• 瀏覽: 12,847
  • 回覆: 276
引用:
原帖由 2008 於 2008-10-19 08:18 PM 發表
班政棍教棍06年死捉住羅范椒芬講錯一句說話,又老屈左政府16.5億撥款

http://missfannylee.blogspot.com/2006_01_01_archive.html
2006年1月24日
似是而非?
教統局向立法會申請撥款16.5億,回應倒 ...
呢個政棍屈錢議題應該放入國民教育

let my people free to take education

free from political interfer

引用:
原帖由 yukidoeia 於 2008-10-18 08:15 AM 發表

我咪俾左國民教育資料你lor?,大型圖書館均有待借~你可以係圖書館搵到好多國民教育的教材,天主教正義聯盟就因此再做左一份佢地認為客觀,具批判精神的教材,呢d政府推薦教材早就有啦

我試過比左一d教材俾小學老 ...
都未見內容就反對, 係唔係有缺客觀?

引用:
原帖由 保護證人組 於 2008-10-20 08:05 PM 發表

都未見內容就反對, 係唔係有缺客觀?
國民教育推行左左n年啦!!!就唔咪點解溫家寶批評香港"國民教育推行不足",而不是"不推行國民教育"?你可以對比97-98年的對話,董伯伯的施政報告有講推行國民教育.所以教材早就出左啦,仲唔客觀?仲有,由冼玉儀,董啟昌,呂大樂等等人也或多或少批評中國史觀的缺失,當作為國民教育骨幹的歷史也不如實反映事實,充滿政治目的,你仲會寄望到d乜?

講真,為政府國民教育護航既人,係咪真係未睇過中國史觀如何被政治扭曲???????????建議看看<歷史的沉重>,將整個中國人寫的香港史作出全面客觀的批評(其實內容如果有一點歷史根基及對香港有一定認識,會幾好笑(?)),正如作者後話所說

'在這些書中(中國史書及英國著史書),我們看見歷史的沉重,它載負各種各樣的政治和意識形態,所謂的歷史原貌,早已給這些重載壓得扭曲變形.然後,人們說:這就是你們的歷史

於是,我們自身也感到了歷史的沉重,因為我們必得承受以歷史之名重壓過來的政治及意識形態,這不單使我們的過去扭曲變形,更使我們的現在和未來扭曲變形'

國民教育推行,最切身係西藏及台灣問題你如何解讀?教學生"中國神聖領土不可侵犯",還是"外國勢力不甘中國強大,意圖分裂我國"?連兩地人民真正心中所想也可以不涉獵(西藏就是資訊不足,台灣呢?問一問台灣人不難吧,打幾隻online game都搵到台灣人),台灣人討厭中共是"國民黨的孽","國民黨的刻意扭曲","清廷遺棄台灣"(才家端,1999),而沒有"中共打壓","戒嚴後兩岸交往更繁,但關係反而越走越遠"等和中共大相徑庭的觀點,你認為咁既歷史對市民認知又有甚麼幫助???

我絕對支持行國民教育,但大前提是批判精神,可以讓學生有空間暢談敏感話題,當美國小學生可以爭論2伊戰爭,國家憲法,直選間選,甚至責備小布殊(可惜對美國以外認識極不足),香港有沒有足夠言論空間?又可唔可以培養出一個地球村公民應有既態度?我個人對未來國民教育在這些方面的成效好有保留!

引用:
原帖由 yukidoeia 於 2008-10-21 08:11 AM 發表

國民教育推行,最切身係西藏及台灣問題你如何解讀?教學生"中國神聖領土不可侵犯",還是"外國勢力不甘中國強大,意圖分裂我國"?連兩地人民真正心中所想也可以不涉獵(西藏就是資訊不足,台灣呢?問一問台灣人不難吧,打幾隻onlinegame都搵到台灣人),台灣人討厭中共是"國民黨的孽","國民黨的刻意扭曲","清廷遺棄台灣"(才家端,1999),而沒有"中共打壓","戒嚴後兩岸交往更繁,但關係反而越走越遠"等和中共大相徑庭的觀點,你認為咁既歷史對市民認知又有甚麼幫助???

我絕對支持行國民教育,但大前提是批判精神,可以讓學生有空間暢談敏感話題,當美國小學生可以爭論2伊戰爭,國家憲法,直選間選,甚至責備小布殊(可惜對美國以外認識極不足),香港有沒有足夠言論空間?又可唔可以培養出一個地球村公民應有既態度?我個人對未來國民教育在這些方面的成效好有保留!
台灣人寫的國共史咪又係嚴重扭曲

西藏的問題確實係中國神聖領土不可侵犯 你自己接受外國那套對西藏的觀念是你個人問題, 但普遍香港人的反應就係唔應同, 從陳巧文的遭遇, 你就見到啦 ! 你班人反共反中到想洗新一代腦 俾乜教材都係假, 一班教協既教師就係陽奉陰違, 教壞晒新一代

你口中的「教協老師」,所謂「陽奉陰違」,即是不依從官方指引教學,請問有此做法的教師佔教師總數的百份之幾?

引用:
原帖由 eric_from_1986 於 2008-10-21 02:49 PM 發表
你口中的「教協老師」,所謂「陽奉陰違」,即是不依從官方指引教學,請問有此做法的教師佔教師總數的百份之幾?
全港教師有幾多成是加入教協?

引用:
原帖由 A380 於 2008-10-21 02:45 PM 發表

台灣人寫的國共史咪又係嚴重扭曲

西藏的問題確實係中國神聖領土不可侵犯 你自己接受外國那套對西藏的觀念是你個人問題, 但普遍香港人的反應就係唔應同, 從陳巧文的遭遇, 你就見到啦 !:smil ...
我所講正正是不問清紅皂白,一句"中國神聖不可侵犯"將所有問題簡單化,假若當年董建華令施政50萬人上街,內地人以"外國勢力借此機會分裂祖國,不可被利用"為由叫你不遊行,甚至認為遊行是反共思想(留意一下當日真的有不少類此定調)作祟,我想你會爆粗問侯吧

支持藏獨一回事,支持達賴又一回事,甚至要求改善政府在西藏施政又是一回事,將如此複雜又不同範疇的事混成單單國家領土作討論,難道你不會覺得有點兒無理嗎?陳巧文沒有說支持西藏獨立,只是要求尊重他們,我不認為當時d人對她好公平.如果人地想分裂我不支持,但會盡量達到雙方雙贏,而不是將異見者放於全中國對立面,就是因為這非黑即白思想,台灣才會和中國越走越遠!!!我不支持西藏獨立,但我更懷疑西藏人的憤怒出於何故,據不少遊西藏人的經驗藏漢衝突不斷加深(如鄭予碩就曾在now電視節目探討經濟分配不均,但何漢權遊花園說甚麼唐代歷史,其他人也只是說外國勢力干預云云,難道藏民仇漢也是外國勢力教唆?簡直無助了解西藏問題!這仇視由來已久,不是一,兩個人可以成事,一定是現實的不滿轉化而成,若果真的是主要受外國勢力影響,中共治西藏也真的十分不滯),請問中國又有幾多人嘗試探討這個深層次矛盾

仲有,我一直認為反共是一種結果而非原因,反共是因為國家施政不足,國家(政黨?)利益大於人權,中原思想對地方思想的蔑視(見<寫在家國以外>)等一連串因素的結果,我承認有感情因素令港人提高對內地標準,但不會影響太大,不要一句"反共反上腦"就作結論,因為好反智!!!

最後台灣人寫史扭曲與否關我們屁事?政治也不是獨立,統一2個字, 中間有超多可能性,但大前提是盡量滿足雙方,而不是將一方打成敵人,萬一我們的訴求被政府打成"搞搞震",我們還有自由嗎?無論點,用13億人打壓少數族群本身就已經是侵略,是一種不受當地人歡迎的殖民(殖民在學術上並非單指帝國主義式殖民)政治好多時唔係零和遊戲架

引用:
原帖由 A380 於 2008-10-21 03:16 PM 發表

全港教師有幾多成是加入教協?
加入教協等於不遵從官方指引,又等同陽奉陰違(寫筆記)

引用:
原帖由 yukidoeia 於 2008-10-21 04:07 PM 發表

陳巧文沒有說支持西藏獨立,只是要求尊重他們,我不認為當時d人對她好公平.如果人地想分裂我不支持,但會盡量達到雙方雙贏,而不是將異見者放於全中國對立面,就是因為這非黑即白思想,台灣才會和中國越走越遠!!!.
陳巧文唔敢明講係因為佢知明講在現有法例下係可以告佢分裂國土, 唔使等 23條架

台灣和中國越走越近啦, 你唔知?

引用:
原帖由 2008 於 2008-10-19 09:08 PM 發表
中國因素的重要性在那,好多人都會知,我唔明點解政棍咁怕香港人多些了解中國?
看看下面個blog內容,你便會更認同要增加香港學生的視野

http://blog.philipwai.com/2008_05_01_archive.html

...
幾時有人話唔想香港人了解中國?只是唔想將內地果一套搬落香港,因為任何教育都有社教化存在,要清楚了解,甚至防範當中的政治,社會宣傳是否合理,例如<當筆桿子軟下來>(幾有趣架),甚至社會學上都對社教化的影響有深刻討論,內地教育為人咎病是引發太極端民族思想

引用:
原帖由 A380 於 2008-10-21 04:40 PM 發表

陳巧文唔敢明講係因為佢知明講在現有法例下係可以告佢分裂國土, 唔使等 23條架

台灣和中國越走越近啦, 你唔知?
你有乜理據知道她想分裂國土,而唔係要求政府改善西藏政策?你是她嗎???陰謀論對認識世界沒甚麼幫助,早在魯迅時已經大力鞭撻

我唔知?我承認我對台灣認識不深,不過我有泡開台灣論壇,也嘗試看兩岸關係的學術論文,除了國民黨,也嘗試了解民進黨,最少我唔會將邱毅既"爆料"當真,你仲以佢講既野笑陳水扁.........

兩岸人民交往越來越繁,但兩岸人民越來越敵視,睇新聞就知"交往"是改善關係的一種方法,不一定等於改善關係,你試下問一下台灣人,幾多人對中國有好感?以前d外省人想親近中國,而家............

政府冇錢呀. 唔封一係你地自己自給自足囉, 到時蝕本唔好嘈嘈閉就得喇. 封你又話政府衰人, 而家唔封喇., 不過財赤3百幾億囉. 所以冇資助, 吹咩?

引用:
原帖由 yukidoeia 於 2008-10-21 04:54 PM 發表

你有乜理據知道她想分裂國土,而唔係要求政府改善西藏政策?你是她嗎???陰謀論對認識世界沒甚麼幫助,早在魯迅時已經大力鞭撻

我唔知?我承認我對台灣認識不深,不過我有泡開台灣論壇,也嘗試看兩岸關係的學術論文, ...
陳巧文呢樣野好耐之前已經討論好多, 呢度唔再和你深入討論一個對西藏唔認識的陳巧文了

香港學生遲啲係咪要背埋毛語錄, 洗腦政治堂 !?   

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]