• 瀏覽: 52,931
  • 回覆: 215
  • 追帖: 5

你o地估計,我們中國 幾時 才會擁有自己的航空母艦戰鬥群丫拿??

請投票  ^^

*(相關[轉貼]文章在第9頁)

牛可賺錢,熊可賺錢,只有豬被人宰割←我唔想做隻豬啊!*o*
男兒當自強!愛拼才會贏!股海無涯唯勤是岸
股市平常心:手中有股心中無股。客觀分析
賺到錢要做多D善事

投票項目 ( 多選 : 最多可選 15 項 ) 參與人數 420

1. 2007-2010年
2. 2011-2015年
3. 2016-2020年
4. 2021-2025年
5. 2026-2030年
6. 2031-2035年
7. 2036-2040年
8. 2041-2045年
9. 2046-2050年
10. 2051-2055年
11. 2056-2060年
12. 2061年或之後
13. 以後都唔會有,因為無需要
14. 無意見/睇答案
15. 其他(請說明^^)

續之前的討論貼

http://www2.discuss.com.hk

--------------------------------------------------------------------------------------------

中國航母   
-晨楓、強衛華-

http://www.haoyah.com/wenxue/JISHI/hangmu.asp

2009-2012

4年之內

引用:
原帖由 mt_keung 於 2007-7-17 08:49 AM 發表
暫時最新資料係中國航母已經開工
標準排水量 6萬公噸
長 317公尺
闊 70公尺
可載約 55部機
主戰機 殲 15
常規動力
預算 2011至 2012下水 仲有人話打孖上忝
咩黎嫁=.=聽到未聽過o既…?

有性能數據可以看看嗎=.=?

2011-2025之間
仲有,擁有航空母艦戰鬥群不等如已形成戰鬥力

引用:
原帖由 percy123456 於 2007-7-17 10:22 AM 發表
2011-2025之間
仲有,擁有航空母艦戰鬥群不等如已形成戰鬥力
重有好多0野配合......例如:情報、電子、地面部隊等等...   

引用:
原帖由 ken214 於 2007-7-17 12:04 發表

重有好多0野配合......例如:情報、電子、地面部隊等等...   
仲有成隊護航艦隊等你慢慢去搞

其實依家好像已有帶機艦,只是唔係航空母艦.....

或者問下,大家認為,中國有沒有這方面的必要呢?

如果唔係急切須要或冇其他選擇的話,可盡量推遲點,由於建造航空母艦戰鬥群所費不菲,及保養費是天文數字,千其唔好太過急進建造以色中外國人的計謀,拖垮其他發展,另外亦都唔乎合省錢及有效的非對稱戰略計劃。

引用:
原帖由 psppp 於 2007-7-17 09:41 PM 發表
如果唔係急切須要或冇其他選擇的話,可盡量推遲點,由於建造航空母艦戰鬥群所費不菲,及保養費是天文數字,千其唔好太過急進建造以色中外國人的計謀,拖垮其他發展,另外亦都唔乎合省錢及有效的非對稱戰略計劃。 ...
千祈唔好步前蘇聯後塵呀~~~~~被拖垮經濟...   

站在國家防衛觀點,不論威攝之用抑或自我防衞。
PLAN建立其航母戰鬥群有其需要性,但非逼切性。
言則中國有需要建立航母戰鬥群。

不論係防衞,威攝力及救災。
航母有其一定位置,
有航母並不代表覇權,視乎點用。
印度泰國西班牙一樣有航母,
我個人認為係海上廢鐵!
出海時間少,皮費重,戰機維修效率低,
航母又缺乏維修,出唔到海。係國防負累。

但中國潛藏有國土爭拗地區,
(但我唔提台灣,費事鬧交!)

就以南沙群島來講,
不少國家聲稱有主權,
而且海域不論資源與能源都豐富,
同對方有近乎衝突情況機會會越來越多。

但我愚見,
PLAN航母最初幾年只會集中測試。
投入防衞機會不大。
到第二至第三航母下水,戰鬥群才正式成型。
因為中國需要何種噸位?何種配置?仍在摸索之中。
而且後勤補給對航母非常重要,沿海補給與遠洋補給力同配搭,
複雜程度不下於製造一艘航空母艦。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]