• 瀏覽: 32,181
  • 回覆: 95
  • 追帖: 1
我想問大家的軍事知識從何而來?

我雖然有經常時看一本《全球防衛雜誌》,但是面對貓姐的高質素知識討論,根本插不入嘴,因層次太高!

我想提升我的基礎軍事知識水平,很想知道大家的軍事知識從何而來,以便改進及交流!!

投票項目 ( 多選 : 最多可選 8 項 ) 參與人數 193

1. 網頁及討論區
2. 軍事書籍
3. 軍事雜誌
4. 從軍時學習
5. 上過關於軍事課程
6. 從家人朋友口中學習,如:軍人世家
7. 新聞
8. 其他,請註明!
網頁及討論區

[現代軍事]既學術性越來越強,常講一些概念性,eg.4CISR,佢既對象是解     放軍.普通軍迷不合適(專業除外)
〔軍事家〕反共意識強烈,感覺不中肯.
〔漢和〕 質素相當高,但只集中中國,東亞,俄羅斯,國際化不足.且     好似想盡力揭露中國國防袐密,有一期刊列中國空軍多個機場     既衛星圖(東南沿海),個人有些反感.
〔國外坦克〕專講陸軍裝備,且印刷精美,本人至愛

引用:
原帖由 Kingthief 於 2007-2-20 08:15 PM 發表

《全球防衛雜誌》就是軍事家,是台灣出版,但是相當客觀,尤其對台灣國防批評得十分徹底,我覺得尚算中立!
唔記得左上年有期係講漢光,個作者寫D野搞到我想笑出黎...

引用:
原帖由 jackethous 於 2007-2-21 06:54 PM 發表

《全球防衛雜誌》你都唔知係咩,搞錯
我拎番本野出黎,睇到上面果幾隻細字...如果同我講diic或者軍事家我先明,不過果幾隻細字真係唔多點留意...

引用:
原帖由 Deutschland 於 2007-3-11 16:06 發表
既學術性越來越強,常講一些概念性,eg.4CISR,佢既對象是解     放軍.普通軍迷不合適(專業除外)
〔漢和〕 質素相當高,但只集中中國,東亞,俄羅斯,國際化不足 ...
[現代軍事]自從被大陸收購後,概念性已經過強,而概念性強唔代表學術性強,過份概念性只會變得空範,一點也不專業。

我主要都係睇書睇番黎, 自form one開始, 其實無論係大陸定台灣出版的軍事雜誌都有佢地的局限...因為政治立場的關係, 我個人覺得, 台灣d作者/投稿人行文之間, 所流露的危機意識比較強, 可能台灣係長年處於與中國大陸的軍事對峙之下, 好似前幾年台灣搞"精實案", 很多文章的批評見解都好獨到.

大陸的軍事雜誌都偶有佳作, 小弟近期就追緊現代艦船連載的甲午戰爭史... 作者陳悅先生用左好多史實推翻左好多對北洋海軍的徧見, 對戰史的分析亦好深入, 當然我地睇簡體字雜誌係要適應下某d官樣文章... 始終大陸一談到呢某d軍事的敏感話題都係要政治正確... 肯細心發掘下, 有好多文章都係有水準的, 包括翻譯自國外刊物的文章.

大陸出版的 "兵器" 同國際展望-尖端科技報道都唔錯.

引用:
原帖由 Deutschland 於 2007-3-11 04:06 PM 發表
既學術性越來越強,常講一些概念性,eg.4CISR,佢既對象是解     放軍.普通軍迷不合適(專業除外)
〔漢和〕 質素相當高,但只集中中國,東亞,俄羅斯,國際化不足 ...
多謝Deutschland的意見!

引用:
原帖由 ycau0723 於 2007-3-12 02:35 AM 發表
我主要都係睇書睇番黎, 自form one開始, 其實無論係大陸定台灣出版的軍事雜誌都有佢地的局限...因為政治立場的關係, 我個人覺得, 台灣d作者/投稿人行文之間, 所流露的危機意識比較強, 可能台灣係長年處於與中國大陸的軍事對峙之下, 好似前幾年台灣搞"精實案", 很多文章的批評見解都好獨到.

大陸的軍事雜誌都偶有佳作, 小弟近期就追緊現代艦船連載的甲午戰爭史... 作者陳悅先生用左好多史實推翻左好多對北洋海軍的徧見, 對戰史的分析亦好深入, 當然我地睇簡體字雜誌係要適應下某d官樣文章... 始終大陸一談到呢某d軍事的敏感話題都係要政治正確... 肯細心發掘下, 有好多文章都係有水準的, 包括翻譯自國外刊物的文章.

.
ycau0723分析得好!

我也感受到台灣作者的軍事緊張感,好似就黎打仗的氣氛!

尤其軍購案特別緊張!

引用:
原帖由 c443122 於 2007-2-20 07:31 PM 發表

《全球防衛雜誌》?同軍事家有冇關係架?我睇開軍事家同漢和防務評論。個人覺得軍事家好重台灣味,投稿既人經常「過份」眨低中共既軍事實力。
我不認為投稿既人經常眨低中共既軍事實力

如果唔「眨低」就會有人話散佈中國威脅論

引用:
原帖由 Deutschland 於 2007-3-11 04:06 PM 發表
[現代軍事]既學術性越來越強,常講一些概念性,eg.4CISR,佢既對象是解     放軍.普通軍迷不合適(專業除外)
〔漢和〕 質素相當高,但只集中中國,東亞,俄羅斯,國際化不足.且     好似想盡力揭露中國國防袐密,有一期刊列中國空軍多個機場     既衛星圖(東南沿海),個人有些反感.
〔國外坦克〕專講陸軍裝備,且印刷精美,本人至愛
現代軍事  只是一個"新聞報導員",而且  現代軍事  是歧視香港人,香港要20港幣,中國人民幣5元
軍事家  與中國雜誌比較是最中肯和專業,

軍事書籍: 鈕先鍾的外國戰略書譯本(麥田出版的書),osprey 的戰史書籍

其他,請註明: 要真正了解軍事,一定要去了解「歷史」,了解為甚麼一些看似無關軍事的變化會深刻地影響歷史,影響軍事。(如帝國主義之所以興起:不單是工業革命提供物質上的力量,法國大革命也推廣了民族主義,加強了帝國主義的精神力量。後來生物學上的「進化論」竟然也推及至國家層面,「適者生存」論成為殖民帝國主義的催化劑。)

還有,有時也要用一點想像力和比對分析資料。

引用:
原帖由 a312433 於 2007-3-12 14:29 發表

現代軍事  只是一個"新聞報導員",而且  現代軍事  是歧視香港人,香港要20港幣,中國人民幣5元
軍事家  與中國雜誌比較是最中肯和專業,
那就不是歧視,而是看有起香港人才開個高價。

我冇睇現代軍事久了,現在的現代軍事怎樣我不知,但初被大陸買起後的那段時間就連"新聞報導員"也不如!內容太空範:
只會講那方面要改進,但永不告請你怎樣改進。
當新武器登場就只會講那方面改進了,但永不告請你改進了多少。

引用:
原帖由 a312433 於 2007-3-12 14:20 發表

我不認為投稿既人經常眨低中共既軍事實力

如果唔「眨低」就會有人話散佈中國威脅論
「軍事家」的確重台灣味,每期都有不少篇複講台灣的軍事活動及新聞,但對於大陸的軍事力量並無眨低,有很多觀點都是根據技術上的數據作出,相當專業、持平。
要知道最了解你的就是你的敵人!

我也想中國的軍隊強大,但不會只聽喜歡聽的消息。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]