• 瀏覽: 21,544
  • 回覆: 354
  • 追帖: 2
+26
香港人愛好前往日本旅遊,但近來旅遊亂象頻生,影響日本當地人生活。另外,日媒整理了13個遊日前應了解的禮儀及NG行為,希望遊客遵守規則。

咩嘢港人愛去丫, 
去日本的最多係慳洗錢的美國, 南韓及台省
中國, 香港及泰國去的比起2019年係負增長.

日本咁多規矩,又嫌呢樣嗰樣,  不如鎖國把啦

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/2009614/即時-國際-遊日注意-一文睇清13個守禮行為-日人嬲爆遊客邊行街邊食

上面著和服那班九成都係香港人, 係咪專登拍出來架??扮好多香港人去呀??
我去淺草唔係咁喎

附件

淺草.jpg(104.12 KB)

香港都應該要對內宣傳
係香港係唔可以踎,周街屙屎屙尿同吐痰
亦都唔可以周街吃飯 影響市容
香港唔係農村 不符合香港文化 香港人會嬲爆

日本超過一半女性隨時擘大個西任睇,呢個國家同我講守禮?

點解唔禁止遊客呀????

引用:
原帖由 唔準笑拜登 於 2024-7-9 08:01 發表

香港都應該要對內宣傳
踎,有乜問題????  
街屙屎屙尿同吐痰,係香港係犯法㗎喎。

引用:
原帖由 shumsc 於 2024-7-9 08:05 發表

一半,太保守啦。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 shumsc 於 2024-7-9 08:05 發表

咪係,日本av片仲宣傳向佢哋落迷藥,係公車度攪日本妹,破壞日本家庭。。。。
而家叫人守佢哋呢禮??

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2024-7-9 08:07 發表

踎,有乜問題????  
街屙屎屙尿同吐痰,係香港係犯法㗎喎。
傳統既真香港人
踎係會被父母罵
絕大部分既真香港人已經無咗踎呢個功能
只係識坐

附件

1000052677.jpg(50.27 KB)

1000052678.jpg(44.03 KB)

1000052676.jpg(198.97 KB)

引用:
原帖由 唔準笑拜登 於 2024-7-9 08:01 發表

香港都應該要對內宣傳
你說了算! 

引用:
原帖由 cwilson1 於 2024-7-9 08:07 發表

香港更應宣傳,唔准曱甴欺凌,欺騙,抹黑國內旅客!
係香港唔守香港既禮儀同行為
香港人真係會嬲爆 

引用:
原帖由 唔準笑拜登 於 2024-7-9 08:25 發表

係香港唔守香港既禮儀同行為
香港人真係會嬲爆 
嘩!班外國佬真係週街疴尿喎

去日本排名一定2的美國人,唔怪得日本政府要咁宣傳啦

附件

images-5.jpeg(7.82 KB)

下載檔案-4.jpeg(8.77 KB)

images-4.jpeg(17.76 KB)

下載檔案-3.jpeg(12.24 KB)

下載檔案-2.jpeg(11.4 KB)

下載檔案-1.jpeg(16.8 KB)

其實個人山認為邊行邊食問題唔係咗大

引用:
原帖由 cwilson1 於 2024-7-9 07:52 發表

香港人愛好前往日本旅遊,但近來旅遊亂象頻生,影響日本當地人生活。另外,日媒整理了13個遊日前應了解的禮儀及NG行為,希望遊客遵守規則。

咩嘢港人愛去丫, 
去日本的最多係慳洗錢的美 ...
10項規則分別是:
搭公共交通工具時(長途列車除外
1.不要講電話。因為講電話時,音量會不自覺提高,大聲講話會影響周圍乘客。
2.不要吃東西。就算你覺得自己的食物很香,周圍的乘客未必同意。
3.坐下時避免伸展肢體,雙腿應併攏,不要碰到旁人。將包包放置在腿上,放在地板上會占用已經很擁擠的車廂空間。
4.說話時請輕聲細語。
5.用餐禮儀不用給小費。
6.用完餐後請稍微清理桌面。在長野從事導遊的卡內爾(Peter Carnell)表示,離開餐廳時,盡量讓餐桌維持整潔,以方便餐廳工作人員清理。
正確使用筷子,不要用筷子傳遞食物。也不要將筷子直立插在碗裡,這些舉動會讓日本人聯想到葬禮。
7.在日本旅遊須注意個人禮儀。(美聯社)
神社及寺廟的禮儀
8.留意允許步行的區域,通常會有路標,如果您不確定,就不要隨意行走。
9.穿着得體的服裝,以表示尊敬。報道指,如果在神社穿著露出肩膀的服裝,可能會惹人側目。
神社是莊嚴之地,請保持安靜。
其他基本禮儀
10.不要亂丟垃圾。報道指出,東京街頭的垃圾桶有限,許多日本民眾會把垃圾帶回家丟棄。觀光客若找不到垃圾桶,請像當地人一樣打包帶走。
如果不確定能否拍照,請不要拍照。例如某些當地人可能很可愛,但他們可能不想被拍攝。另外,請注意宗教聖地的相關規定,展現同理心。
請尊重大自然。櫻花祭期間,常有觀光客破壞櫻花及樹枝的事件,這是相當失禮的行為。

鍵盤翻頁
左右