• 瀏覽: 5,276
  • 回覆: 42
【明報專訊】女警涉於去年7月在屯門一間超級市場偷餅乾、通心粉、盒裝豆腐等共10件貨品,價值合共約166元。她否認一項盜竊罪,案件昨在屯門裁判法院開審,裁判官黃國輝裁定表證成立。被告自辯稱自己患嚴重抑鬱症,案發時段沒有服藥,因此忘記自己身上有貨物未付錢而離開超市。曾為被告診治的精神科醫生稱,沒有服藥主要會引致專注力問題,從而影響記憶力,患者一般會忘記「一個動作」,但並非會忘記近10分鐘內所有發生過的事。

官指不排除忘記食藥乏專注力沒付款 

新聞來源
https://hk.news.yahoo.com/女警涉超市偷 ... 力沒付款-033908304.html

不排除忘記食藥. 會否成為2024 香港金句之一?

引用:
青山醫院精神科專科醫生鄒敏茵曾替被告診治,以專家證人身分作供。鄒稱,被告最主要的病徵為幻聽,若沒有服藥,則可能重現幻覺及影響專注力,或會忘記「帶鎖匙」等日常瑣事。鄒指「買咗嘢唔記得畀錢」的情況較少,但不能排除
既然專家都咁講,唯有信專家  

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2024-6-11 15:51 發表

既然專家都咁講,唯有信專家  
好橋

以後偷野冇有怕

記得空肚食早餐、但忘記食藥

引用:
原帖由 hw1chan 於 2024-6-11 15:58 發表

以後偷野冇有怕
哎....

患者一般會忘記「一個動作」

就係比錢??

引用:
原帖由 launch_date 於 2024-6-11 16:00 發表

就係比錢??
忘付款症

引用:
原帖由 launch_date 於 2024-6-11 16:00 發表

就係比錢??
先唔講精神病患偷野係咪犯罪,精神病人一般都會比藥物影響睡眠,除非病情好輕。如果嚴重到買野唔記得比錢,咁佢既工作能力應唔應付到日常經常輪班,捱更抵夜工作?

有白卡就真無敵

咁嚴重, 要唔要停薪休息

女警涉偷,一句忘記食葯,咁都得

唔記得帶腦? 咁點樣去忠誠勇毅呀

警察做嘢唔使你哋教

主題標籤 #裁判法院
鍵盤翻頁
左右