• 瀏覽: 12,840
  • 回覆: 276
引用:
原帖由 yukidoeia 於 2008-10-17 06:40 PM 發表

如何評定產品風險不是金管局職責?最大問題應該出係任志剛~其中一個問題在於雷萬債券唔係低風險(好似有認股證),但一般人以為債券即係低風險,審批既金管局責任遠大於立法會吧
'證監會與金管局已經有一備忘錄(Memorandum of Understanding),這備忘錄在二○○二年修訂《銀行條例》及通過《證券及期貨條例》再次修訂,清楚界定監管銀行的責任在金融管理專員任志剛身上' from http://wongonyin.mysinablog.com/
..
關於雷曼事件的問責, 我在另一帖已講過:

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=8254419&highlight=+neo

2007年金管已另外發出指引予銀行, 指引用意, 當然就是去規管銀行, 有報導, 金管會「檢控」2間銀行...

打個比喻, 如果, 一間學校 校長(金管局), 發出指引比教師(銀行), 要根足程序去教學生(投資者), 個教師不但無咁做, 仲走去強姦個女學生....

咁校長應該落台?

假如個女學生如果唔出聲, 校長點會知?

24小時私家偵談跟晒全校女學生? 即使有一個女學生向校長投訴, 校長駛唔駛查清楚? 無足夠證據的話, 如何定個教師罪?

正如雷曼無事, 無人出聲, 邊個會知? 難道要「金管局」日日派人跟住銀行?

今日爆煲知道左, 金管已著手調查, 公佈8000幾宗投訴, 2銀行即將受處罰

條路根本正確不過:

1) 金管07年另發「特別指引」予規管銀行
2) 接投訴, 著手調查
3) 按「條例」處理投訴

問題結精, 在於:

1) 2007年金管已發「特別指引」, 目的當然是規管銀行
2) 金管接投訴, 即刻宣佈著手調查
3) 宣佈接幾多單投訴, 初步成立的投訴
4) 宣佈初步投訴結果, 即將「撿控」銀行
5) 繼續調查
6)  批准銀行銷售, 是證監, 並非金管局 (條例漏洞所致)

你指責「金管」無監管到底, 岩, 但點跟到底??

1) 多聘人手, 日日監視銀行?
有可能嗎?

2) 有銀行不按指引的話, 自然會接獲投訴
無人投訴的話, 金管點先可以知?
答案: 應立即修定收緊監管, 或提高對不守法的銀行的處罰, 或規管銀行必須定期向金管匯報

因此, 我的質疑係:

1) 立法會指責「金管」監管銀行不力, 須問責下台
2) 市民就是指責「立法會」監察政府不力, 議員亦須問責下台
3) 《銀行條例》及《證券及期貨條例》,  出現「金管」、「證監」權責分配方面出現嚴重漏洞, 如是者,  當日負責修例的一干議員, 亦須問責下台

點解到今時今日, 垃圾會仲未提出做呢樣?
應立即修定收緊監管:
1) 或提高對不守法的銀行的處罰
2) 或規管銀行必須定期向金管匯報

所以雷曼事件上, 除左「金管」之外, 下列一干人也有責任:

1) 投資者有責任, 除非有足夠證據證明係誤導
2) 證監批准銀行銷售有責 (並非金管局)
3) 立法會議員, 修訂條例上出現漏洞, 法例分開「金管」、「證監」權責的漏洞, 亦未有給予「金管」適當權力去加強規管銀行

看清楚邊個負責訂定條例?
引用:
    自一九九五年起,證監會與金管局已經有一備忘錄(Memorandum ofUnderstanding),這備忘錄在二○○二年修訂《銀行條例》及通過《證券及期貨條例》再次修訂。這兩條法例的草案委員會開了五十五次會議,更組團到歐美考察。

草案委員會主席是單仲偕,副主席吳靄儀,委員包括何俊仁、余若薇、涂謹申及曾鈺成等十四人。

引用:
原帖由 sukiewa 於 2008-10-17 07:51 PM 發表

會考儸F都好過條友
多謝政棍爭取平庸化的教育 大學中學化

重量不重質, 表面爭取全民讀大學, 但背地裡平庸化港人, 使香港缺乏競爭力, 就業市場混亂

引用:
原帖由 yukidoeia 於 2008-10-17 06:42 PM 發表
張志光係做得差,係後知後覺,但將責任一股兒推落佢會唔會怪左d?
所有在職的教師, 提出或不提出, 包括有關方面的官員, 也應有責

張文光只側重問政府加薪加資源, 為何不做d野以提升教學質素?

一眾教師, 如有意見, 例如教學質素上或, 行政工作過多, 為何不主動向有關方面提出? 提出加人工又咁積極?

既然認為庸官無能搞好教學質訴, 為何不向佢提出反映?

遊行, 也可以是為學生爭取好的教學質素提議, 並不局限於加薪/殺校

引用:
原帖由 yukidoeia 於 2008-10-17 06:34 PM 發表
陳四萬,甚至特首等只係小角色,他們要為民主停滯不前負責任,但你認為民主進程由佢地控制?你認為佢地係主導角色?小角色要鬧,大老虎更不可以漠視

私人提案既然成功率甚低(有統計,記憶中幾乎不能通過),你會花時 ...
不要少看每一小腳式, 每一小步表面無咩野, 都可以係日後的嚴重關卡

如果你有留意我的帖, 我是不分那黨, 咩政治立場, 包括政府官員, 有野都會照批評出意見

作為市民可以做的, 就係先要做到頭腦清晰, 唔好輕易被表面野蒙蔽

我認為依家香港情況, 自然地界定某派支持這就代表所謂「反共」或所謂「挺共」, 完全唔成熟的表現

極端的民粹主義, 對香港百害無一利

香港根本無「公民教育」, 難怪年輕人 咁易被人洗腦

香港當然冇公民教育,因為共產黨只需要搞「國民教育」

引用:
原帖由 eric_from_1986 於 2008-10-17 09:06 PM 發表
增加中港交流和財富均衡的最好方式是內地和香港教師的大規模互調 3年

引用:
原帖由 eric_from_1986 於 2008-10-17 09:06 PM 發表
或者你已100%深信你一直生活中遇到的事物..

香港回歸10年, 原來香港在英人統治下, 一直都被傳媒、政棍牽著走, 100%深信、100%被洗腦

今日睇返當年的新聞、政棍, 唔少謊言已被揭破

作為市民可以做的, 就係先要做到頭腦清晰, 唔好輕易被表面野蒙蔽

我認為依家香港情況, 自然地界定某派支持這就代表所謂「反共」或所謂「挺共」, 完全唔成熟的表現

極端的民粹主義, 對香港百害無一利, 今日仲眼見「批鬥式、紅衛兵」文革式民主, 情況都幾恐怖

香港根本無「公民教育」, 難怪年輕人 咁易被人洗腦

今日見浮雲提出「國民教育」, 所有人都在沒有實質資料下, 已經急不及待要辱罵, 看看當日張文光在質疑浮雲:『係咪中央叫你做, 你就要做!』..看到他眼露兇光、可怕樣子嗎?..........完全顯出非理性表現

感覺上, 中共對呢一群已放棄, 寧培育新生代..

引用:
原帖由 保護證人組 於 2008-10-17 09:11 PM 發表

增加中港交流和財富均衡的最好方式是內地和香港教師的大規模互調 3年
唔使,規定香港教師必須係共產黨員咪得囉

文革時,紅衛兵非常愛國,這是愛國教育做得非常充足

引用:
原帖由 eric_from_1986 於 2008-10-17 09:40 PM 發表
可惜, 眼見的紅衛兵, 都打著「民主」旗號

引用:
原帖由 eric_from_1986 於 2008-10-17 09:40 PM 發表
同一模式, 但諗法可以相反 都一樣係一班無腦的紅衛兵 你唔鍾意個名, 我叫民粹紅衛兵做黑衛兵囉

引用:
過份愛國的傻頭傻腦和過份的愛西民主有一個共通點就是無腦

引用:
原帖由 保護證人組 於 2008-10-17 09:44 PM 發表

過份愛國的傻頭傻腦和過份的愛西民主有一個共通點就是無腦
整個教育體系,最重要是教導學生知道自己是白痴,不值得參與眾人之事,應該交由共產黨代辦

引用:
原帖由 Neo 於 2008-10-17 09:37 PM 發表

香港回歸10年, 原來香港在英人統治下, 一直都被傳媒、政棍牽著走, 100%深信、100%被洗腦

...
我咪俾左國民教育資料你lor?<認識我們的祖國>,大型圖書館均有待借~你可以係圖書館搵到好多國民教育的教材,天主教正義聯盟就因此再做左一份佢地認為客觀,具批判精神的教材,呢d政府推薦教材早就有啦

我試過比左一d教材俾小學老師睇,嚇鬼死佢,完全散播仇日種子,不斷散播悲情,但沒有教導孩子如何處理地球村的一員

引用:
原帖由 Neo 於 2008-10-17 09:37 PM 發表

...
按你睇番之前的邏輯,幾乎沒有人可信,當初有幾多人會諗到香港會折墮成這樣?

都係果句,我不喜歡泛民,更討厭建制派,因為雙方在議題上完全以親共,反共為第一考慮,我自然知道此問題,但唔理,唔投票我的權益會更少,我亦不期望建制派可成功爭取我的要求,在親政府對策下他們支持政府動議的比率可是100%啊!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]