• 瀏覽: 33,372
  • 回覆: 280
  • 追帖: 3
+10
政府爆出公務員集體貪污受賄醜聞,本報獲得獨家消息,指大批機電工程署人員捲入一宗收受非法回佣案,涉多間公立醫院消毒醫療器具

應該檢視捉鼠果班有無相同情況

新聞來源連結:

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0710_00822_001.html

唔好學羅黎賤種甘用黑名單啦,口講言論自由,卻限制他人發表意見.
以前呢D報導就靠蘋果,依家就只好靠東方

靠大公文匯?死得啦!只係識得幫政府面上貼金!

引用:
原帖由 Morningsky 於 2024-7-10 06:44 發表

唉, 無言...

引用:
原帖由 Morningsky 於 2024-7-10 06:44 發表

廉政公署證實暫有8人被捕,10多人受查。 
做嘢係 ICAC,關係乜嘢媒體乜嘢事呀????

香港好多垃圾公務員

冇回佣/利是收, 會打擊公務員士氣架 

高糧養廉......英國佬cap水好多橋 

引用:
原帖由 睇天做人 於 2024-7-10 06:34 發表

政府爆出公務員集體貪污受賄醜聞,本報獲得獨家消息,指大批機電工程署人員捲入一宗收受非法回佣案,涉多間公立醫院消毒醫療器具

應該檢視捉鼠果班有無相同情況

新聞來源連結:

...
機電署黃到9一樣

退休就移民外國既垃圾

買樓都可以收回俑啦,東方唔可信

機電署涉及好多電器,包括汽車,電訊

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2024-7-10 07:15 發表

冇回佣/利是收, 會打擊公務員士氣架 

高糧養廉......英國佬cap水好多橋 
機電署運輸署環保署果班垃圾黃9

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2024-7-10 07:06 發表

香港好多垃圾公務員
樹大有枯枝,族大有黑衣

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2024-7-10 07:06 發表

香港好多垃圾公務員
不是惡意,純粹有感而發。
不嬲講左今時今日既公務員除左效率低,缺乏透明度,有無做野你市民知,實在唔太值加3%人工,浪費哂納稅人既錢,今次仲貪埋污,辜負哂香港市民既期望。加超身為公務員榜首袋最高人工個個卻唔理政治腐敗,只攪政治和擦鞋附和保住自己份工,放下身後6,無所不用其極。
不能就此算了。
由於要多個政府有關部門審批,所謂公務員要跟規舉,做野有多種要求和規定要符合,但宜家所謂行政主導淪為一黨專政,缺乏透明度以至貪污成風。
今次呢場大龍鳳充份暴露了唔同政府部門做又36、唔做又36既為所欲為同腐敗問題。
,在領導、處事、
態度、政策推行、資源運用、
與市民溝通等各方面均存在極嚴重的缺失,

引起市民極大的反感,亦損害了特區政府的形像;

故此強烈建議政府要對該局進行全面的照肺,

特別在領導、人事、財務、利益關係方面,
作出應有的調查、問責及整頓。
作為統籌以及上級部門,政務司亦責無旁貸,
同樣須要作出檢視整改。

行政主導的體制很容易滋生弄權、貪腐、怠惰等流弊,

必須要將監管及問責落在實處,否則禍害極為深遠,
別心存僥倖!