• 瀏覽: 12,346
  • 回覆: 57
1.成立一年多d
2.無錢
3.嚴重缺乏人材
4.嚴重畀人封殺,冇得見報
5.同泛民的意見嚴重不和
6.只靠youtube/自己網頁發放消息

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 44

1. 算

26 (59.09%)

2. 唔算

18 (40.91%)

引用:
原帖由 Patrickov 於 2007-11-19 11:52 AM 發表
我支持民主派,但社民連真係唔係我杯茶...
成班人都係革命份子,俾佢地上位即係香港問題和平解決無望...
到時就真係要諗下移民喇...
你有冇睇過社民連黨章、政策和選舉政綱,佢地都算革命分子?
唔好亂扣帽子

引用:
原帖由 cocopop205 於 19/11/2007 12:03 PM 發表

你有冇睇過社民連黨章、政策和選舉政綱,佢地都算革命分子?
唔好亂扣帽子
正正就係我嗰區有社民連候選人,睇過份政綱我先咁講。

我以為鄒秉恬嗰啲已經好空洞無物,社民連仲差!

引用:
原帖由 Patrickov 於 2007-11-19 12:08 PM 發表

正正就係我嗰區有社民連候選人,睇過份政綱我先咁講。

我以為鄒秉恬嗰啲已經好空洞無物,社民連仲差!
社會民主連線中央十二大政綱
1. 全面落實普選,一人一票選特首及全體立法會議員
2. 立即取消區議會委任及當然議席
3. 維護法治,反對人大釋法
4. 保障言論自由,開放大氣電波
5. 停止公營事業私有化,制訂公平競爭法
6. 改善貧富懸殊,革新稅制,建立全民退休保障
7. 保障勞工權益,恢復集體談判權,訂立最低工資、最高工時
8. 確立公營房屋制度,增建公屋,恢復出售居屋
9. 維持全面、公平及具質素的公營醫療系統,反對肆意加費,取消藥物名冊
10. 免費學前教育,普及十二年免費教育,增撥大學資源
11. 保護環境、引入再生能源,積極除硫、減低空氣污染
12. 制訂完善的文化、保育及藝術政策,改革城市規劃,促進市民參與

以上是社民連參加是次區選的12條政綱,可以說是觀點鮮明,立場清晰,並不覺得有幾空洞無物。當然,若要了解得更加具體詳盡,可以向社民連有償索取一本180多頁的政策刊物。另外,社民連不是革命分子,社民理念中的“公民抗命”與共產主義的“革命奪權”是有分別的。再有,社民連不是一個極左的政黨,充其量其只是一個中間偏左的政治團體。社會民主主義也只是界乎於新自由主義與共產主義之間的較溫和的第三種道路。

引用:
原帖由 yzf723 於 19/11/2007 12:49 PM 發表

5. 停止公營事業私有化, ...
這是選立法會的政綱,區議會應用更加切身的議題,
具體指出選區 (或區議會轄區內) 出現一些問題,
才能吸引選民支持。

再者,我不認為由黃毓民、陳偉業、勞永樂和梁國雄領導的
政治團體是溫和的。

引用:
原帖由 yzf723 於 2007-11-19 12:49 PM 發表
5. 停止公營事業私有化, ...
而競選立法會的政綱來說,的確十分具體,可是現在是選區議會。

而且其宣傳品仍強調「民主」之類的東西,就像東區「拔根」那位,想問他若成功後你會在選區的具體問題?

但是有個問題,社民連有一個現任被打敗。
那又有甚麼啟示?

以及,在葵盛西劉美谷如果加埋林漢權就可令民主黨多拿一席,社民連與民主黨的仇怨再次加深了。

點都好過大狀黨......出咁多人都係得果8件....

補充一下:

我不敢說社民連毫無建樹。
事實上,靠着這種政綱還有這麼多人當選,
這個團體的長處應是做實事。

他們既然要攻城掠地,就應該派人設辦事處,
出面幫助街坊。反正又不是沒有人做。

引用:
原帖由 Patrickov 於 2007-11-19 12:50 PM 發表

才能吸引選民支持。

政治團體是溫和的。
這也是是次社民連參加區選的中央政綱。當然,每個候選人也會因應各自選區所關切的議題加以補充細化。另外,溫和與否,乃個人的主觀感受,且隨著政治氣候的轉變而會有所變化。但社民連自始至終反對革命暴力手段,大家無須擔心。

引用:
原帖由 cocopop205 於 2007-11-19 11:08 發表
補充:今晚一定要聽毓民在youtube的廣播。
其實係喺
www.myradio.com.hk

引用:
原帖由 Patrickov 於 2007-11-19 12:50 發表

才能吸引選民支持。

政治團體是溫和的。
唔溫和唔等於革命/暴動
只不過係香港人近世界政治都未見識過先覺得佢地過激啫

引用:
原帖由 satricky 於 2007-11-19 12:56 發表
但是有個問題,社民連有一個現任被打敗。
那又有甚麼啟示?

以及,在葵盛西劉美谷如果加埋林漢權就可令民主黨多拿一席,社民連與民主黨的仇怨再次加深了。
劉美谷唔係社民連

引用:
原帖由 cx2056 於 2007-11-19 01:11 PM 發表

劉美谷唔係社民連
有陳偉業支持,有人可能就會入左社民連數。

我反而咁睇, 丐幫預左今次大部分新人是會輸, 但有部分新人真係下次有機, 例如H08 東頭 (1) 號的呂永基,得票1060, 輸俾對手民仔的候選人700票左右...下一次有得打

作為新人,連樓都洗唔到,村都入唔到的清況下都有過千選票,真係佩服!

小小的一個政治團體,
總算中規中矩,
直得鼓勵一吓
請鼓掌  啪啪啪啪啪啪啪啪啪啪..................

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]