• 瀏覽: 11,411
  • 回覆: 91
  • 追帖: 4
+3
為與市民共同慶祝7.1,本港多間交通機構提供不同優惠,甚至免費乘搭日,讓市民同樂。其中電車由7.1起一連5天免費乘搭,港鐵則於7.1當日讓市民免費乘搭輕鐵和港鐵巴士。九巴則讓小童於7.1和7.2免費無限次乘搭九巴及龍運巴士路線。天星小輪和富裕小輪亦讓市民免費乘搭指定航線。 電車公司將舉行全港首個5天免費乘車日,活

回歸日有免費車搭,各位要留港參與慶回歸活動
港鐵
•免費乘搭輕鐵及港鐵巴士,MTR Mobile抽獎送出7.1萬份免費本地車程及26張全年免費車票
九巴
•小童於7月1日及2日可免費無限次乘搭九巴及龍運巴士路線
電車
•7月1日至5日免費乘搭電車
天星小輪
•免費乘搭「尖沙咀-灣仔」航線
富裕小輪
•免費乘搭「中環-紅磡」航線及水上的士「尖東-灣仔-中環-西九龍(循環線)」航線
•7月1日生日的乘客可免費乘搭「屯門-東涌-沙螺灣-大澳」及「北角-觀塘-啟德」航線

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/7-1多種交通工具市民免費搭-輕鐵任乘-電車-連5天-203132653.html

之前選舉日都可以任搭巴士地鐘,點解今次縮水咁多?

無免費搭地錢,九巴也無成人免費!可以說冇我岩搭既車,晒氣!

點解無免費北上車

引用:
原帖由 good103 於 2024-6-11 11:24 發表

無免費搭地錢,九巴也無成人免費!可以說冇我岩搭既車,晒氣!
已經盡超哥所能😩

而家假期嘅香港! 個個沖哂翻大陸消費! 政府諗吓點樣退稅留港消費好過啦

引用:
原帖由 wingsyip 於 2024-6-11 11:28 發表

點解無免費北上車
慶祝香港回歸就梗係要留港參與慶回歸活動

https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=31602089&extra=page=1&threadMode=neutral&tr_h=19408472116667c4cf742f38_28726060
精彩節目相信會陸續有來。

住九龍區嘅成人永遠無份!

小童於7月1日及2日可免費無限次乘搭九巴及龍運巴士路線

小童@_@

剩係交通工具免費? 康民署嘅設施呢? 今年冇免費嘞咩?

引用:
原帖由 飛劍龍 於 2024-6-11 11:33 發表

住九龍區嘅成人永遠無份!
可以搭船過海

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2024-6-11 11:34 發表

剩係交通工具免費? 康民署嘅設施呢? 今年冇免費嘞咩?
攪呢d小恩小惠有用咩。取之無用2,棄之可惜。
係就派1000蚊消費劵振奮下本港士氣!

引用:
原帖由 萬里獨行俠 於 2024-6-11 11:35 發表

可以搭船過海
未見官先打三十大板,搭車去碼頭唔駛$呀?

引用:
原帖由 莫呢拉 於 2024-6-11 11:31 發表

而家假期嘅香港! 個個沖哂翻大陸消費! 政府諗吓點樣退稅留港消費好過啦
退稅啲人咪一樣會將啲退款拎上去洗,要吸引市民留港消費就要本地服務業自強先至有用。

主題標籤 #港鐵
鍵盤翻頁
左右