• 瀏覽: 20,191
  • 回覆: 93
沙田 莫偉雄 輸對手56票, 今日連屋企樓下的街坊都歎息

默哀...為沙田區落敗ge民主派默哀...

瀝源            藍凱欣
愉城            劉帶生
第一城            李永成
王屋            周偉東   
博康            彭少英
乙明            張麗華
翠田            馬愉生
顯嘉            莫偉雄
下城門            甄永樂   
新翠            李世鴻
大圍            梁永雄   
松田            曾健超
穗禾            李瑞霞
火炭            蔡耀昌
駿馬            廖志凌
錦濤            何淑萍   
新港城            陳家健
利安            熊柏基
富龍            李少玲   
錦英            王學今
耀安            丁士元
鞍泰            李立航
愉欣            林致興
廣康            郭紹傑

Also had 北區 黃良喜

引用:
原帖由 someonehk12345 於 2007-11-19 07:49 PM 發表
默哀前我想浪費大家一分鐘想想他們為區做了D乜野…

然後覺得值得的話才默哀吧!!
我可以話Tony Chan一定值得

引用:
原帖由 someonehk12345 於 19/11/2007 07:49 PM 發表
默哀前我想浪費大家一分鐘想想他們為區做了D乜野…

然後覺得值得的話才默哀吧!!
如果我連這也沒想,那我會毫不猶豫地加入李健勤、葉樹安和黎自立的。

想想為甚麼我不加入這三個人吧!

今次有部份人輸主要的原因是與劃界有關:
例子一
民協梁錦滔 上屆選區為 高尚住宅又一村加公屋大坑東村 但今年重劃選區 又一村一帶與 大坑東分開 大坑東與對面南山村等公屋一區 又一村一帶高尚住宅一區 最後他讓黨友選大坑東 自已去 又一村等高尚住宅區 對手是又一村的居民,富有人士兼委位議員 所以先天不足之下便.....

例子二
民協梁欐 與 泛民梁漢華 兩人現任的迎部份原選區結合 成一個新區  兩人都冇冇其他區走之下焗硬拼 之後咪比民建聯 得左......

引用:
原帖由 o157hk 於 19/11/2007 11:27 PM 發表
例子一
民協梁錦滔 上屆選區為 高尚住宅又一村加公屋大坑東村 但今年重劃選區 又一村一帶與 大坑東分開 大坑東與對面南山村等公屋一區 又一村一帶高尚住宅一區 最後他 ...
問心,梁漢華真係協調唔到咩?
呢樣嘢我覺得民協有責任。如果佢真係植根深水埗區,
好應該同理念相近嘅地方勢力協調,而唔係硬打。

佢輸成七百幾票,唔係七十幾票喎!

絶對同意,大家都係泛民,又係一個漁人得利嘅例子!

梁欐只係輸14票............!

引用:
原帖由 o157hk 於 2007-11-19 11:27 PM 發表
例子一
民協梁錦滔 上屆選區為 高尚住宅又一村加公屋大坑東村 但今年重劃選區 又一村一帶與 大坑東分開 大坑東與對面南山村等公屋一區 又一村一帶高尚住宅一區 最後他 ...
再講得清楚d,民協其實於深水埗既根基都唔係咁穩...
深水埗兩個中產區美孚同又一村,原本民協既議員都被叮走,明顯睇到民協既基層味太濃,無政治議題下班中間游離既中產人唔多想選民協人。

引用:
原帖由 o157hk 於 2007-11-19 23:27 發表
例子一
所以政府真係好聰明, 藉重新劃分選區趕走泛民......

引用:
原帖由 pong4244 於 20/11/2007 02:27 AM 發表

的確,
有唔止一個消息人士都話係阿爺要陳得偉消失,
故此派鄭志成去對佢,卒之對死左...

但係唔係真係阿爺親自出手呢?
亦有人話只係阿爺代言人假傳聖旨的意思....

實情係點我唔知,但要鄭志成對陳得 ...
咁講法,土共攻陷埋李汝大嗰區睇嚟只係時間問題...

引用:
原帖由 hksbp 於 2007-11-19 08:03 PM 發表
沙田 莫偉雄 輸對手56票, 今日連屋企樓下的街坊都歎息
唉,顯徑出了兩個公民力量的人, 簡直村門不幸.........................

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]