• 瀏覽: 23,952
  • 回覆: 257
  • 追帖: 1
+11
炎炎盛夏,內地網約車卻進入寒冬!廣州市交通局近日發布月報,指當地網約車數量近月來不斷上漲,司機日均營收卻降至約311元(人民幣,下同)的新低,即使整月無休收入依舊難過萬。蘇州等多個城市此前已經發布風險預警,稱當地網約車運力已趨飽和。有網約車司機為了省錢,烈日之下不開冷氣(空調),引起乘客不滿;司機們則坦言,開冷氣每天油費至少增加20元,「真開不起」。

所以大熱天時北上難免捱熱。

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/2009967/即時-中國-廣州網約車日收僅311元-月薪不過萬司機拒開冷氣慳油費自救

所以我唔明早幾年
點解香討班人
周圍講大陸好有錢
完全係認知錯誤

引用:
原帖由 唔準笑拜登 於 2024-7-10 10:06 發表

所以我唔明早幾年
點解香討班人
周圍講大陸好有錢
完全係認知錯誤
事實上,大陸下層老百姓仍然很窮,有部份人連香港也未去過。我還記得剛今年三月,我和太太在珠海搭的士,與那位司機聊天。那位司機說,他連香港也未去過,說自己消費不起,也未離開過大陸。

生活艱難

引用:
原帖由 獅子男 於 2024-7-10 10:46 發表

事實上,大陸下層老百姓仍然很窮,有部份人連香港也未去過。我還記得剛今年三月,我和太太在珠海搭的士,與那位司機聊天。那位司機說,他連香港也未去過,說自己消費不起,也未離開過大陸。
好多人已經有自己物業, 物價又低, 搵到幾千已經衣食無優....

引用:
原帖由 唔準笑拜登 於 2024-7-10 10:06 發表

所以我唔明早幾年
點解香討班人
周圍講大陸好有錢
完全係認知錯誤
人地歐洲日本, 專門用埋中文吸引中國遊客, 咁你話有無錢... 
本身每個國家都有人有錢有人窮, 你睇一兩個無錢就覺得係所有人都無錢, 咪認知錯誤...

引用:

所以我唔明早幾年
點解香討班人
周圍講大陸好有錢
完全係認知錯誤
妖!又話大陸人人工唔過千依家成萬咪好有錢囉究竟大陸人工幾多呀

淨係廣洲係咁咋咩?

引用:

所以我唔明早幾年
點解香討班人
周圍講大陸好有錢
完全係認知錯誤
好似係內地人不停炫富話比全世界知佢地幾有錢喎。

有客,就要開冷氣啦。

冷氣油費廿蚊一日咁平咩?
平我屋企開既電費。

揀有冷氣果啲

好簡單啫, 沒有空調不搭

引用:

所以我唔明早幾年
點解香討班人
周圍講大陸好有錢
完全係認知錯誤
D錢只係去左幾個%人個到
14億3幾個%即係幾千萬人
要經濟起Q一定係咁先部分人先富貴
要d時間
而家好多人都係窮
就算深圳其實你打份工都係幾千人仔

唔開冷氣就唔好去囉
大熱天時架車會好似蒸籠咁