• 瀏覽: 32,177
  • 回覆: 95
  • 追帖: 1
我想問大家的軍事知識從何而來?

我雖然有經常時看一本《全球防衛雜誌》,但是面對貓姐的高質素知識討論,根本插不入嘴,因層次太高!

我想提升我的基礎軍事知識水平,很想知道大家的軍事知識從何而來,以便改進及交流!!

投票項目 ( 多選 : 最多可選 8 項 ) 參與人數 193

1. 網頁及討論區
2. 軍事書籍
3. 軍事雜誌
4. 從軍時學習
5. 上過關於軍事課程
6. 從家人朋友口中學習,如:軍人世家
7. 新聞
8. 其他,請註明!
引用:
原帖由 Kingthief 於 2007-2-20 05:47 PM 發表

我雖然有經常時看一本《全球防衛雜誌》,但是面對貓姐的高質素知識討論,根本插不入嘴,因層次太高!

我想提升我的基礎軍事知識水平,很想知道大家的軍事知識從何而來,以便改進 ...
《全球防衛雜誌》?同軍事家有冇關係架?我睇開軍事家同漢和防務評論。個人覺得軍事家好重台灣味,投稿既人經常「過份」眨低中共既軍事實力。

網頁及討論區&新聞

引用:
原帖由 c443122 於 2007-2-20 07:31 PM 發表

《全球防衛雜誌》?同軍事家有冇關係架?我睇開軍事家同漢和防務評論。個人覺得軍事家好重台灣味,投稿既人經常「過份」眨低中共既軍事實力。
《全球防衛雜誌》就是軍事家,是台灣出版,但是相當客觀,尤其對台灣國防批評得十分徹底,我覺得尚算中立!

主要forum
少量from 書 , 雜誌
主要都係由隻二戰海戰game度學...二戰軍艦知識有70%都係由game而黎 XD

軍事家都埋 圖書館既書(借來睇)

聽說 據說 傳說....

主要上網(一d介紹軍武網站/論壇/討論區啊…)最記得有個"軍武狂人夢"同埋佢d有連結的網站<不過呢個網好似消失左…
書我都睇過幾本…不過呢d書好多內容都可以係網上搵到啦…(唔知圖書館有咩書好借呢…?)
"不過睇左咁耐我都仍然係菜鳥 "

主要都係書..
前後都刮左近20本
都好似作用不大
到依家仲未知咩叫戰略= =

引用:
原帖由 c443122 於 2007-2-20 07:31 PM 發表

《全球防衛雜誌》你都唔知係咩,搞錯

以前主要係去商務睇大陸的<現代軍事>,期好睇就買,依家睇<漢和>多。

而<軍事家>認真麻麻,十幾年前有一期話AKS-74U好唔𠶧,槍管短打步槍子彈徙料,就算初速高粒彈失速也快,槍嘴火藥殘渣燒唔淨,槍嘴火焰影響瞄準,所以支槍設計不良,無乜實際用途等等。

但轉過頭介紹支好短既 M-16 (CAR-15) 話短管打步槍子彈好勁,緊戰可打穿大部份避彈衣,市巷戰一流,再加埋彈鼓就如虎添翼.........

兩支用途相近的槍可以選擇性地寫成咁真係比佢水吹漲。

引用:
原帖由 gt0079 於 2007-2-21 19:47 發表
以前主要係去商務睇大陸的<現代軍事>,鰟期好睇就買,依家睇<漢和>多。

而<軍事家>認真麻麻,十幾年前有一期話AKS-74U好唔軭,槍管短打步槍子彈徙料,就算初速高粒彈失速也快,槍嘴 ...
現代軍事原是香港雜誌,當時都OK,後來被大陸買起,而且改用簡體字,睇得好辛若,唔介意,但內容變得空範,一味蓋念化,例如飛彈增加機動性,只是講加強機動性,大佬由幾多g增至幾多g完全冇,咁知增加了多少?軍備是工業產物,冇枝術資料一切就變得冇根據。忍了半年,就冇再買﹔近況不明。

軍事家唔係期期都OK,原因係佢有不少是都係靠人投搞,也有轉載外國文章的,所以有時會有有矛盾的文章,其實這才正常,因為偏輯冇偏頗才有這種情況,當然有些章文真係XYZ,但平均計算值得一看,有個hint,轉載外國的平均水準會高點。

引用:
原帖由 Kingthief 於 2007-2-20 17:47 發表

我想提升我的基礎軍事知識水平,很想知道大家的軍事知識從何而來,以便改進 ...
戰術方面睇點戰史、兵法會有幫助,園書圖會有不少。

軍備上綱找,會有很多,雜誌方面《全球防衛雜誌》是不錯選擇,別的有:
Aviation week and space techology.
珍氏防衛
電視方面Discovery,Nation Geography都有唔少

但始終自己要有點科技知識,因為:
1.作者們都係人,多少有主觀成份,要靠自已分析才知錯對。
2.軍備點都係科技產品,有點科技知識才能了解內容,免得誤解。
3.可使自己有能力思考,得出媒體內容以外的結論或觀點。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]