• 瀏覽: 32,178
  • 回覆: 95
  • 追帖: 1
我想問大家的軍事知識從何而來?

我雖然有經常時看一本《全球防衛雜誌》,但是面對貓姐的高質素知識討論,根本插不入嘴,因層次太高!

我想提升我的基礎軍事知識水平,很想知道大家的軍事知識從何而來,以便改進及交流!!

投票項目 ( 多選 : 最多可選 8 項 ) 參與人數 193

1. 網頁及討論區
2. 軍事書籍
3. 軍事雜誌
4. 從軍時學習
5. 上過關於軍事課程
6. 從家人朋友口中學習,如:軍人世家
7. 新聞
8. 其他,請註明!
引用:
原帖由 edithcayenne 於 2007-6-10 09:21 PM 發表

馬鼎盛,只不過擅長於中國軍事,但對西方研究不足。
司馬成都可以睇下

師兄

馬鼎盛不會比我們高,有次在鳳凰衛視講有關裝甲和大炮(忘了節目名稱,日期),竟直接用大明王氏出版的"火砲大觀",此書在2005年由台灣的星光出版再版"二戰火砲大觀",不幸地小弟同時擁有這兩本書,其中講反坦克炮和裝甲,直接Copy用P.96&P.97(星光出版),好心佢自己重新劃過張圖,吾好咁肉酸。

軍事雜誌

漫畫 : 戰地啟示錄

我就係頭三樣啦主要黎講

網頁及討論區 + Wikipedia

看畢全5話《戦鬪妖精雪風》,突然拾回已失落的對機械設定的熱誠。
不消數月,我已成為了經常在HK Discuss「打𧄌」的動漫+軍事宅了。

1) 內地雜誌: 艦船知識 (已停買), 航空知識 (已停買), 兵器知識 (已停買), 兵器, 坦克裝甲車輛, 現代艦船, 閃電戰 (二戰德軍為主), 有時會買D一本過的單一主題的書籍
個人經驗--唔想比國內的雜誌的主觀內容影響,自己將裡面大量的形容詞過濾. 內地雜誌的印刷質量唔差,便宜﹗

2) 台灣雜誌: 軍事家/全球防衛雜誌 (以前期期買,不過由於覺得偏重台灣軍事同海軍,空軍為主,內容已經無咩新意,所以無買,有時會響圖書館借)

3) 另外就響香港圖書館借

4) 上網

5) 電影/電視

漢和︰無買,不過有人不時會Scan 上網。內容不敢苟同。例如都係同一個人寫,有時話中國的登陸攻擊力強大,但傳頭就出另一篇野話解放軍的兩棲登陸能力連新加坡都比唔上。最近內地網友用Photoshop整左幾張潛艇的相(都幾容易分辨到係假),佢就當正係真的,圖文並茂寫出來

引用:
原帖由 littleoneee 於 2008-4-26 08:10 AM 發表
1) 內地雜誌: 艦船知識 (已停買), 航空知識 (已停買), 兵器知識 (已停買), 兵器, 坦克裝甲車輛, 現代艦船, 閃電戰 (二戰德軍為主), 有時會買D一本過的單一主題的書籍
個人經驗--唔想比國內的雜誌的主觀內容影響, ...
推薦兩本
《航空檔案》

我也經常看全球防衛雜誌

航空檔案最好睇又平

我睇開漢和防務評論 有時又會上網睇

引用:
原帖由 KH-SU30 於 2008-6-3 09:25 PM 發表
我睇開漢和防務評論 有時又會上網睇
唔好意思你揀左最廢果本

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]