• 瀏覽: 7,898
  • 回覆: 77
+6
需要幫助嗎?想找人傾訴,可致電生命熱線
黃大仙有人墮樓。今日(10日)早上7時20分,執法部門接報,指一名女子倒臥在彩雲邨銀河樓一樓簷篷位置,重創昏迷,懷疑她從

21歲,女,10分可惜

彩雲邨聽過

健康?感情?學業?家庭?錢銀?

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20240610/bkn-20240610073427787-0610_00822_001.html

點解要咁浪費
其實自己用唔著既野都可以放出黎俾有需要既人啫,無必要毀爛佢

冇遮到右腳掌

香港撒瑪利亞防止自殺會: 2389 2222

只有天堂生活嘅官 先話社會問題唔嚴重

淨識炒樓 加自己人工 去旅行滾女

願佢家人節哀順變

引用:
原帖由 keung135 於 2024-6-10 10:41 發表

只有天堂生活嘅官 先話社會問題唔嚴重

淨識炒樓 加自己人工 去旅行滾女
又真係無乜社會問題既,有人自殺根本係一個社會存在既普通情況
以港人嚮往既鄕下日本為例,23年平均每日有六十人自殺,港人咪又係咁趨之若鶩

你話唔係俾四年前堆衰嘢撇攪到佢咁我唔信囉

呢輪咁多廿幾三十幾的女生咁樣
都應知好多都應係同佢地同嗰堆嘢的幾年前因, 而家所以有咁的果

引用:
原帖由 cwilson1 於 2024-6-10 10:51 發表

你話唔係俾四年前堆衰嘢撇攪到佢咁我唔信囉

呢輪咁多廿幾三十幾的女生咁樣
都應知好多都應係同佢地同嗰堆嘢的幾年前因, 而家所以有咁的果
另外, 發現台省每年的自殺人數都唔少喎
曱甴的源祖地, 難怪

逾58萬名國人於一年內有過自殺意念 15-34歲高風險族群 | 生活新聞 | 生活 | 聯合新聞網 (udn.com)

2022年
台省自殺人數
去年自殺死亡人數 3787人

台省人係香港的三倍
香港每年自殺都去唔到1200啦, 乜台省有一人一票都自殺得咁跨0既??有冇專家可以解釋下?

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2024-6-10 10:45 發表

又真係無乜社會問題既,有人自殺根本係一個社會存在既普通情況
以港人嚮往既鄕下日本為例,23年平均每日有六十人自殺,港人咪又係咁趨之若鶩
話無問題 會否令人心寒
社會生活進步 人性退步

引用:
原帖由 keung135 於 2024-6-10 10:53 發表

話無問題 會否令人心寒
社會生活進步 人性退步
好似去食放題咁啫,本來可以食三粒鐘,有人食一粒鐘已經好滿足提早離席,個人自由選擇,實在無必要挽留

RIP 😖

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2024-6-10 10:57 發表

好似去食放題咁啫,本來可以食三粒鐘,有人食一粒鐘已經好滿足提早離席,個人自由選擇,實在無必要挽留

RIP

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2024-6-10 10:18 發表

點解要咁浪費
其實自己用唔著既野都可以放出黎俾有需要既人啫,無必要毀爛佢
咩意思

鍵盤翻頁
左右