• 瀏覽: 12,342
  • 回覆: 57
1.成立一年多d
2.無錢
3.嚴重缺乏人材
4.嚴重畀人封殺,冇得見報
5.同泛民的意見嚴重不和
6.只靠youtube/自己網頁發放消息

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 44

1. 算

26 (59.09%)

2. 唔算

18 (40.91%)

引用:
原帖由 Patrickov 於 2007-11-19 12:58 PM 發表
補充一下:

我不敢說社民連毫無建樹。
事實上,靠着這種政綱還有這麼多人當選,
這個團體的長處應是做實事。

他們既然要攻城掠地,就應該派人設辦事處,
出面幫助街坊。反正又不是沒有人做。
這對現任議員的問題不大。

相反開拓新區就要有根據地(辦事處)作長期鬥爭,如果有立記議員就好辦,可以用議員名義在屋邨租辦事處及請助理,至少在租金可以慳好多及可報銷,keep一個像區議員辦事處規模大小的辦公室,每月開支至少近二萬。

引用:
原帖由 三級警司 於 19/11/2007 02:48 PM 發表

相反開拓新區就要有根據地(辦事處)作長期鬥爭
這就是我對社民連在荃灣的工作最大不滿。

楊屋道:明明有個王化民都唔好好用。
海濱:都有地方俾佢租,而且夠平,又唔見佢租?

引用:
原帖由 三級警司 於 2007-11-19 02:48 PM 發表

這對現任議員的問題不大。

相反開拓新區就要有根據地(辦事處)作長期鬥爭,如果有立記議員就好辦,可以用議員名義在屋邨租辦事處,至少在租金可以慳好多,keep一個像區議員辦事處規模大小的辦公室, ...
冇錢真係乜都做唔到...所以毓民話要揾水

引用:
原帖由 Patrickov 於 2007-11-19 02:54 PM 發表
這就是我對社民連在荃灣的工作最大不滿。

楊屋道:明明有個王化民都唔好好用。
海濱:都有地方俾佢租,而且夠平,又唔見佢租?
租左之後個黨比唔比到人工?

佢有名你叫丐幫.......會有幾多錢可以用....

引用:
原帖由 psp2me 於 2007-11-19 02:54 PM 發表

冇錢真係乜都做唔到...所以毓民話要揾水
無錢萬事不行,搞捐款不是辦法,看看有無機會搞社會企業,賺了錢用來支持玫瑰黨。

算 超額成功呀 , 以 社民連既第一擊來說, 大家要考慮一下, 以一個較激進的

黨派做後盾, 一定有好多市民 未必 太接受。

引用:
原帖由 xlmsee 於 2007-11-19 03:17 PM 發表
算 超額成功呀 , 以 社民連既第一擊來說, 大家要考慮一下, 以一個較激進的

黨派做後盾, 一定有好多市民 未必 太接受。
但係其中5個係現任區議員, 其實形勢唔樂觀.....

引用:
原帖由 psp2me 於 2007-11-19 03:20 PM 發表

但係其中5個係現任區議員, 其實形勢唔樂觀.....
因為區議員連任機會很大,除非在四年來表現不濟或對手極強。

引用:
原帖由 三級警司 於 2007-11-19 03:22 PM 發表

因為區議員連任機會很大,除非在四年來表現不濟或對手極強。
所以唔計連任, 只得麥國風一人當選..

紅花會豪傑 碧血染蠻夷 還我漢江山 誓將滿奴滅

引用:
原帖由 psp2me 於 2007-11-19 03:25 PM 發表

所以唔計連任, 只得麥國風一人當選..
戰果非常少....

古怪耀也差點兒完蛋。

引用:
原帖由 kaer 於 2007-11-19 10:50 AM 發表
1.成立一年多d
2.無錢
3.嚴重缺乏人材
4.嚴重畀人封殺,冇得見報
5.同泛民的意見嚴重不和
6.只靠youtube/自己網頁發放消息
以這樣一個新政黨來說,今次成績算是超額。
不過我之前都預算社民連的成績不會差,因為毓民幾識攪政治。
但我最擔心佢地的問題就是你所講的第3點"嚴重缺乏人材",
恐怕在此情況之下,為爭多些位惟有找些未夠班的人選充人頭,
就算人選差,但經過適當的政治包裝之後,木屋都可充豪宅......
我對毓民攪政治的能力有信心,但就怕這是把雙面刃......
如果衷心為民,好好運用是好事;
但最怕他就只是為政治而政治......
之前我在其他post都講過這個問題,以下都是我於未選之前所講的,
而文中所講的那位舊同學結果落選,但得票不算低,遠超我和其他朋友的想像。
不知主因究竟是對手不強?抑或是社民連的政治包裝和部署做得出色?
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
本來我都覺得社民連還可以,因為黃毓民真係識政治,相信會做到D野,
不過,自從在今屆見到一個舊同學代表社民連出選,我開始改觀......
相信真係蜀中無大將,廖化作先鋒......
選區議員唔同一般商業公司請人打工,切不可病急藥石亂投。
一間商業公司請錯人頂多導致商業損失,做得唔好要炒人亦容易。
一個區選錯區議員會影響社會民生,而且還要捱幾年,不易在任期內罷免之。
吸納不到人才就濫竽充數,不但損害政黨形象,更重要是有可能連累市民受害。

我依然是認為黃毓民真係識政治,相信會做到D野,但現在就係咁先至驚......
一個有能力的人如果善用其力量造福人群,值得支持;
但如果一個有能力的人利用其力量為政治而政治,只求壯大勢力不理民生......

如果我個舊同學選到,我都會覺得幾得人驚......
雖然我不是那區,亦不認識其對手......
但我認為憑這位舊同學的性格、心胸、思想、能力.......
我和大部份其他同學不會投其一票......
我相信今屆社民連都會有D收穫,始終該黨以一個新政黨來說是部署得不差。
亦希望該黨其他候選人質素較好吧!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
這段quote文是其他網友對上面舊文的回應,下面是我的回應。
引用:
原帖由 virtualon2000 於 2007-11-18 07:16 PM 發表

就算郁聞真的懂政治
但搞政治不是區議員/會的職責
郁聞本身又懂不懂去服務及經營一個社區?他又懂不懂改善特定區域的民生問題?
仍是疑問
政治和民生某程度上是息息相關的,
但是,我也有和你類似的疑慮,
所以,我先至話開始改觀,
就係怕佢純粹為政治而政治,只顧壯大勢力而忽視基礎民生。

毓民肯定不會甘心局限於區議會,一定會繼續進軍立法會,
如果佢個黨肯走正路,用心做好地區工作,再進而到立法會,我會支持他。
但就是怕他只想走捷徑、爭勢力,但一般市民就被他的政治包裝手法騙到。

http://www20.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=5814424&extra=&page=2

我信毓民個黨會有前境
因為睇到佢有抱負

今年選得唔差
四年後有得抽公民黨

陳昌都輸
緊係唔係LA

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]