• 瀏覽: 20,195
  • 回覆: 93
引用:
原帖由 doraemon2151 於 2007-11-20 03:02 AM 發表

所以政府真係好聰明, 藉重新劃分選區趕走泛民......
又唔可以咁講...又無理由將人地同一個社區一分為二嘛
好似又一村,內街同又一居以前被分割開,各自同公屋一區,咁就出現個議員得閒理公屋就理唔到中產既情況,加上公屋區同中產區選民分佈不均,出現「一座公屋既選民多過成個中產區」,議員為保選票,一定會將資源傾斜去佔絕大多數選民既公屋區既情況。

引用:
原帖由 lemonpig2006 於 2007-11-20 10:09 AM 發表

又唔可以咁講...又無理由將人地同一個社區一分為二嘛
好似又一村,內街同又一居以前被分割開,各自同公屋一區,咁就出現個議員得閒理公屋就理唔到中產既情況,加上公屋區同中產區選民分佈不均,出現「一座公 ...
我都同意, 理性上的分析把整個又一村一帶的私樓(極高收入人士聚居地)劃成一個選區的確是一種較合理的方案 只係感性上覺的不開心的是因此而損失了一個好議員.

引用:
原帖由 hksbp 於 2007-11-19 08:03 PM 發表
沙田 莫偉雄 輸對手56票, 今日連屋企樓下的街坊都歎息
我都係住果邊,但佢另一個對手-林松茵呢2年真係做左幾多野,反而莫偉雄呢兩年做過D咩真係無咩印象,MAYBE就係呢個原因卦

引用:
原帖由 <i>vickkii</i> 於 2007-11-19 04:07 PM 發表<br />

<br />

<br />
係呀, 鄺先生輸20幾票咋.....唉!!!<br />
<br />
我唔係住荃灣, 不過個人覺得鄺國全好似老實d
<br />

係好慘呀...佢都好似做左十幾年啦

引用:
原帖由 angusho504 於 2007-11-19 07:42 PM 發表

咁咪即係空降!
eee...又係呢位打手...咁鐘意話人空降ge....
邊個唔做野邊個做野睇到架....唔做野就應該ko...
選民有眼睇...不要當我地呢d選民做盲

據了解,梁欐先走去叫梁漢華退出或轉區,後者不肯反建議梁欐過去收復之前
戴遠名之失地,當然談不攏,結果自相殘殺,仲要前者猛用上次單官司攻擊後者,
更指後者串通左派,簡直無所不用其極. 係人都知後者是係老右派 .

你話幾....

呢D咪叫做唔衰攞黎衰

今次泛民7區內訌有三區穩輸,咪由佢內到飽

有一區我內,人地左派又內,咁就嬴左

跟著另外兩區D人好聰明,為左唔畀左派得益,集中投畀其中一個,結果兩區都高票當選

向以下人士默哀一分鐘

大埔
曾國豐
伍展邦
區鎮樺
李宛蓉

北區
區維坤
劉德昌
莫兆麟
周錦紹
岑永根
黃良喜

西貢
林詠然
石志強
彭淑儀
黃華舜

觀塘
羅俊毅
何偉途
陳昌
余冠威

黃大仙
譚香文
劉家華

九龍城
陳家偉
李健勤

油尖旺
黎麗霞
黎自立
吳寶珊

深水埗
梁欐
梁錦滔

中西區
黎國雄

灣仔
謝永齡
李慶偉

東區
朱偉祖
李建賢

南區
楊小壁

荃灣
鄺國全

葵青
劉碧堅
黃光武
梁永權

屯門
官東榮
方麗雯

元朗
張賢登

沙田
丁士元
李立航
梁永雄
莫偉雄
何淑萍

期望這些人下屆可以重回區議會

引用:
原帖由 cccpussr 於 20/11/2007 06:34 PM 發表
據了解,梁欐先走去叫梁漢華退出或轉區,後者不肯反建議梁欐過去收復之前
戴遠名之失地,當然談不攏,結果自相殘殺,仲要前者猛用上次單官司攻擊後者,
更指後者串通左派,簡直無所不用其極. 係人都知後者是係老右派 ...
白痴都會知梁漢華唔會轉區喇,梁欐要負責。

公民起動 陳小萍
雖然輸左,但輸得有價值。
明知勝算吾大,都出來選,
間接幫手打低左要用兩條狗出來助選果位仁兄,
果400幾票如果投左卑民協條友,
灣仔街坊又要忍多佢幾年。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]