• 瀏覽: 6,330
  • 回覆: 36
  • 追帖: 1
+2

香港時間06月10日(一) 19:03

美歐關注中國對電動車等產業的補貼問題。(Getty Images圖片)

英媒周日(9日)報道,歐盟已啟動針對中國製造業補貼措施的調查,預計歐盟委員會將公布一系列應對措施,或包括調高進口中國電動車車稅等。有歐洲企業高層表示,隨着歐盟加強對中國產品的審查,歐洲買家正尋求減少對中國的依賴。

總部位於比利時的新興市場採購公司Dragon Sourcing行政總裁勞布(Richard Laub)指出,目前的大趨勢是企業減少依賴中國,雖然現在是美國帶頭脫鈎,但歐洲國家也加速尋找替代方案,可以看到歐盟正在跟上這趨勢。勞布估計中國佔歐洲大集團採購支出的80%至90%,歐洲客戶愈來愈擔心他們在中國的業務,尤其是非食品零售業的客戶。

另一邊廂,根據英國汽車製造商和貿易商協會最新數據,中國汽車品牌在英國市場5月銷量實現全面增長,美國汽車品牌銷量則出現下滑。由於美國與歐洲都將對中國電動車徵重稅,外界猜測可能是消費者趕在政府調高關稅前下單。

==================================================================================

睇個勢,歐美對中國電動車抽重稅只係時間問題。

中國電動車產能強大,做出嚟啲車賣俾邊個好?

我始終覺得 Hybrid 好過全電動,架車行唔到電時可以行電油。電動車冇電拋錨,除咗拖車外,欲救無從。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20240610/bkn-20240610190300479-0610_00992_001.html

引用:
原帖由 hfceddie 於 2024-6-10 20:42 發表

美歐關注中國對電動車等產業的補貼問題。(Getty Images圖片)

英媒周日(9日)報道,歐盟已啟動針對中國製造業補貼措施 ...
開拓第三世界囉!

例如巴西、南非……

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2024-6-10 20:45 發表

開拓第三世界囉!

例如巴西、南非……
俄羅斯 非洲 瓦努阿圖 巴基斯坦 
一帶一露國家 幫到手

等歐美無平野買 佢地仲唔死?

藍色物體不嬲都係話無中國產品
歐美實驚 而家歐美自加關稅
自殺 正啦

歐盟話就話加關稅,其實都係口號多,除咗平嘢可舒緩通賬外,國內車企亦擔心中國以牙還牙俾壓力政府。但把口一定好硬去滿足老尾,尤其法德意只係做表面功夫,佢哋會覺得電車沒足夠充電配套本土車企在歐州仍有競爭力,反而極擔心失去中國市場

俾其他發展中國家更多機會在與我國互惠合作下迎頭趕上。

引用:
原帖由 hfceddie 於 2024-6-10 20:42 發表

英媒周日(9日)報道,歐盟已啟動針對中國製造業補貼措施 ...
唔依賴中國,歐美會變成第三世界

引用:
原帖由 鬼屋加加速神童 於 2024-6-10 22:13 發表

唔依賴中國,歐美會變成第三世界
咁最多都係由已發展國家變成發展中國家,即係同中國一様水平唧。🤣🤣🤣

引用:
原帖由 alan2566 於 2024-6-10 21:56 發表

歐盟話就話加關稅,其實都係口號多,除咗平嘢可舒緩通賬外,國內車企亦擔心中國以牙還牙俾壓力政府。但把口一定好硬去滿足老尾,尤其法德意只係做表面功夫,佢哋會覺得電車沒足夠充電配套本土車企在歐州仍有競爭力,反而極擔心失去中國市場
咁如果歐美係玩真呢?

引用:
原帖由 hfceddie 於 2024-6-10 22:15 發表

咁最多都係由已發展國家變成發展中國家,即係同中國一様水平唧。🤣🤣🤣
班毛毛都傻既
大陸用既生產機器都係要係歐美度買
歐美會擔心生產唔到出黎咩

人地關門自己發達國家玩 其實完全無問題

引用:

做好自己先啦

引用:
原帖由 唔準笑拜登 於 2024-6-10 23:48 發表

班毛毛都傻既
大陸用既生產機器都係要係歐美度買
歐美會擔心生產唔到出黎咩

人地關門自己發達國家玩 其實完全無問題
係,不過國家就如一艘戰艦,擺駄掉頭都要時間。但整體走向,世間分為兩個陣營就已經十分明顯。

唔好話一般貨品,第一次世界大戰時,同德國開戰嘅國家,發覺佢哋啲軍用望遠鏡全部都係德國製造!

引用:
原帖由 hfceddie 於 2024-6-11 00:13 發表

係,不過國家就如一艘戰艦,擺駄掉頭都要時間。但整體走向,世間分為兩個陣營就已經十分明顯。

唔好話一般貨品,第一次世界大戰時,同德國開戰嘅國家,發覺佢哋啲軍用望遠鏡全部都係德國製造!
生產技術都係歐美度
仲有大量台灣人識代工
其實移去邊度生產都得

所以我一直覺得藍群諗野搞笑

引用:
原帖由 alan2566 於 2024-6-10 21:56 發表

口號多嘅係老美。歐豬唔識走精面嘅。

來了  來了

鍵盤翻頁
左右