• 瀏覽: 16,523
  • 回覆: 97
  • 追帖: 1
+2

撰文:陶嘉心出版:2024-06-10 23:40更新:2024-06-11 01:19讚好17120032

兩名英籍的終審法院非常任法官岑耀信(Jonathan Sumption)及郝廉思(Lawrence Collins)早前辭任,其中岑耀信在金融時報 (Financial Times)撰文,指香港曾是一個充滿活力和政治多元化的社會,正慢慢變得極權,法治都受到嚴重損害

岑耀信在內文指,《國家安全法》和煽動顛覆國家政權等條文,嚴重限制法官的行動自由,又指香港有種壓抑氣氛,出現一種司法「愛國」的呼聲,而在日益陰暗的政治情緒下,很多法官已忘記他們作為人民自由捍衛者的傳統角

早前辭任的終審法院非常任法官岑耀信(Jonathan Sumption),在金融時報 (Financial Times)發布以「香港法治面臨嚴重危險(The rule of law in Hong Kong is in grave danger)」為題的文章。

文章首先提到5月30日47人案的判決,案中14名不認罪被告裁定罪成。岑耀信指判決意味否決預算案並非向行政長官施壓、促使他改變政策的允許手段。他續指,即使這決定在法律上站不住腳,也不一定意味法治已死。

不過,他認為這是香港司法部門日益萎靡不振的徵兆( The real problem is that the decision is symptomatic of a growing malaise in the Hong Kong judiciary.)。他又提到,香港的法官受美國制裁威脅,更要在中國創造的「不可能的政治環境((impossible political environment)」中繼續其工作。認為普通法足以應對2019年問題

岑耀信指出,第一個問題出於《國家安全法》和煽動叛亂相關的條文,嚴重限制法官的行動自由;其次,法官都知道如果中國不喜歡法院的判決,可透過人大釋法推翻判決,例如壹傳媒創辦人黎智英獲准聘用英國御用大律師Tim Owen抗辯的裁決,反映中國利用這項權力對付其對手。

岑耀信續指,2019年的情況令人震驚,但普通法足以應對,惟當局偏執,想以國家安全法鎮壓和平的政治異議,有媒體關閉、有媒體的編輯因煽動正受審、有團體解散、更有團體領袖被捕。認為香港不再是充滿活力和政治多元化社會。

他又提到,現時香港社會有一種壓抑氣氛,當某些案件有保釋或無罪釋放的決定後,會引來鼓譟,出現一種司法「愛國」的呼聲

岑耀信在文末指,香港曾是一個充滿活力和政治多元化的社會,正慢慢變得極權,法治都會受到嚴重損害。更甚的是,很多法官在日益陰暗的政治情緒下,已忘記他們作為人民自由捍衛者的傳統角色
===========================================================================================

如果唔係一個終審法院法官,係一個普通市民發表以上言論,唔知會唔會被指污衊香港司法制度,煽動市民憎恨特區政府,犯國安法 and /or 23條?

原文呢句都冇事?

"Second, every judge knows that under the Basic Law, if China does not like the courts' decisions it can have them reversed by an “interpretation” from the standing committee of the National People's Congress in Beijing."

係咪法官就唔使拉先!法律面前,人人平等喎!

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/1027575/終院非常任法官岑耀信辭任後撰文-香港法治面臨嚴重危險

剛剛睇完 Financial Times 原文,批評得非常直接,字字鏗鏘。比較之下,香港01記者已經算係將佢嘅聲明轉述得十分委婉,小心翼翼。

屌又反駁,幾時拉人呀

引用:
原帖由 hospitalhead1 於 2024-6-11 07:14 發表

屌又反駁,幾時拉人呀
仲要反駁到水蛇春咁長。

稍為讀過吓書,睇完雙方講法,自然識得判斷邊個有道理。唔係長就得。

引用:
原帖由 hfceddie 於 2024-6-11 06:59 發表

剛剛睇完 Financial Times 原文,批評得非常直接,字字鏗鏘。比較之下,香港01記者已經算係將佢嘅聲明轉述得十分委婉,小心翼翼。

01算係咁架啦。唔係惡意,有感而發。

當初話香港司法獨立,但只能容納一種聲音,,愈來愈多既掣律政司上訴,每次上訴都只會有一種結果,就係失敗而回。 
所以就接二連三連續,近排有3 個外籍律政司辭職。  

有感而發
如果尖銳的批評完全消失,溫和的批評將會變得刺耳。如果溫和的批評也不允許,沉默將被認為是居心叵測。如果沉默也不再被允許,讚揚不夠賣力將是一種罪行。如果只允許一種聲音存在,那麼,唯一存在的那個聲音就是謊言。』---
柏拉圖
👇👇👇👇
「讚揚不夠賣力」例子:

請容我講得咁直接,我係認同你既睇法囉。
唔係離題,運輸署查牌一事為例。

記者申請查詢無一單成功。已經表示左有無做野定真係查唔到根本無人知。全部捉政治事件點會理到民生大刀會搶劫事故。

我想表達既重點係,倪匡曾經講過: 
不必摧毀大城市建築物,不必殺害大城市既任何一個居民,甚至係表面上睇黎,呢個大城市同以前一樣,但只要令城市原來既優點消失,就可以令其毀滅 

藤條打傷人7年,車死人唔洗坐。呢d就係依家香港的法治。

國安好就可以了
有d野唔同左
我都唔可以再暢所欲言

引用:
原帖由 hfceddie 於 2024-6-11 06:41 發表

撰文:陶嘉心出版:2024-06-10 23:40更新:2024-06-11 01:19讚好17120032

兩名英籍的終審法院非常任法官岑耀信(Jonathan Sump ...
藤打坐七年...

引用:
原帖由 另具一格 於 2024-6-11 07:43 發表

藤條打傷人7年,車死人唔洗坐。呢d就係依家香港的法治。
幾時藤條打人7年

引用:
原帖由 hfceddie 於 2024-6-11 06:41 發表

兩名英籍的終審法院非常任法官岑耀信(Jonathan Sump ...
美帝獨裁,判決不合美帝,隨時會被制裁,甚至被意外或被自殺!

典型狗官,離開左香港喺自己國家,自然要按自己國家角度去批評,公義?法治?只係講得好聽,實際只係一個極普通既木偶,被控制發言。
難怪香港法治一向那麼偏頗,就係呢D內心不向香港人民既外勢力木偶存在,一離開香港就搞事,幾無恥,香港比左幾多薪資佢,呢種人係食住靠香港,反香港,口就話佢係為公義服務,實際香港政府出糧比佢,佢冇感恩,極無品,此等人應有報應。

咁有思想條理嘅法官都要諗下自己嘅群體、制度,有無出於任何偏頗、偏愛,促成今日為穩定大局出現嘅產物

普通法係可以,但執行嘅人呢?

髮棺收錢唱衰大陸和香港,冇乜壓力。
但係唔聽美帝話,又要制裁,又要被意外/被自殺,你當CxA係流㗎。

引用:

有腦香港人都知啦!人民嘅眼睛係雪亮的,極權政府點否認都係死撐。仲要講來講去都係果三督屁,冇說服力、冇新意。

全部講得啱,無得駁

主題標籤 #終審法院
鍵盤翻頁
左右