• 瀏覽: 10,231
  • 回覆: 95
+3
的士業界近期自行「放蛇」捉白牌車Uber司機,再報警處理,警方至今未有拘捕行動。行政長官李家超今天(21日)奉勸的士業勿自行「放蛇」捉Uber司機

高登的士同今日岩岩批滴滴的士到香港 ,講白d肯定家超或正苦意願都係明放內地市場搶香港生意,唔係點會發公開言論嚴厲斥責叫的士業界唔好放蛇。🤧🙄😪
當內地打車(哥德同滴相信到時網約車都未必搵到食🥹🥺

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/article/1021384?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

直接開放市場啦,為市民福祉,兩者並行.
世界各地好多地方都有u爸亦有的士.

鄰埠澳門多年前已開辦網約車,一直運作良好!

放蛇都有規則及指引
否則放蛇者
自己首先犯左soliciting

強制將 uber 香港業務出售予中資,一切法律問題就唔再係問題

引用:
原帖由 XEO 於 2024-5-21 11:44 發表

直接開放市場啦,為市民福祉,兩者並行.
世界各地好多地方都有u爸亦有的士.
支持引入深圳的士, $10起錶!

超哥不如直接講
呀sir做野唔駛你地dc9教好過啦

佢暗示首先要做好自己本份。 

不務正業

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2024-5-21 12:14 發表

放蛇都有規則及指引
否則放蛇者
自己首先犯左soliciting
咁當然,但問心個句,站在的士司機立場咁睇,其實都係最後的咆哮,你加完價又係去左車牌定車主度,佢地本身無乜得益。佢地夾在中間,都好無奈
跟住uber又搶佢地生意,政府唔多理佢地,示威完又好似無左件事咁,淨係加一兩蚊呼籲佢地。

咁都算啦,宜家仲開放內地兩個app爭生意,無網約車佢地都睇會死硬,的士本身生意就已經唔好又多人做,僧多粥少,的士司機前景情況非常唔樂觀。
我直接d講,正苦做緊既野好似唔係打救佢地,係打擊佢地🙄🤐🤨😑

高德來港就研究發牌,就係唔益烏爸

引用:
原帖由 patc0929 於 2024-5-21 12:55 發表

咁當然,但問心個句,站在的士司機立場咁睇,其實都係最後的咆哮,你加完價又係去左車牌定車主度,佢地本身無乜得益。佢地夾在中間,都好無奈
跟住uber又搶佢地生意,政府唔多理佢地,示威完又好似無左件事咁,淨係加一兩蚊呼籲佢地。

咁都算啦,宜家仲開放內地兩個app爭生意,無網約車佢地都睇會死硬,的士本身生意就已經唔好又多人做,僧多粥少,的士司機前景情況非常唔樂觀。
我直接d講,正苦做緊 ...
的士牌本來不應用本炒
的士司機應報稅

引入競爭係時代必然

筍左咁耐
自已知道要找數

引用:
原帖由 武德鼎 於 2024-5-21 12:56 發表

高德來港就研究發牌,就係唔益烏爸
烏爸好似係滴滴啲股東黎
可能係借刀幫手推網約車

引用:
原帖由 patc0929 於 2024-5-21 12:55 PM 發表

我直接d講,正苦做緊 ...
係俾人搶生意,定係自己趕客呢?
係最後嘅咆哮,定係劏得一次得一次?

一係合法化,一係全面禁,咁簡單都搞唔掂

主題標籤 #李家超
鍵盤翻頁
左右