麻煩你頂埋佢,
頂唔住??? 唔緊要, 我地而家儲備不少,
應該夠我地呢一班老野, 頂多十幾廿年到終老,
不過, 頂多十幾廿年, 到我地終老果一刻, 儲備應該都用完,
而你亦差不多退休了,
年輕時要交多d稅黎養我地班老野, 而儲備又用哂,
到時我唔知你可以靠咩野黎終老了.

而我剛好係十幾廿年後退休果一班,
亦係交最多稅果一群,
你而家唔駛我養bb, 我可以食多d , 嘆多d,
反正他朝係你辛苦, 唔關我事, 所以我會好歡迎....
做人點可以咁自私呢? 我唔知你遇過咩事令你痛恨港人, 不過凡事都應以理服人

眼見香港孕婦受苦, 唔係佢地出黎遊行申訴, 都唔知咁嚴重喎

生bb變成殺胎, 慘唔慘先? 受完苦仲要反過來要養起人地全家喎, 呢個咩道理呢?

呢筆「莊豐源案」問題百出, 已經令香港法律界威信盡失, 令港人痛罵, 出買香港人利益, 留下計時炸彈, 呢單判決害咁多香港孕婦/bb, 我估佢報應唔少得

依加仲搞單香港人要養起來港1年人士及其家人

即使香港人口老化, 出生率低, 都唔係以湧入大陸人去解決呀, 可以別的政策應付

香港對比多d錢 在港曾有貢獻的老人家, 唔會感到痛恨, 但對於一來港就要香港納稅人養起佢的內地人, 反對係自然反應

都唔駛識法律, 就咁用常理睇下, 香港人就會知道咩一回事!!

點解當時會有呢個情況出現? 就係一班政棍, 煽動港人「反釋法」的惡果!

某部份港人, 在經濟低迷時, 就會望中共打救, 甚麼自由行, 阿爺救市之類, 對於其他野, 就死開? 咁既思想到底醜唔醜?

97年回歸初期都可以話對中共無信心, 有這反應唔出奇, 但回歸11年, 假如中共要迫害香港, 何其簡單? 仲駛乜自由行? 駛乜構思「直通車」?

今時今日仲以你果種「
例如, 將你老哥解釋成為一個非香港居民, 跟住踢你出境」, 當日政棍就係以呢種論調, 去恐嚇香港人, 完全無根據, 危言聳聽!

你自己去我帖睇, 我有無鬧錯d政棍、庸官?

基本法起草委員會成員譚惠珠在節目中指出當年起草《基本法》的建議書明確指出如果父母雙方都不是香港居民或香港永久居民、或不是在香港居住和工作的中國公民,其在香港出生的子女都沒有居港權。

而前保安局長葉劉淑儀在節目亦指出回歸後政府曾修改《入境條例》,並套用基本法起草委員會的原意,規定父母或其中一方必須為香港居民或香港永久居民的中國公民,在香港出生的子女才可享有居港權。

此舉令香港政府有效控制人口和避免有太多人湧來香港。

可是,2001年終審法院在「莊豐源案」中的裁定卻打破了這個堡壘,任何中國公民在香港出生的子女,不論父母雙方是否香港居民或香港永久居民,都可以根據《基本法》第24條成為香港永久居民。

http://www.info.gov.hk/gia/general/200810/28/P200810280111.htm
引用:
成份明單都係以外國財團為主, 無中資參加, 注定失敗
香港人注定比渣打, 匯豐, 大摩死晒

戴維思       渣打集團主席

馮國經博士     利豐集團主席、大珠三角商務委員會
          主席及國際商會主席

劉遵義教授     香港中文大學校長

梁家齊       鷹達證券集團主席及前香港期貨
          交易所主席

梁高美懿      香港礇豐銀行總經理及工商業務
          環球聯席主管

麥嘉軒       畢馬威會計師事務所合夥人

斯蒂芬‧羅奇博士  摩根史丹利亞洲有限公司主席

施永青       中原集團主席、地產代理監管局
          成員及香港房屋委員會委員

汪穗中博士     德昌電機控股有限公司主席及
          行政總裁及香港應用科技研究院
          有限公司主席

胡恩威       進念二十面體行政總裁
出賣港人利益的官, 應該立即下台

難怪一直要任白頭下台

"孔 婦 於 ○ 三 年 與 一 名 申 領 綜 援 的 港 人 再 婚 因 丈 夫 已 七 十 六 歲 , 她 於 ○ 五 年 十 二 月 廿 一 日 持 單 程 證 來 港 與 丈 夫 團 聚 , 成 為 香 港 非 永 久 居 民 。 惟 她 抵 港 翌 日 即 喪 夫 "

比一般大陸人一定唔肯, 因為佢76, 捱得幾耐?就係貪佢可以有得黎hk長食免費飯先黎. 佢既步處都只係而家提早左姐, 對於佢, 唔得, 返去大陸, 都係過番自己過開既生活, 比佢呃到, 就係可以唔駛做一世有免費飯到死. 分分鐘好彩既比佢中到六合彩, 一朝發, 佢都唔會捐錢, 都唔會多謝政府, 呢d人唔幫得, 因為hk而家仲有5位數既人數係呃緊而家呾樣政府既錢, 我身邊知道既又拎綜緩又自己出黎做part time既, 錢唔放銀行, 就冇人查到呢d情況我識唔小.

引用:
原帖由 邪童陀衰家2 於 2008-10-28 02:08 PM 發表
"孔 婦 於 ○ 三 年 與 一 名 申 領 綜 援 的 港 人 再 婚 , 因 丈 夫 已 七 十 六 歲 , 她 於 ○ 五 年 十 二 月 廿 一 日 持 單 程 證 來 港 與 丈 夫 團 聚 , 成 為 香 港 非 永 久 居 民 。 惟 她 抵 港 翌 日 ...
咁樣ge香港越來越令人悲哀...  

有錢人有自己玩法, 有政府幫, 官官相衛; 窮人有窮人呃錢ge做法 e.g.搵生果金抄股, 呃綜援..etc, 又搵d想上位ge議員幫- 咁我地企在中間ge香港人, 又可以做咩呢?  

引用:
原帖由 Inojan 於 2008-10-28 02:24 PM 發表

有錢人有自己玩法, 有政府幫, 官官相衛; 窮人有窮人呃錢ge做法 e.g.搵生果金抄股, 呃綜援..etc, 又搵d想上位ge議員幫- 咁我地企在中間ge香港人, 又可以做咩呢?  :s ...
企出黎囉

正如當日如果唔係孕婦企出黎, 其餘香港人, 又點知香港孕婦生仔變成殺胎咁慘?

一日唔企多d人出黎, 中共又點知咁多庸官、政棍d衰野?

綜援問題唔係cut/唔cut禁簡單 , 有一班人落左黎唔做野, 你又唔比飽飯佢地食, 會引發出好多其他社會問題.....
一切都係10年前種下ge禍根.....

樓主, 政棍何止泛民? 自由黨同民建聯都唔好得去邊, 咁多年黎, 佢地有咩建樹?

引用:
原帖由 rl2006 於 2008-10-28 05:35 PM 發表
樓主, 政棍何止泛民? 自由黨同民建聯都唔好得去邊, 咁多年黎, 佢地有咩建樹?
我的帖指出所有政棍的衰野, 包括庸官,  無分派別

如你另有資料, 請提出
引用:
派糖迫政府行「福利主義」
各大政黨均向政府開出抗通脹紓緩措施的派糖清單

40至50億元, 多派多1個月“生果金”、向綜援受惠者多發1個月津貼、為較低收入公屋租戶代繳1個月租金, 百至1000元的一次過開學特別津貼, 停徵收外傭稅(400元)的措施。另外,政府亦傾向略為增加電費補貼的金額,令全港市民可享用更多“免費電”

香港不像外國有條件行「福利主義」, 外國稅率多數30-50%, 政府先有資格行「福利主義」, 否則香港政府的資源儲備不出5-10年用盡!個別政黨入立法會, 慢慢迫政府行「福利主義」, 香港已一步步走向「徹底衰落」, 等香港儲備資源完全用盡,最後只能會是中國的一個小地方事事靠中央, 3不像

最後要埋單的, 就是香港納稅人

雷曼事件, 指責金管局監管不力, 要求任志剛下台, 要求政府包底
民主黨(消委會集體訴訟基金)、社民連(要政府保證「一賠到底」)、民建聯(要求政府40億包底)、自由黨要求政府介入銀行

社民連引入港式文革民主, 以紅衛兵式批判, 叫囂官員下台!

立法會只專注指責金管局監察不力, 卻不理會自己監管不力

不去追究議員所修的「銀行/證監條例」.所出現的「金管局」、「證監」所出現的漏洞, 導致金融海嘯越演越烈

以「政治手段」, 要求政府介入銀行回購/賠償事宜, 嚴重打擊香港法治精神

2次立法會投票「召開小組調查」,  自由黨余若微自己有投資雷曼衍生工具極力支持召開小組, 無作出申報

生果金
民主黨、社民連極力支持, 扭曲生果金原意為「心意」, 指生果金是照顧老人家是政府責任, 實際上政府的福利網已存在「老人綜緩金」照顧有需要的老人家

民建聯、自由黨主動增取取消資產審查

間接鼓港人「不孝」, 將子女應照顧老人家責任, 全部推向政府

職工盟李卓人協助叫囂生果金年齡恨制至65歲, 加重財政負擔

引用:
原帖由 Inojan 於 2008-10-28 02:24 PM 發表

有錢人有自己玩法, 有政府幫, 官官相衛; 窮人有窮人呃錢ge做法 e.g.搵生果金抄股, 呃綜援..etc, 又搵d想上位ge議員幫- 咁我地企在中間ge香港人, 又可以做咩呢?  :s ...
我發覺立法會太多綜援代表, 不夠中產和溫和派代表

人渣

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]