• 瀏覽: 9,787
  • 回覆: 136
  • 追帖: 1
+3
已經辭去終審法院非常任法官的岑耀信勳爵(Jonathan Sumption),周一晚上(10 日)晚上在《金融時報》發表評論,指香港正慢慢步入成為極權社會,而且形容香港法治面臨嚴重危險,「47 人案」判決是香港司法部門 「日益萎靡不振的徵兆」。岑耀信的評論發表後約 4 小時,特區政府在周二(11 日)凌晨發表長達 4,200 字的聲明回應,指「極不同意」岑耀信發表的個人意見,強調特區法院在審理國家安全案件或任何性質的案件時,絕對沒有受到中央或特區政府的任何政治壓力,「香港法治亦無任何倒退」,不論任何人士無論出於甚麼理由或動機而提出相反結論,「都是完全錯誤和毫無根據,我們必須正義凜然地予以反駁。」

香港變成點樣, 唔系岑耀信講左算
更加唔系阿豬阿狗話乜就乜, 公道自在人心

大家點睇?

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/港府四千字回應岑耀信文章-稱毫無根據極不同意-李家超:香港法治固若金湯|yahoo-220300694.html

狗會在我腳下,大細掌於手中
哪個再敢多說話,夷平狗會是誰
哪個可以稱霸,誰人戰績高過孤家
高高在上 諸君看吧 朕之戰績美好如畫
登山踏霧 指天笑罵 捨我誰堪誇
一早都話外籍法官有問題 睇下星加坡 一早炒Q英國法官

一句講曬,唔好犯法

引用:
原帖由 tailo88 於 2024-6-11 08:56 發表

已經辭去終審法院非常任法官的岑耀信勳爵(Jonathan Sumption),周一晚上(10 日)晚上在《金融時報》發表評論,指香港正慢慢步入成為極權社會,而且形容香港法治面臨嚴重危險,「47 人案」判決是香港司法部門 「日益萎靡不振的徵兆」。岑耀信的評論發表後約 4 小時,特區政府在周二(11 日)凌晨發表長達 4,200 字的聲明回應,指「極不同意」岑耀信發表的個人意見,強調特區法院在審理國家 ...
咀炮至叻

西方國家所謂民主,自由,人權,公義都是假的... 

一句講哂,千祈唔好犯惡法

岑耀信無香港籍
衰d 講比起犯民班監犯
更無資格唱衰香港

白皮早Ld回你美英家鄉,冇L阻住哂!
食碗面反碗底,人格好有問題!🤭🤭🤭

引用:
原帖由 ching4096 於 2024-6-11 09:08 發表

一句講哂,千祈唔好犯惡法
黑暴有邊條唔話係惡法架 
最慘係黑暴極度喜歡生活係佢哋口中極權惡法嘅地方

國安處。請執法拘捕岑耀信,送交中央審判。

政府應馬上追這人,所有公職薪金,津貼,酬金。

理由:傾覆中國,禍害香港。

果條友都痴痴地,以往咪又係你地班法官高高在上,中意點判就點判......睇下鮑官個姪女次次犯完法都唔使坐監就知所謂法治根本都係由有錢人話事.....

睇下侵侵,就算被判入罪都可以照參選總統,如果佢選到又豁免刑責,呢d咁on9既野係美國先有....一條友無誠信仲可以出黎參選,然後交由政治上晒腦,淨係分兩派既白痴選民去決定,呢d制度先係最大問題......而且,既然總統要係人民選出黎,咁每一宗法庭案件都唔應該由法官判,應該公投決定先岩

不在其位不謀其政,返印度吔蕉啦卜街

同馬盜賊一Q樣 一離開又走去佢地宗主國唱衰香港

引用:
原帖由 tailo88 於 2024-6-11 08:56 發表

已經辭去終審法院非常任法官的岑耀信勳爵(Jonathan Sumption),周一晚上(10 日)晚上在《金融時報》發表評論,指香港正慢慢步入成為極權社會,而且形容香港法治面臨嚴重危險,「47 人案」判決是香港司法部門 「日益萎靡不振的徵兆」。岑耀信的評論發表後約 4 小時,特區政府在周二(11 日)凌晨發表長達 4,200 字的聲明回應,指「極不同意」岑耀信發表的個人意見,強調特區法院在審理國家 ...
''淫妖遜''又唔講吓陰蒂國國安法?

岑大老爺話 :
呢度唔係法庭
唔使講證據架 

鍵盤翻頁
左右