註冊 登入

政治中立者請進

本主題由 mongkok brother 於 2019-6-14 04:09 PM 解除置頂
政黨嘅包袱其實都重架,譬如阿理大撞講咗啲野唔係自己嘅方向,
黨內人士都唔可以有半句批評,又譬如有啲黨保開皇,如果唔保開又會畀人話轉軚,

中立嘅就最好,每次都按照個別例子去獨立分析,唔使睇住背後個黨去做決定

回覆 引用 TOP

精選樓盤
咁多位....呢度係區議會討論區....要討論立法會補選就去第二個討論區吧...唔該

回覆 引用 TOP

你個Topic好有問題!!! "政治中立者請進" 但係你一開始就叫人投泛民。咁點中立呀?

你個Topic好有問題!!! "政治中立者請進" 但係你一開始就叫人投泛民。咁點中立呀?

算啦,個大題係講區議會,個小題就係有人咁開咗,
佢唔一開頭叫人停,嚟到呢度先講,都算係慢咗好多拍

講番轉頭,選區議員真係唔使理佢係乜政黨,同埋支唔支持傷譜損,
最緊要係候選人有無盡力為區做野,爭取及促進改善區內生活環境!

回覆 引用 TOP

我都係支持葉劉,立法會議員拿左我地選票就要代表我地出聲俾意見架啦
眾所周知,佢係紀律部隊時,就係有功俾下屬領,有鍋自己揹
所以先有而家d人先話紀律部隊一定支持葉劉啦

相反,看看所謂ge良心,香港有咩問題,唔係推上就係卸下,一d責任感都無
我就唔信佢做左議員會為我地出聲,肯定又係借位上

不過泛民議員不嬲都係"監察"政府啦.只會反對同抽水,有幾可有建設性ge意見出來丫
如果良心做泛民阿頭ge立法會議員,甘又真係適合wo
咩都say no,反正不用負責任ge,做ge係政府,佢要抽幾多水有幾多水啦

回覆 引用 TOP

唔支持陳太,佢冇真心參選,攪攪震而已

陳方安生口碑幾差,參選明明白白係攪攪震
普羅市民有眼睇,一個退休人士,不實實在在爲市民做善事
反而爲博出位、博宣傳悍然參選
輸硬
遠遠不及葉劉淑儀有政見及能力,葉太成爲本港政商圈大熱人士,市民有目共睹
陳太爲政期間,得罪好多公務員及市民,今次選舉會遭報仇血恨嘅,等好戲睇啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 99102 於 2007-11-4 12:02 PM 發表
我希望大家湧躍參與投票,起碼支持陳太,否則泛民大敗,
就失去與中央的議價能力,香港民主前途就堪虞了!
泛民有議價能力又點?他們只會糟蹋機會而已。
若前年通過政府既政改方案,區議員可以選立法會尊貴既話,
今年既選舉就真係可以變成泛民朝思夢想既政治化選舉了。
不過,是誰斷送這些機會?是誰斷送俾第二梯隊上位既機會?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mtcfstn 於 2007-11-5 12:42 PM 發表

香港人醒吓啦 如果葉太選勝出、你話會唔會對香港市民有好處?23條個仇她一定報
佢可以點報仇?不如講黎聽下,我好想知。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tic 於 2007-11-15 02:39 PM 發表

人哋好似唔係話要呢啲呀哇......
無既,睇下你點睇啦,若果一定要一步到位,成功既難度就一定高架啦。
不過而家睇番轉頭,bowtie既方案都唔係對泛民無好處喎。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tic 於 2007-11-15 03:09 PM 發表
見仁見智啦,咩方案冇咁易被操縱,咩方案更易被操縱,可唔可以咁睇呀又?例如"均衡參與"咁呢?收唔收貨呢?
睇下泛民對自己有無信心啦,區議員點互選立法會議員,政府方案係無講既。
仲有,新增既直選席位,你認為泛民有無可能一席都拎唔到?
係比例代表制下,泛民識拆隊既,唔會做唔到囉。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。