• 瀏覽: 25,596
  • 回覆: 357
如果咁都比佢拿錢,即刻衝上街小佢啦,大佬,我搵錢收稅唔係為佐養班大陸落黎乜都唔做架懶蟲架!!!!!!!!!

引用:
原帖由 advenplus 於 2008-10-26 01:19 AM 發表

咪就係!

人地而家攞基本法黎打呀!

依個基本法既寫法先係問題既根本呀!

咁...
即係迫香港市民"反基本法"o者

如果係咁.香港冇嫁啦.邊有咁多錢呀

引用:
原帖由 yuenes1 於 2008-10-26 01:29 AM 發表

咁...
即係迫香港市民"反基本法"o者

問題係社會福利包 d乜? 馬路、公園、教育、警察的保護、叫救護車、用醫院、有個食環署管既街市、被人告時法庭有當值律師給你詢問, 呢 d係唔係社會福利? 一些特別的福利種類是要有特別的規定要求才有的

第三十六條
香港居民有依法享受社會福利的權利。勞工的福利待遇和退休保障受法律保護。

引用:
原帖由 advenplus 於 2008-10-26 02:39 AM 發表

所以基本法下下都寫成咁就真係有好大既問題。

唔通有事起上黎就下下都釋法、下下都要諗返個立法原意?

本來參與立法既人遲早都會唔係度,就算重在生,係唔係重可能再解釋返個原意?

今年重得,十年後呢 ...
法律不能逐樣寫得清清楚楚寫出來, 更何況是憲法, 唔信的話, 你可以去查看美國憲法, 看看係咪乜都寫落去, 會唔會年年都修改?

引用:
原帖由 大司馬 於 2008-10-26 02:45 AM 發表
法律不能逐樣寫得清清楚楚寫出來, 更何況是憲法, 唔信的話, 你可以去查看美國憲法, 看看係咪乜都寫落去, 會唔會年年都修改?
不過香港基本法就寫錯左﹐死人都唔肯改。
寧願叫人大為政治服務而解釋。
唔通老鄧想錯左﹐一國兩制係唔work﹖﹖﹖
其實最簡單﹐係叫大陸修法﹐而唔係因應政治需要去釋法。
香港係法治社會﹐我地法律唔會因政治需要而作出自動配合。
只見法緩處可能有個律師想要威﹐要事主打官司。

一個國家 or 地方應有權順應現實情況去收緊移民條例, 阻止大批低技術學歷人士入境居留

對社會的住屋, 醫療, 教育和福利各方面造成壓力, 以及成為納稅人重擔

大多國家只會招攬需要行業人才, 引入計分制度, 入息審查及親人擔保生活費用 , 援助福利有附帶條件和時限 ........................

一個真正關心本土市民利益的政府, 總應該做啲嘢, 修改基本法, 附加條件和關卡去避免情況繼續惡化是必需的, 除非上面北方另有意圖目的, 一路扮睇唔到 !

引用:
原帖由 music3 於 2008-10-26 02:54 AM 發表

不過香港基本法就寫錯左﹐死人都唔肯改。
寧願叫人大為政治服務而解釋。
唔通老鄧想錯左﹐一國兩制係唔work﹖﹖﹖
其實最簡單﹐係叫大陸修法﹐而唔係因應政治需要去釋法。
香港係法治社會﹐我地法律唔會因政治 ...
45條釋法都 500個律師著黑衫抗議, 你想煽中央政府改法, 引起香港動亂?
中央政府有無咁蠢?? 法律唔會為政治服務? 你真係信?

引用:
原帖由 advenplus 於 2008-10-26 03:12 AM 發表

所以美國有好多官司係平民以違憲告嬴政府,得到巨額賠償囉!

情況咪就係同而家依單官司一樣囉!

人地唔會再去釋法。
有無著名案例?

美國九一一事件後, 要求某些入境人士要打手指摸, 有人權分子反對說侵犯了人權。美國的法院都能以國家利益凌駕人權

引用:
原帖由 MI-5 於 2008-10-26 03:32 AM 發表

45條釋法都 500個律師著黑衫抗議, 你想煽中央政府改法, 引起香港動亂?
中央政府有無咁蠢?? 法律唔會為政治服務? 你真係信?
佢地既思維就係要死諗難諗, 乜都係政府錯, 唔關泛民和淫媒事

引用:
原帖由 kktimtim 於 2008-10-25 02:51 PM 發表

應該遊行先, 否則佢地勝數, 香港就大鑊 !!!!!
看多d網民意見, 排期應該需要一段時間才開審, 又要睇邊d政黨出黎撐

引用:
原帖由 2008 於 2008-10-25 02:57 PM 發表

上幾堂先,等背後人物浦頭,睇下民主黨、職工盟李卓人、社民連長毛、黃狗、公民黨有無份搞香港
漏左, 仲有民建聯、自由黨, 其實要睇返所有政黨表態

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]