• 瀏覽: 25,344
  • 回覆: 319
  • 分享: 3
+10
【獨媒報導】香港經濟復甦不似預期,前財政司司長曾俊華今日在社交媒體撰文,稱近日有一位卡塔爾皇室家族辦公室負責人問他,「點解唔索性宣佈『一國兩制』,喺香港永久實施,唔駛再有 2047年呢個期限呢?」曾指「邏輯上,我係認同呢個諗法」,認為香港繼續成為「中國獨一無二嘅國際金融中心」,香港經濟「仲係有得搞」,如果要避免成為「國際金融遺址」,就應說清楚法例的紅線,「令大家唔駛擔心,郁下犯呢個法或者嗰個法」。



香港經濟復甦不似預期,前財政司司長曾俊華今日在社交媒體撰文,稱近日有一位卡塔爾皇室家族辦公室負責人問他,「點解唔索性宣佈『一國兩制』,喺香港永久實施,唔駛再有 2047年呢個期限呢?」曾指「邏輯上,我係認同呢個諗法」,認為香港繼續成為「中國獨一無二嘅國際金融中心」,香港經濟「仲係有得搞」,如果要避免成為「國際金融遺址」,就應說清楚法例的紅線,「令大家唔駛擔心,郁下犯呢個法或者嗰個法」。
稱認同香港永久實施「一國兩制」
曾俊華今日在社交媒體Facebook撰文,指近日與一位卡塔爾皇室家族辦公室負責人會面,被問一些「有啲我都唔識答」的問題,例如「既然『一國兩制』,繼續實施資本主義對香港咁重要,點解唔索性宣佈『一國兩制』,喺香港永久實施,唔駛再有 2047 年呢個期限呢?」不過,曾俊華在文中未有提及如何回答該問題,僅稱「邏輯上,我係認同呢個諗法,希望國家可以從消弭外間對香港未來定位嘅疑慮,作策略上嘅考慮」。
至於該位負責人下文如何?曾俊華稱嘗試向他解釋香港的優勢,例如香港可以自由兌換貨幣、沒有資產增值稅及遺產稅,但就稱「香港嘅低稅率並唔係乜嘢誘因」,因為中東國家的利得稅同個人入息稅,「基本上都係零」,「無論點都好,希望今次會有下文喇」。


 

資料圖片


指香港經濟「仲有得搞」
曾俊華指,香港現時的經濟前景不明朗,「但係你話我太樂觀又好,唔認輸又好,我覺得香港仲係有得搞」。他稱,數天前與經濟學家、摩根士丹利亞洲區前主席羅奇(Stephen Roach)聚舊,他們不約而同認為香港生存之道,必須繼續成為一個不一樣的中國城市,「如果香港能夠繼續成為,中國獨一無二嘅國際金融中心,呢個唔單止對香港好,對國家都有好處」。


 

資料圖片

倡講清法例紅線保港金融地位 :令大家唔駛擔心郁下就犯法
不過,曾俊華指要令香港維持國際金融中心地位,「而唔係被人講中成為『遺址』」,「都係要重建大家對呢個地方嘅信心,例如講清楚法例嘅紅線,令大家唔駛擔心,郁下犯呢個法或者嗰個法」。他指,當國際社會恢復對香港的信心後,就應該對外加強宣傳,尤其商貿物流等香港的強項,然後爭取更多國際航線及國際船隻來港,「當呢啲香港經濟主要命脈恢復生氣,自自然然就會帶動整體經濟,否則只係做啲微調,小修小補,根本作用有限」。
他又指,香港恰恰身處在中美兩國角力場的正中位置,自然成為受壓的一方,唯有希望國家可以給予更多空間香港,與漩渦保持一定距離,為國家發揮更大嘅作用。

 
估唔到曾俊華系香港良心, 肯為香港人提出意見!

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/曾俊華認同永久實施「一國兩制」-釐清紅線能保香港金融地位:唔駛擔心郁下就犯法-061346681.html



狗會在我腳下,大細掌於手中
哪個再敢多說話,夷平狗會是誰
哪個可以稱霸,誰人戰績高過孤家
高高在上 諸君看吧 朕之戰績美好如畫
登山踏霧 指天笑罵 捨我誰堪誇
呢隻老尾走狗真無恥 ! 既然中國香港咁危險,點解牠仲唔躪返老尾 ?


黃皮白心香蕉人,比明反中更邪惡奸猾😡😡😡


我淨係記得佢搞果個乜流動小販車啫,就知佢眼界有幾高


[隱藏]
我反對  


有些漢奸走狗在回歸前已背書給外國政府
所以官運亨通
近年離任或犯官非後
為何不離開香港呢
就是應承外國政府無論香港如何也不能離開

永遠是外國的一條針



永久?係唔係如果以後出咗問題都唔準修改?


我從來唔會擔心觸碰紅線,因為我無想過要顛覆政權,呢件港英餘孽咁怕觸碰紅線,因為佢本身就係想踩界,當年飯民想推薯片做特首,薯片肯定是美國欽點的代理人


提示: 違規內容已被屏蔽
[隱藏]
鄧小平講過,50年不變


引用:
原帖由 tailo88 於 2024-6-11 09:17 發表

【獨媒報導】香港經濟復甦不似預期,前財政司司長曾俊華今日在社交媒體撰文,稱近日有一位卡塔爾皇室家族辦公室負責人問他,「點解唔索性宣佈『一國兩制』,喺香港永久實施,唔駛再有 2047年呢個期限呢?」曾指「邏輯上,我係認同呢個諗法」,認為香港繼續成為「中國獨一無二嘅國際金融中心」,香港經濟「仲係有得搞」,如果要避免成為「國際金融遺址」,就應說清楚法例的紅線,「令大家唔駛擔心,郁下犯呢個法或者嗰個法」。 ...
犯法果啲7頭真係唔知自己當初自己行為可能犯法?唔好L吹啦!你以為個個都係肥佬黎咩!!香港人禁識玩文字遊戲,法律寫得幾多阿?禁完榮光又出另外一版,香港所謂法律得啖笑啦!全部拉上去大陸審大陸判就最適合



只有漢奸先會覺得要永久實施一國兩制


老鄧講過50年不變
國安法、23條、新移民,香港已經因為政治而影響左經濟。
南韓、日本、深圳、上海、新加坡、經濟各方面已經超越左香港,係因為其他國家啲人太叻定我地香港官太蠢?



這件畜牲又走出來找認同,自己都唔係讀經濟,學人講經濟,:管財政。


當年利益輸送畀強積金管理,5000元入落強積金戶口,10年已經被積金管理公司吃哂啦。



[隱藏]
引用:
原帖由 longgun67 於 11/6/2024 10:37 發表

老鄧講過50年不變
國安法、23條、新移民,香港已經因為政治而影響左經濟。
南韓、日本、深圳、上海、新加坡、經濟各方面已經超越左香港,係因為其他國家啲人太叻定我地香港官太蠢?
除了深圳,你竟然用一個國家來跟一個城市比較,真係病入膏肓



主題標籤 #曾俊華
鍵盤翻頁
左右