• 瀏覽: 10,236
  • 回覆: 136
  • 追帖: 1
+4
接連有終審法院海外非常任法官宣布辭任或不續任,引起外界關注香港法治情況。行政會議成員湯家驊今日在《南華早報》撰文,指海外法官在香港參與審理案件,是為了「觀感」多於實質作用。他指香港終院地位受國際尊重,質疑香港是否需要繼續延續海外法官的傳統。

時勢格局變左同初初引入外藉法官㗎理念已變左
贊成取消外藉法官

新聞來源連結:

https://hk.news.yahoo.com/湯家驊稱英國 ... ahoo-035306396.html

強烈建議引入外省女髮官

晨早要換走外籍法官啦 阻住下面法官升職 香港出錢請班外籍法官 唱衰自己 相當笨柒 

引用:
原帖由 cherry8788 於 2024-6-11 14:09 發表

強烈建議引入外省女髮官
你話果D吾係髮官

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2024-6-11 14:14 發表

晨早要換走外籍法官啦 阻住下面法官升職 香港出錢請班外籍法官 唱衰自己 相當笨柒 
而家所謂外藉法官都受佢國家操控

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2024-6-11 14:14 發表

回歸時就應該終審由最高人民法院審判,港英年代終審去樞密院審理同一道理

笑佢冇用到被印度佬媾佔咗,包佢哋反抬打人 為什麼唔識講佢哋最痛之處

法官不中立就應要離職

其實呢班非常任法官審過乜嘢案? 都冇聽過報導

引用:
原帖由 C皇 於 2024-6-11 14:04 發表

接連有終審法院海外非常任法官宣布辭任或不續任,引起外界關注香港法治情況。行政會議成員湯家驊今日在《南華早報》撰文,指海外法官在香港參與審理案件,是為了「觀感」多於實質作用。他指香港終院地位受國際尊重,質疑香港是否需要繼續延續海外法官的傳統。

法官喎!
出緊糧就日日審無問題。
一劈炮就有問題。
英國法官原來咁嘅

11哥

引用:
原帖由 dtw 於 2024-6-11 15:50 發表

法官喎!
出緊糧就日日審無問題。
一劈炮就有問題。
英國法官原來咁嘅
收到柯打要做野

騎場騎得幾快,呢個湯家驊之前都無咁藍,從佢近排回覆既口吻愈來愈官腔,已知此人已非清泉估唔到。

當今不畏強權既,咁講真話,唯一清泉既只有謝偉俊先生

引用:
原帖由 C皇 於 2024-6-11 14:16 發表

而家所謂外藉法官都受佢國家操控
根本香港既司法獨立,自由公正已名存實亡,以後中國唔會有西方民主思想,改革家精神。

只有中國既舉手機器和章皮圖章,
「同意的請舉手」

引用:
原帖由 和仔 於 2024-6-11 03:52 PM 發表

11哥
幻齒僕僕脆,斷正

鍵盤翻頁
左右