• 瀏覽: 31,302
  • 回覆: 264
+11
北上消費愈來愈方便,近年甚至興起返深圳買餸,尤其是燒味就寧舍受港人歡迎,好像羅湖、蓮塘等熱門口岸就有多間燒味檔進駐,售賣脆皮燒肉、鹽焗雞、燒鵝燒鴨等人氣燒臘。不過近日有網民在facebook群組發文,貼出幾款淘寶可買到的上皮水、填肚醃料及煙燻水等,質疑內地脆卜卜的脆皮燒鵝是靠「科技與狠活」做成,引來網民熱議。

燒鵝翻叮後仍脆卜卜 網民質疑靠「科技與狠活」

點擊睇網民質疑內地燒鵝靠淘寶上皮水+專家拆解︰

高科技令食物質素「提升」,背後嘅專才要拎埋奬。

新聞來源連結:
https://www.stheadline.com/food/3351650/網民質疑深圳燒鵝靠科技與狠活隔夜翻叮仍皮脆肉嫩-用咗淘寶皮水煙燻水資深中菜師傅拆解?utm_source=sthwebshare&utm_medium=referral

「路上拾遺」的意義卻是:我看見路上有價值的東西,它好像就是為了讓我拾起而躺在那裡似的,這是我和它的命運和使命。
你去外國酒店
吃的早餐麵包
一樣是噴水番焗

呢D真係無知當有趣了。
如果燒鵝翻叮層皮就冧晒,反而先驚,究竟係放得太耐定係點,一話燒出黎就係冧。

偏見其實只有一個原因,就係自己蠢又要賴人地。

內地用新鮮鵝香港只有用雪藏鵝已經無得比

引用:
原帖由 rysis 於 2024-6-9 09:27 發表

北上消費愈來愈方便,近年甚至興起返深圳買餸,尤其是燒味就寧舍受港人歡迎,好像羅湖、蓮塘等熱門口岸就有多間燒味檔進駐,售賣脆皮燒肉、鹽焗雞、燒鵝燒鴨等人氣燒臘。不過近日有網民在facebook群組發文,貼出幾款淘寶可買到的上皮水、填肚醃料及煙燻水等,質疑內地脆卜卜的脆皮燒鵝是靠「科技與狠活」做成,引來網民熱議。

點擊睇網民質疑內地燒鵝靠淘寶 ...
元素週期表

網民定網軍? 

翻熱燒味想脆皮絕對唔難,皮濕左咪唔脆,加熱同時整返乾佢咪脆(但唔可以過度,過乾會變硬)
翻熱無咁好食,主要係因為肉既水份流失,呢樣無得補救,但問題唔係層皮度,整唔脆層皮只係功夫未到家
唔明點解有咁多戇鳩仔好似發現新大陸咁

其實N年前已有師兄講點做了

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=8916484

呢類平燒鴨一早已放棄

引用:
原帖由 kchaha 於 2024-6-9 10:06 發表

元素週期表
真係好撚幽默呀標題黨。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2024-6-9 10:18 發表

翻熱燒味想脆皮絕對唔難,皮濕左咪唔脆,加熱同時整返乾佢咪脆(但唔可以過度,過乾會變硬)
翻熱無咁好食,主要係因為肉既水份流失,呢樣無得補救,但問題唔係層皮度,整唔脆層皮只係功夫未到家
唔明點解有咁多戇鳩仔好似發現新大陸咁

其實N年前已有師兄講點做了

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=8916484
如果人地問得隔夜翻叮仲脆,應該冇自己做處理就叮
正常微波爐係唔會叮到脆皮,皮本身乾肉都有水份,除非成條都係乾柴

引用:
原帖由 美斯登基做球王 於 2024-6-9 10:20 發表

呢類平燒鴨一早已放棄
你放棄乜都冇問題,但千祈唔好放棄治療。

引用:
原帖由 rysis 於 2024-6-9 09:27 發表

點擊睇網民質疑內地燒鵝靠淘寶 ...
大6太多化學野加料

中國就是最強的

份子料理早十幾年前興過

引用:
原帖由 hongkongbadboy 於 2024-6-9 10:24 發表

真係好撚幽默呀標題黨。
內容都有講化學劑喎

鍵盤翻頁
左右