• 瀏覽: 7,796
  • 回覆: 67
  • 追帖: 2
+2
支付寶今日推出「支付寶碰一下」服務,用戶將毋須展示付款碼,並透過解鎖手機碰一下商家的收款設備,快速完成支付。 據了解,「碰一下」與現時採用的「掃一下」均屬於條碼支付。區別在於「掃一下」使用手機上的顯示屏及攝像頭,至於「碰一下」使用手機上的近場通信(NFC)技術,在使用上述傳感器完成交互後,支付在網絡端完成,兩者具有同等的安全性。(js/a)~ 阿思達克財經新聞 網址: www.aastocks.com

支付寶都採用類似八達通那樣,嘟一下付款

新聞來源連結:

https://hk.finance.yahoo.com/new ... 示付款碼-074020778.html

依家基本上所有手機都可安裝八達通,不用解鎖手機都可以付款。

內地的公交咭,都可以加入手機,即等於香港的八達通那樣使用

平價手機無NFC

引用:
原帖由 ltk0116 於 2024-7-9 09:25 發表

依家基本上所有手機都可安裝八達通,不用解鎖手機都可以付款。
我裝咗八達通app落手機,請問如何可嘟app內的八達通卡乘搭地鐵或巴士,我不是用iPhone或三星手機,真心請教

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2024-7-9 10:49 發表

我裝咗八達通app落手機,請問如何可嘟app內的八達通卡乘搭地鐵或巴士,我不是用iPhone或三星手機,真心請教
你要在google錢包開通Android版八達通。

wechat有無?

引用:
原帖由 ltk0116 於 2024-7-9 10:57 發表

你要在google錢包開通Android版八達通。
多謝指點,但我都係搞唔到,無計

跌左手機咪好大鑊

踎低執返佢囉甴

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2024-7-9 11:24 發表

多謝指點,但我都係搞唔到,無計
因為Android版八達通是試用階段,要去八達通公司網站登記先,才可開通八達通。

引用:
原帖由 另一個天堂 於 2024-7-9 12:54 發表

跌左手機咪好大鑊

踎低執返佢囉甴
同跌八達通咭一樣

引用:
原帖由 ltk0116 於 2024-7-9 13:10 發表

因為Android版八達通是試用階段,要去八達通公司網站登記先,才可開通八達通。
哦!原來仲有其他手續要辦,我有空會試試,謝謝你

依家手機不離手,所以手機一定要設密碼鎖!

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2024-7-9 13:12 發表

哦!原來仲有其他手續要辦,我有空會試試,謝謝你
首先要開個八達通App, 開一個八達通錢包,再去網站登記,等收到確認email便可

都要商戶有適合嘅硬件先至用得嘅

鍵盤翻頁
左右