• 瀏覽: 35,069
  • 回覆: 327
  • 追帖: 2
  • 分享: 5
+15
端午節加上周末,市民可放假3天,大批港人又趁假期逍遙遊。前日(7日)本港各出境口岸已湧現離境人潮,出入境人次統計顯示,前日的出境人流多達36.27萬人次,較一般周五多近10萬人次。其中陸路口岸離境人次增幅最為誇張,4大口岸均錄雙位數增長,港珠澳大橋離境人次較一般周五增加了61%;深圳灣口岸增加36.5%;羅湖及落馬洲支綫亦分別上升29%及21.4%,昨日下午是另一個離境高峰期,西九龍高鐵站及直通巴均客源不絕,港珠澳大橋更出現擠塞,北上人潮洶湧。有餐飲業界人士預計,端午節連假每日會有40萬名港人離境,預料今年端午檔期的生意或下跌20%至25%。



呢條黃家和, 真係最垃圾,當時疫情就係咁嗌通關, 而家通關又話啲人北上搞到冇生意, 總之全香港就晒你哋班廚房佬好唔好?香港的飲食業, 執多的就啱㗎啦, 跟本就唔抵可憐!!

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/content/要聞港聞/odn-20240609-0609_00176_021/端午連假--港人北上盡興--港店坐困愁城



始終由地產帶動各泡沫


食購地獄 點救



港店你就繼續不斷加價啦,  看看死的是邊個!


早幾日買麥記套餐外賣,返到屋企揭開紙杯裝住嘅粟米先知縮咗水只得一半滿,正PK!


[隱藏]



長假期港人外遊好正常
享受出入境自由,外國文宣厚多事



飲食界慢慢嘆啦 ,人係識揀,等你地仲當市民係羊估。


明晚才上,避開啲港燦…


港店坐困愁城?
點解唔想下,來港渡端午的遊客,會帶來幾多的收益呢?
半杯水呢,永遠都係半杯水,思維唔同,能量都會唔同!
成鳩日都口黑面黑放負,真係連香港人都唔很想睇到呢班人個衰樣啦!



[隱藏]
比你日日都見到西口西面的侍應,你都想北上啦


香港出去食餐飯十次八次都受氣,天氣唔好就唯有係屋企煮。大家都睇淘汰賽繼續!


香港雷暴警告,我坐困愁城,唔可能身體力行支持本地消費。但好佩服啲人衝出愁城。


唔係離題,純粹有感而發。 
阿正苦唔派消費劵香港d野又貴又少,叫人點留港消費? 只派200蚊比內地來港旅客,佢地都唔來啦 
市民唔係傻,正苦加3%人工好似對社會無乜影響,但實質加間接帶動加價社會通脹,加劇基層負擔,據明報資料顯示,劃一加左公務員3%人工之後,正苦支出又30億突然急增至90億,既然係咁,點解對派消費劵既支出就一毛不拔,對公務員加3%就寛鬆豁免,話就通過。 班正苦官員有無諗過,出面既野加左價,就當佢地加個3%人工抵消到個通脹,但市面情況一般係凍薪或裁員,只有小數公司係加薪,根本正苦個薪酬所謂參考私人公司而不計外面裁員因素,呢個薪酬趨勢調查,絕對有問題,不合時宜又不合邏輯,根本在根源上作弊 
 所以話正苦個審批政策係完全唔能夠作準,因為政府同公務員做決策經常唔符合現實,唔能夠反映民意現況。佢地話唔會影響財政支出,香港公務員約佔全港勞動人口的5.1% ,成15、16萬,人市民真係會信無影響? 


另一方面,在發表自由同表達民意方面,票前用11億5500萬大攪宣傳、垃圾徵費、加公務員人工,攪夜繽紛、攪每月放煙花,都無一樣係過半數市民支持? 
有邊樣真係問過民意先決定、落實同推行,唔見有囉。 
無就唔好怪市民心入面有聲音 ,有不滿要發洩。立左國安23市民又唔可以訴求,連爭取自己既權利都唔可以, 明知係用納稅人錢出糧個d唔係做公務員既,有苦自己知,有怨不能呻,比既稅都去左落佢地加人工個度,自然有不滿,但不滿不能說出來,唯有北上消費來抵消返通脹。 


政府仲成日講咩服務態度係本土消費弱既主因,根本離哂地,同無真正體察民情。 例如的士加價,班公務員日日搭的士返公司定議會廳都頂唔貴,要引入滴滴抗衡,佢地都頂唔順的士加價 但自己只懂助享其城,變相行政小圈子內部圍圍圍暗瓦底通過加人工,仲要加3%咁多。
只會認為港人北上消費係香港服務態度差,係軟對抗,老老實實係你班正苦攪唔掂香港經濟,先會攪到日日意外同騙案災禍、搶劫甚班自殺/殺人頻生。 做野效率唔高。 
香港班公務員快d檢討究竟值唔值加人工,尤其8萬蚊以上班高官。
如果正苦高官能夠慷慨解囊,義憤墳膺,加人工既消費劵比市民,市民生治壓力無咁大,先會願意留港消費。 ,香港班高官淨係識得諗自己就唔岩啦。 


香港人如果真係咁有錢,就唔會咁多悲劇發生,香港可能係貧富懸殊,一部分人好錢,但窮既佔整體3/4,如果唔係等公屋排派十年既個案都大有人在,唔好再批咁多內地人落來啦,本地福利都唔夠分,🙄😒

[ 本帖最後由 patc0929 於 2024-6-9 20:44 編輯 ]



引用:
原帖由 siuhung 於 2024-6-9 09:52 發表

港店坐困愁城?
點解唔想下,來港渡端午的遊客,會帶來幾多的收益呢?
半杯水呢,永遠都係半杯水,思維唔同,能量都會唔同!
成鳩日都口黑面黑放負,真係連香港人都唔很想睇到呢班人個衰樣啦!
應該係趁端午嚟香港體驗瞓橋底。





[隱藏]
引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2024-6-9 07:23 發表

端午節加上周末,市民可放假3天,大批港人又趁假期逍遙遊。前日(7日)本港各出境口岸已湧現離境人潮,出入境人次統計顯示,前日的出境人流多達36.27萬人次,較一般周五多近10萬人次。其中陸路口岸離境人次增幅最為誇張,4大口岸均錄雙位數增長,港珠澳大橋離境人次較一般周五增加了61%;深圳灣口岸增加36.5%;羅湖及落馬洲支綫亦分別上升29%及21.4%,昨日下午是另一個離境高峰期,西九龍高鐵站及直通巴 ...
學埋老美啲衰嘢
明明自己唔掂   源頭唔好
就攪抹黑
大家有眼看  內地一二線城市
食肆大部分廚房都係大玻璃  給客人信心  
好唔好食係另一回事   起碼衛生有保証



主題標籤 #中國通關
鍵盤翻頁
左右