• 瀏覽: 43,816
  • 回覆: 297
  • 追帖: 2
+5
美國加州奧克蘭罪案頻生,近日一間「76加油站」的雜貨店遭近百人洗劫,時間甚至長達40分鐘之久。店主報案卻遭警方冷淡回應,結果劫匪全身而退,損失至少2.5萬美元(約20萬港元),加州警察甚至在案發9小時之後才抵達現場。

差佬都知零元購, 咁多人搶嘢, 總損失除返人數, 每人都唔夠950, 
 咁早過到黎都做唔到乜啦,(2.5萬/100人=250蚊一個人, 遠低過950門檻 )
民主警人都好無奈

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/2009912/即時-國際-近百人洗劫便利店-40分鐘清空貨架-離譜警遲到9小時

係美國做賊去搶好過做正行店鋪, 相信在美國, 那些店鋪會好快被滅絶, 

開咩嘢店啫, 開黎都 變善堂俾人打刦的, 留返D錢去大陸發展好過啦

美國享受「零元購」福利😂

引用:
原帖由 cwilson1 於 2024-7-9 23:04 發表

近百人洗劫便利店「40分鐘清空貨架」 離譜警遲到9小時
....
差佬都知零元購, 咁多人搶嘢, 總損失除返人數, 每人都唔夠950,
咁早過到黎都做唔到乜啦,(2.5萬/100人=250蚊一個人, 遠低過950門檻 )
民主警人都好無奈
是否 只搶 一次? 天天 搶 US$950 點計? 累計 就 不只 US$950!!
不如 質疑 警察 怕 被圍 和 槍擊? 還是 又是 玩 CCTV 捉人??
一次 US$950 都 幾誇張.... 美國 最低工資(有無?) 是 幾錢一小時?

2023年因零元購而做成損失超過1000億,今次只有2.5萬。警方話太少唔放在眼內。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 tc7560 於 2024-7-9 23:31 發表

2023年因零元購而做成損失超過1000億,今次只有2.5萬。警方話太少唔放在眼內。
會 重犯.... 累計 就 不是 可接受範圍!?

引用:
原帖由 tc7560 於 2024-7-9 23:31 發表

外國真係咁的, 
好似佢地的救傷車, call佢過黎, 俾佢發現你唔係就快死, 唔係唔可以自己call 的去醫院的, 那些救護人員會屌9call 車者話佢浪費佢地時間, 然後就撇, 

所以, 好大機會今次呢單, 成百人去搶, 先搶得嗰2.5萬, 被差佬攝佢case 係快路底都有可能 

外國行自由民主.架麻, 正確黎講咪要你自生自滅囉

其實零元購事件不論聯邦政府或州政府的背後想傳達什麼訊息呢?誰不願意增加地方部門的撥款去增加人手處理社會問題?於是索性擺爛吧,估計聯邦政府也是這樣的嗎?想想美軍的開支,為何願意花百千億去援助烏克蘭?他們拿回什麼?表面上大義凜然,實際上收割了什麼呢?佢哋會咁好死?國內問題不理偏要在國際上搞風搞雨?希望世上聰明人多一點去趨吉避凶吧。

美麗的風景線

Great 

成百人洗劫便利店,老尾真係民不聊生!

而家美國已經形成集團式操作,每人零元購之後,走出門口馬上將貨品交給犯罪集團,跟住又去繼續第二場零元購

用詞要正確
不是洗劫

係美國新消費方式
零元購

好自由呀

鍵盤翻頁
左右