• 瀏覽: 52,969
  • 回覆: 215
  • 追帖: 5

你o地估計,我們中國 幾時 才會擁有自己的航空母艦戰鬥群丫拿??

請投票  ^^

*(相關[轉貼]文章在第9頁)

投票項目 ( 多選 : 最多可選 15 項 ) 參與人數 420

1. 2007-2010年
2. 2011-2015年
3. 2016-2020年
4. 2021-2025年
5. 2026-2030年
6. 2031-2035年
7. 2036-2040年
8. 2041-2045年
9. 2046-2050年
10. 2051-2055年
11. 2056-2060年
12. 2061年或之後
13. 以後都唔會有,因為無需要
14. 無意見/睇答案
15. 其他(請說明^^)
引用:
原帖由 LOOOOK 於 2007-7-30 05:45 PM 發表

好似又幾有道理喎。

截至07年第一季度,中國外匯儲備已經達到1千3百萬億美元,07年第一季居然就多左總體外匯儲備嘅3份1。外匯儲備嘅積累速度已經失控,應該好好諗諗點樣使左呢D錢去了 ...
哈哈~ Loook兄,計算有誤.

中國外匯:$13,326億美元(06-2007,內包括$4,100億美國債卷)

F-22  :$1.2億美元(每架)

$13,326億/$1.2億=11,105架次

FX Reserves 係一種asset,可包括現金,黃金存量及外國債卷等.

沒有增長1/3那麼多,07年第一季度,中國外匯增長了約$1360億,增長了12.7%.

引用:
原帖由 hk161-sowhat 於 2007-7-29 23:07 發表
如果唔做航毋,咁每年龐大的收入就唯有買美國債券,解決美國財赤.
做隻艇仔來嚇下阿扁都可以娛樂大中華兒女,抵啦!
做航母乃國家大事
不容兒戲

引用:
原帖由 hk161-sowhat 於 2007-7-29 11:07 PM 發表
如果唔做航毋,咁每年龐大的收入就唯有買美國債券,解決美國財赤.
做隻艇仔來嚇下阿扁都可以娛樂大中華兒女,抵啦!
先試下整直升機母艦先,配武直10

中國軍方進步得咁快
應該係呢幾年既事

引用:
原帖由 Jolataxi 於 2007-7-30 06:05 PM 發表

哈哈~ Loook兄,計算有誤.

中國外匯:$13,326億美元(06-2007,內包括$4,100億美國債卷)

F-22  :$1.2億美元(每架)

$13,326億/$1.2億=11,105 ...
哈哈,計錯添,我計到千幾萬架已經嚇我一跳,我都知肯定錯架啦~~

買到萬幾架,都好多呀,只用一半,5千幾架,中國都瞬間變成世界空軍強國了~~

我記得06年底公布果時中國仲系1000億美元,到左07年第一季就變左1300幾億了。仲以為多左3份1添~~
不過一季就多左12%,都多得好犀利啊。

引用:
原帖由 LOOOOK 於 2007-7-31 14:24 發表

哈哈,計錯添,我計到千幾萬架已經嚇我一跳,我都知肯定錯架啦~~

買到萬幾架,都好多呀,只用一半,5千幾架,中國都瞬間變成世界空軍強國了~~

我記得06年底公布果時中國仲系1000億美 ...
sorry, 06年大概係十月就係有10000億,而家係13000億
印度就得千餘億

引用:
原帖由 josephhk1962 於 2007-7-25 07:58 AM 發表

好像中國境內已有一艘航空母艦,而且俄羅斯應該肯出口有關的技術,當然最核心的也需靠自己摸索。
係啦~~需要時間!!!  

其實要咁多錢做咩...發展仲好啦!!教育/軍事/經濟 齊齊上麻

引用:
原帖由 psppp 於 2007-7-17 09:41 PM 發表
如果唔係急切須要或冇其他選擇的話,可盡量推遲點,由於建造航空母艦戰鬥群所費不菲,及保養費是天文數字,千其唔好太過急進建造以色中外國人的計謀,拖垮其他發展,另外亦都唔乎合省錢及有效的非對稱戰略計劃。 ...
美國佬唔會比中國個市垮台,太多外資啦-.-

我個人估計航母正在建造及進行一系列相關測試中,以胡主席低調務實作風看來,當向外正式公布之時,航母及其專屬護航戰鬥群會有很大機會一同展出。具體來說,就是要「拿出來就要見得人」,「不好的就不要拿出來」。

確實時間表我估計暫時欠奉,但若一切順利,可能會在2015年前後出現(要強調是可能,未必一定的)。

國產航母,代號048工程是已經過核實了的。以後可以多關注這個代號的相關報道。

東西太大,也不像核潛艇。不容易保密的,拭目以待吧。快了。

引用:
原帖由 四少 於 2007-8-8 12:18 AM 發表
我個人估計航母正在建造及進行一系列相關測試中,以胡主席低調務實作風看來,當向外正式公布之時,航母及其專屬護航戰鬥群會有很大機會一同展出。具體來說,就是要「拿出來就要見得人」,「不好的就不要拿出來」 ...
同意!
胡主席過去一向都係低調務實~~~   

引用:
原帖由 四少 於 2007-8-8 12:18 AM 發表
我個人估計航母正在建造及進行一系列相關測試中,以胡主席低調務實作風看來,當向外正式公布之時,航母及其專屬護航戰鬥群會有很大機會一同展出。具體來說,就是要「拿出來就要見得人」,「不好的就不要拿出來」 ...
如果是真的話,相信航母群會部處在南海

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]